Hlavní obsah
Sport

Arizona Coyotes: Neatraktivní klub uprostřed pouště, dostane se (překvapivě) do play-off?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pexels.com

Pouze ilustrační foto

Arizona Coyotes z pouštního Tempe není zrovna nejúspěšnější a nejpopulárnější klub v NHL. Dlouhodobé neúspěchy v základní části a od loňské sezóny univerzitní aréna. To jsou jejich problémy, podaří se je vyřešit?

Článek

Trápení Arizony

Arizona Coyotes je týmem, který po většinu svého působení v nejslavnější hokejové lize světa působil na dně nejen své divize a své konference, ale i celé NHL. Za celou dobu, co klub existuje (27 let), se nikdy nedokázal probojovat do finále Stanley Cupu. Jeho největším úspěchem je účast ve finále konferencí (semifinále Stanley Cupu) v sezóně 2011/2012. V něm prohráli 4:1 na zápasy s budoucím celkovým vítězem Los Angeles Kings. Od zmíněné sezóny se Arizona do play-off dostala už jen jednou, a to v sezóně 2019/2020. Ta byla ale kvůli koronavirové epidemii mírně poupravena a to tak, že do play-off z každé konference postupovalo 12 týmů namísto standardních 8 (Arizona se umístila na 11. místě, takže by se normálně do play-off nedostala).

Minulá sezóna

V loňské sezóně se Coyotes na své poměry umístili v základní části poměrně vysoko (70 bodů, 13. místo v Západní konferenci a 27. místo celkově). Velkou zásluhu na tomto umístění měl i český brankář Karel Vejmelka. Ten se do NHL dostal v sezóně 2021/2022, kdy měl dělat v Arizoně původně náhradníka, spíše měl působit ve farmářském týmu. Shodou okolností si však vybudoval roli jedničky v A týmu. Posuďte sami, minulá sezóna – 50 zápasů, 90% úspěšnost zákroků a 3,41 inkasovaných gólů za zápas. K tomu ještě 3 čistá konta. To jsou na brankáře, který chytá za ne zrovna pevnou obranou Arizony, skvělá čísla.

Univerzitní stadion

Arizona má velké potíže se stadionem. Od minulé sezóny hrají Coyotes v malé aréně pro 4 600 diváků. Pro srovnání 2. nejmenší aréna v NHL má kapacitu 15 321 diváků a leží ve Winnipegu, největší arénou v této soutěži je montrealská aréna Bell Centre, která pojme až 21 273 diváků. Nejmenší aréna v české extralize je v Mladé Boleslavi a má kapacitu 4 200 diváků a největší je pražská O2 Aréna, do níž se vejde 17 360 diváků.

Z toho je zřejmé, že takhle malá kapacita diváků je pro klub, který chce působit v prestižní soutěži jako je NHL, mimořádně málo. Město chtělo postavit pro hokej novou vyhovující arénu, ale v referendu byl tenhle projekt zamítnutý. Otázkou zůstává, zdali se klub v příštích letech nedočká stěhování do jiného města.

Překvapení sezóny?

V aktuálním ročníku NHL Arizona zatím hraje skutečně nad očekávání. Tým má odehraných 36 zápasů, ze kterých 17 vyhrál, má 36 bodů a momentálně drží příčky, zaručující účast ve vyřazovací části sezóny. Tým se tak momentálně ve své konferenci nachází například před Edmontonem, který byl před začátkem ročníku pasován do role jednoho z největších favoritů na zisk Stanley Cupu. Také je v tabulce před San Jose, o kterém jsem psal článek minule. Nedá se ale říct, že by výkony Coyotes byly náhodné. Ze začátku v brankovišti zářil český brankář Karel Vejmelka, ale po několika zápasech jeho forma upadala a roli brankářské jedničky převzal Kanaďan Connor Ingram. Momentálně se ale situace opět mění a Vejmelka si zase začíná říkat o znovuzískání své původní role jedničky týmu. Nejproduktivnějším hráčem je v současnosti americký útočník Clayton Keller, největší hvězda Coyotes. Konkrétně nasbíral za 33 zápasů 30 bodů za 12 gólů a 18 asistencí.

A co dál?

To je otázka, kterou si hokejoví fanoušci kladou. Přestěhuje se organizace Coyotes do města či státu, ve kterém bude zájem o hokej větší, než je tomu v pouštním Tempe, respektive Arizoně? Případně, zůstane klub zde a podaří se postavit arénu, která bude požadavkům NHL vyhovovat? A k tomu se přidává ještě další otázka, a to, zda se letos podaří Arizoně postoupit do play-off, když mají sezónu na své poměry hodně dobře rozehranou…

Anketa

Zůstane organizace Coyotes v Arizoně nebo se přestěhuje?
Zůstane v Arizoně
55,9 %
Přestěhuje se jinam
44,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 34 čtenářů.

Zdroje:

Stadiony v NHL, 25.12.2023

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Arizona Coyotes

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz