Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vrah z Výměny manželek to doma neměl lehké. Proč ale zabíjel, neprozradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Stark County Sheriff, Volné dílo

Jacob Stockdale

Skutečnost, že je Výměna manželek poměrně bizarní pořad, není třeba zmiňovat. Z americké verze této reality show už dokonce vzešel mezi aktéry jeden dvojnásobný vrah.

Článek

K vraždám nedošlo během natáčení pořadu. Ty se odehrály až devět let po odvysílání epizody, kdy se prohodily manželky z rodin Stockdalových a Tonkovicových. Díl natáčený v roce 2008 však odhalil, že u prvně jmenovaných nebylo vše v pořádku a viditelná byla zřejmě jen špička ledovce rodinných problémů, které později vyústily v hrdelní zločin.

Zatímco Laurie Tonkovic z Illinois, její manžel John a dvě menší děti tvořili pohodovou rodinu, Kathy Stockdale z Ohia, její muž Timothy a čtyři synové Calvin, Charles, James a Jacob rozhodně nepůsobili nijak pozitivně.

Manželský pár držel syny v ústraní a vychovával je velmi přísně. Matka, která se pasovala na hlavu rodiny, dětem nedovolila pouštět ani rádio, aniž by si poslech odpracovali. Zároveň nesměli chodit ven, aby se vyhnuli negativním vlivům, které nebyly v souladu s jejich striktní křesťanskou vírou.

Jacob se bál, že za televizi a videohry skončí v pekle

Pozdější vrah Jacob, kterému bylo tehdy 14 let, se v pořadu výrazněji neprojevoval. Evidentně však domácí matriarchát těžce nesl. Jedinou domácí zábavu představovala rodinná bluegrassová kapela, ale děti se přeci jen chtějí bavit i jinak.

Když se ve Výměně manželek v polovině natáčení změnila pravidla a hlavní slovo mohla mít náhradní maminka Laurie, hodlala dětem dopřát běžné zábavy dospívajících chlapců. Najednou by se mohli pět dní dívat na televizi nebo hrát videohry. Když se to doslechl Jacob, vyběhl ven z domu a plakal. Náhradní matce řekl, že kdyby se to dozvěděla jeho matka, chtěla by, aby za to shořel v pekle. Žádné radovánky se tedy nekonaly a pořad tak skončil celkem trpce. Nicméně veřejnost na něj rychle zapomněla.

Ukázku z dílu si můžete přehrát zde.

Vražda matky a nejmladšího bratra

Až v polovině června 2017 se daly události okolo rodiny Stockdalových znovu do pohybu. Operátor na policejní ústředně v Beach City v Ohiu tehdy dostal echo o dvojnásobné vraždě na jejich farmě.

Policisté byli rychle na místě, ale uslyšeli výstřel, a tak si přivolali posily. Když ozbrojenci pronikli do domu, našli v tratolišti krve tři osoby, z nichž ještě jedna dýchala. Hned na místě se ukázalo, že se jednalo o dvojnásobnou vraždu s následným pokusem o sebevraždu. Střelcem byl Jacob a zbraň použil proti své matce a nejmladšímu z bratrů. Oba průstřelem do hlavy usmrtil. Sám se také střelil do hlavy, nicméně přežil.

Motiv zůstal nejasný

Co bylo motivem tak hrůzného činu, zůstává dodnes tajemstvím. Jacob byl na dva roky zavřen do léčebny, zatímco vyšetřovatelé shromažďovali důkazy pro soud. Ten nakonec shledal mladíka příčetným a uložil mu dva patnáctileté tresty odnětí svobody za dvě úkladné vraždy.

Jacob se několikrát pokusil utéci jak z léčebny, tak od soudu. Vždy byl ale rychle dopaden. Nikdy však neřekl důvod svého hrůzného činu.

Jedinou indicii k motivu vraždy prozradila tehdejší náhradní matka Laurie Tonkovic. Už během natáčení pořadu cítila, že jsou děti velmi omezovány na osobní svobodě. Jacob se mohl cítit jako v domácím vězení a jednoho dne zřejmě zkrátka „vybuchl“. Svobody však nedocílil. Tu pocítí nejdříve v roce 2051.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz