Hlavní obsah
Umění a zábava

Autor slavné písně Wonderful Life nikdy nevystoupil z jejího stínu. Jeho smrt byla ironií osudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: B, CC BY-NC-SA 2.0, Flickr

Slavnou píseň Wonderful Life složil její autor v depresi po autonehodě. Přestože intenzivně skládal dál, už nikdy takového úspěchu nedosáhl. Zemřel brzy, do jeho osudu opět promluvilo neštěstí na silnici.

Článek

Píseň Wonderful Life patří k největším hitům konce 80. let. Pod pseudonymem Black ji napsal v roce 1985 třiadvacetiletý britský zpěvák Colin Vearncombe. Toho času neprožíval zrovna nejrůžovější období svého života. Těžce onemocněla jeho matka, opustila jej manželka a sám se vypořádával s následky autonehody, kterých podle zpěvákových slov bylo v posledních letech několik. Název Wonderful Life (v překladu Nádherný život) tak těžce kontrastoval s autorovou aktuální náladou. Možná proto se z něj později stala velmi úspěšná píseň.

Vydání singlu Wonderful Life ale neprobíhalo vůbec hladce. Nezávislé vydavatelství Ugly Man Records se zpěvákem kvůli malým prodejům skladby ukončilo smlouvu. Black, který věřil, že skladba má hitový potenciál, naštěstí podepsal v roce 1987 smlouvu s labelem A&M Records, který singl znovu vydal.

Tentokrát už skladba prorazila a v těžké konkurenci se dostala až na 3. místo prestižní britské hitparády. Další singl Everything's Coming Up Roses sice už takového úspěchu nedosáhl, ale to už byl Black známý po celém světě. Ještě téhož roku vydal album nazvané jednoduše Wonderful Life.

Na komerční úspěch debutu nikdy nenavázal

Alba se po celém světě prodalo 1,5 milionu kusů. S dalšími deskami Comedy (1988) a Black (1991) už ale Colin Vearncombe na debut nenavázal, přestože byly kritiky celkem dobře přijaty. Komerční neúspěch alb také znamenal rozchod s vydavatelstvím A&M Records.

Black přesto pokračoval v poměrně slušné kariéře. Do roku 2016 vydal celkem čtrnáct alb a několik kompilačních výběrů, přesto se již nikdy nedočkal takového úspěchu jako s Wonderful Life. Po celém světě se sice prodaly dva miliony jeho desek, ale jak plyne z textu výše, většina prodejů tvoří album Wonderful Life, a to díky titulní skladbě.

Píseň, která vynesla zpěváka na výsluní, se později stala jeho stínem. Přezpívala ji třeba Kim Wilde nebo kapela Ace of Base. Komerční rádia, včetně těch českých, ji hrají dodnes. Slyšet je zkrátka stále, je totiž nadčasová a je příjemné ji poslouchat i v současnosti.

Opět autonehoda, tentokrát fatální

Kdyby Colin Vearncombe nezemřel v pouhých 53 letech, možná by ještě přišel s velkým hitem. Jeho život paradoxně ukončila autonehoda, tedy ta samá událost, jež pomohla odstartovat zpěvákovu kariéru. Pocity a bolesti, které Black tehdy zažíval, vtěsnal do pětiminutového songu, jenž proměnil celý jeho další život. Stal se slavným, ale také mužem jednoho hitu.

K osudové události došlo 10. ledna 2016 cestou na letiště v irském Corku. Vearncombe během nehody utrpěl vážné poranění hlavy a otok mozku. Po převozu do nemocnice byl v kómatu, ze kterého se již neprobral. Zemřel 26. ledna 2016.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz