Hlavní obsah
Internet a technologie

Konec stahování v Česku? Ulož.to se od prosince radikálně mění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Z populárního úložiště už nepůjdou od 1. prosince stahovat soubory tak, jak tomu je dosud. K vlastním nahraným datům budou mít přístup už jen registrovaní uživatelé.

Článek

„Vždy jsme pečlivě dbali na to, aby byl provoz Ulož.to v souladu s platnou českou i evropskou legislativou. To bylo opakovaně potvrzeno i výroky soudů v rámci sporů, které proti nám byly často účelově vedeny. Abychom i do budoucna splňovali všechna zákonná kritéria, zejména v souvislosti s novou evropskou legislativou, zavádíme od 1. 12. 2023 výraznější změny fungování cloudového úložiště Ulož.to Disk,“ stojí v tiskové zprávě, která je dostupná přímo na Ulož.to.

Nicméně na hlavní stránce služby je o změně jen nepatrná a lehce přehlédnutelná zmínka. Přitom jde o zásadní krok.

Kdokoliv od 1. prosince vstoupí na stránku Ulož.to, a nezáleží na tom, zda bude registrovaný, nebo ne, nenajde žádné soubory nahrané jinými uživateli a logicky si je ani nestáhne. Nahrané soubory, kterých jsou nyní miliony, však na serverech Ulož.to zůstanou, jen nebudou k vyhledání.

Provozovatelé ale zdůrazňují, že streamovací služba Ulož.to LIVE, která je regulována jinou legislativou, bude nadále v provozu beze změn. Nicméně z uživatelského hlediska je streamovací služba LIVE pouze okrajovou záležitostí, kdežto Ulož.to DISK, který bude za několik dní jen soukromý, představuje dominantní záležitost. Jenže když se řekne „ulož to“, každý si představí nepřeberné množství filmů, seriálů, muziky či knih, které si jednoduše může stáhnout.

Ráznému kroku předcházela změna vyhledávacího modelu

Provozovatelé serveru již letos jednou museli změnit fungování služby Ulož.to DISK s ohledem na novelu autorského zákona, která stanovila, že provozovatel je odpovědný za data nahraná uživateli. Tím skončilo několik úložišť, třeba Hellspy, nicméně Ulož.to jen zamezilo klasickému vyhledávání souborů a nahradilo je externími vyhledávači, jako je třeba Gozofinder. To už ale nestačí.

Největší české úložiště tak opět musí dělat obrovský ústupek vymahatelům autorských práv a v podstatě ruší službu, na které je celý jeho byznys model postaven.

Budoucnost Ulož.to je nejistá

Jen těžko lze předvídat, jak bude Ulož.to po 1. prosinci vypadat. Rýsují se dvě možnosti. Buď si uživatelé najdou cestu k uloženým souborům nebo Ulož.to skončí v propadlišti dějin tak, jako kdysi třeba oblíbený Rapidshare nebo již zmiňovaný český cloud Hellspy.

Internet je zkrátka prostředí, které se neustále mění a co bylo po dlouhá léta samozřejmostí, může skončit ze dne na den.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz