Hlavní obsah
Lidé a společnost

Deset vražd za měsíc. Zrůdní bratranci zahalili Los Angeles strachem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Los Angeles Public Library, Volné dílo

Nález těla jedné z obětí.

Případ, který vešel do dějin kriminalistiky pod názvem Hillside Strangler, dlouho nedal kriminalistům spát. Kdyby jeden z pachatelů nechyboval, možná bychom dodnes vrahy neznali.

Článek

Představte si, že se procházíte ulicemi Los Angeles. Jsou 70. léta minulého století. Najednou u vás zastaví cadillac, ze kterého vystoupí dva muži. Vytáhnou policejní odznaky a chtějí s vámi nutně mluvit. Znejistíte, ale kriminalistům se přeci neodporuje. Možná chtějí svědectví. Nastoupíte s nimi do auta a odjíždíte. Právě takové okamžiky zažilo deset nebohých mladých dívek, které kromě vrahů vydávajících se za muže zákona již nikdo nespatřil živé.

Los Angeles se ponořilo do strachu

Deset mladých životů vyhaslo otřesným způsobem na podzim 1977. Policisté byli ve vyšetřování bezradní. Ženy se v Los Angeles bály vycházet ven i ve dne. A s jakou rychlostí se začaly nacházet ostatky znásilněných a zavražděných dívek, najednou jako když utne a vraždy skončily. Kriminalisté netušili, kdo by za nimi mohl stát a už vůbec nepředpokládali, že by je mělo na svědomí více pachatelů.

Sledu hrůzných nálezů se v Kalifornii začalo říkat Hillside Strangler. To podle místa nálezu většiny ostatků, které na sobě nesly stopy škrcení, bití, znásilnění, ale i popálenin od elektrického proudu nebo vpichů, které, jak se později ukázalo, byly od injekčních stříkaček naplněných čistícími prostředky do domácnosti.

Bratranci s podivnými choutkami

Vše začalo, když mladí bratranci Kenneth Bianchi a Angelo Buono začali společně žít v Los Angeles. Oba byli rodáci ze státu New York a oba měli těžké dětství a komplikované vztahy s rodiči. Bianchiho dala psychicky nemocná matka k adopci. Nevyrovnaný mladík se neučil dobře, měl oplétačky se zákonem a nedokázal si udržet žádnou práci. V roce 1976, když mu bylo 25 let, se přestěhoval za starším nevlastním bratrancem do Kalifornie, kterého měl za svůj vzor.

Jenže vzor to nebyl pěkný. Buono byl sice majitelem dobře fungující čalounické dílny, ale měl násilnické sklony, a to zejména vůči opačnému pohlaví. Prý se považoval za hezouna, sám si říkal „italský hřebec“, nicméně jeho bývalé partnerky shodně vypověděly, že byl spíše chladný jako kámen a surový.

Byl to právě Buono, kdo přišel s ohavnou myšlenkou. Svému mladšímu bratranci vyložil plán - stanou se z nich pasáci a přijdou si tak na skvělé peníze. Měli v úmyslu hledat dívky na okraji společnosti, které by využívali ke svému odpornému kšeftu.

Foto: Wikimedia Commons / volná licence

Angelo Buono

Netrvalo dlouho a v domě, který vlastnil Buono, zaměstnali dvě dívky jménem Sabra Hannan a Becky Spears. Jenže násilničtí bratranci neudrželi své choutky na uzdě, nechtěli dívky pouštět ven, mlátili je a znásilňovali a v podstatě si k žádným vysněným penězům nepřišli. Dívky naštěstí brzy utekly.

Bratranci dál toužící po penězích vymysleli nový a lepší plán. Najali si prostitutku jménem Yolanda Washington, se kterou se domluvili, že jim prodá seznam hostů jistého veřejného domu. Ta jim ale dala papír s vymyšlenými jmény. Když to dvojice zjistila, jejich vztek neznal mezí.

Vraždy jako z hororu

Tělo Yolandy našli kriminalisté 18. října 1977 na svahu poblíž silnice. Žena byla svázána a brutálně znásilněna. Tělo však bylo poctivě umyté, aby se našlo co nejméně důkazů. Svědek prý den před tím viděl prostitutku, jak nastupuje do auta se dvěma muži s policejními odznaky.

Takto nastoupilo do vozu dalších devět dívek. Všechny skončily během jednoho měsíce podobně. Bratranci je znásilnili a pak nemilosrdně zavraždili. Obrovské utrpení musela zažít servírka Kristina Weckler, které injekční stříkačkou aplikovali do žil čistící prostředky do domácnosti. Kimberly Martin zase měla popálené ruce od elektrického proudu. Brutalita vrahů byla šílená. Podle pozdějších výpovědí u soudu byla jejich motivem především nenávist k ženám.

Série vražd skončila tak rychle, jako začala. Bianchi se totiž zamiloval a většinu času trávil se ženou jménem Kelli Boyd. Ze vztahu, který se o několik měsíců rozpadl, vzešel syn. V Bianchim, zdrceným rozchodem, dřímal stále vražedný pud. Odstěhoval se do Washingtonu a tam už bez pomoci svého bratrance udeřil znovu.

Foto: Volné dílo, Flickr

Kenneth Bianchi u soudu

Trestu smrti oba unikli

V lednu 1979 zavraždil dvě mladé studenky. Počínal si stejným způsobem jako při vraždění v Los Angeles, ale při zametání stop nebyl tak pečlivý jako jeho bratranec Buono. Vyšetřovatelé tak Bianchiho rychle odhalili. Pod hrozbou trestu smrti ochotně svědčil i proti svému bratranci. Kriminalisté tak rychle objasnili děsivý případ, nad kterým si dlouho lámali zuby.

Oba vrazi nakonec jen díky spolupráci s vyšetřovateli dostali několik doživotních trestů. Soudce, který vynášel rozsudek, během závěrečné řeči zmínil, že pravidla, která mu znemožnila odsoudit oba muže k smrti, proklíná. Buono zemřel ve vězení v roce 2002, Bianchi si stále odpykává trest, dokonce je ženatý, ačkoliv svoji manželku vídá jen při jejích návštěvách ve vězení.

Případ Hillside Strangler ukázal, jaká bezmezná zlost může číhat v lidských myslích. Ženy, které důvěřivě vstoupily do vozů s údajnými policisty, si vrazi vybírali v podstatě náhodně. Mezi oběťmi byly prostitutky, ale i servírky nebo pracovnice call centra. Bianchi si dokonce zažádal o podmínečné propuštění. To však bylo rázně smeteno ze stolu.

Zdroje: allthatsinteresting.com; oxygen.com; Los Angeles Public Library

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz