Hlavní obsah
Lidé a společnost

Donášela Kubáncům. FBI ji zatkla až po sedmnácti letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: FBI, volné dílo

Ana Montesová měla vždy v lásce latinskoamerické země a nikdy se tím netajila. Přesto jako agentka dokázala vynášet tajné informace z amerického ministerstva dlouhých 17 let.

Článek

Montesová se narodila v roce 1957 v tehdejší SRN do rodiny s portorikánskými kořeny. V útlém dětství se ale s rodiči a sourozenci přestěhovala do Spojených států amerických, kde vystudovala dvě uznávané vysoké školy, obě zaměřené na mezinárodní vztahy.

Specialistka na Kubu

Podle FBI ji již během studií kontaktovala kubánská rozvědka. Tehdy byla už známá jako nadaná studentka, ale také pro své názory podporující levicová latinskoamerická hnutí. Montesová evidentně s nabídkou špionáže souhlasila a podle všeho ji kubánští agenti začali okamžitě na práci tajného agenta cvičit. Tehdy ještě neměla žádnou práci.

V roce 1984 vyhrála konkurz na administrativní pozici na ministerstvu spravedlnosti ve Washingtonu. Rychle se ale vypracovala a již v roce 1985 získala místo analytičky ve zpravodajské vládní agentuře DIA (Defense Intelligence Agency), která se zaměřuje na zahraniční vojenské zpravodajství. Montesová byla díky svým znalostem přidělena do oddělení zaměřeného na Kubu. Nikdo tehdy netušil, že si na pracoviště verbuje profesionálně vycvičeného zvěda.

I na nové pozici se špionka rychle vypracovala a už v roce 1992 byla vybrána jako výjimečný analytik. Mohla tak dokonce pracovně odcestovat na Kubu.

Všechny tajné informace nosila v hlavě. Prošla i detektorem lži

Špionáž Montesové spočívala ve vynášení tajných informací z americké obrany kubánským agentům a současně měla v očích veřejnosti vylepšovat pohled na Kubu a Fidela Castra. Aby nebyla odhalena, nenosila si z práce domů žádné dokumenty, ani si v kanceláři nedělala žádné poznámky týkající se jejího tajného poslání. Všechny podrobnosti si vždy dokázala zapamatovat, a ty si doma zapisovala v šifrované podobě do počítače. Instrukce od Kubánců získávala v kódovaných zprávách přes krátkovlnnou vysílačku a předávání tajných informací probíhalo přes počítačové diskety, které předávala svému lékaři, jenž také spolupracoval s komunisty.

V DIA se přesto objevily o Montesové pochybnosti. Stále totiž poměrně hlasitě souzněla v určitých názorech s levicovou politikou na Kubě, ale v jiných zemích Jižní a Střední Ameriky. Vedení agentury se obávalo vynášení citlivých informací, a tak pro jistotu nechalo Montesovou otestovat na detektoru lži. Jako zkušená agentka prošla s čistým štítem.

Foto: CIA, volné dílo

Montesová v roce 1997.

Jeden z jejích kolegů však ani polygrafu nevěřil, a tak v roce 1996 předal své podezření bezpečnostnímu úředníkovi DIA. Ten ji sice vyzpovídal, ale z Montesové nic nevytáhl.

11. září urychlilo její zatčení

Klec začala padat za další čtyři roky. FBI tehdy již věděla, že se v amerických bezpečnostních složkách pohybuje tajný kubánský agent. Pikantní na této situaci bylo, že ve vyšetřovacím týmu byla i sestra Montesové, která pro FBI pracovala jako překladatelka. Dokonce i její bratr pracoval pro „federály“, avšak do případu se nezapojil.

Vyšetřovatelé měli v hledáčku několik vytipovaných agentů DIA, které tajně sledovali a brzy jim bylo jasné, kdo kope za soupeře. Nicméně potřebovali více důkazů, a proto se zatčením Montesové otáleli. Jenže přišlo 11. září 2001 a Montesová měla být pověřena prací s ještě citlivějšími informacemi, a tak byla deset dní po útocích zatčena. Přiznala se ke všemu.

Její motivací ke špionáži byla čistá ideologie a nesouhlas s americkou zahraniční politikou. Dokonce za své služby Kubě nedostávala od protistrany žádnou odměnu. Propláceny jí byly jen výdaje za cesty.

V roce 2003 byla odsouzena ke 20 letům odnětí svobody bez možnosti dřívějšího propuštění. Brány věznice opustila letos a ihned odcestovala na Portoriko, kde opět veřejně vystupuje proti americkým sankcím vůči Kubě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz