Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Největší spermobanka na světě uchovává téměř 200 litrů ejakulátu, který rozesílá do celého světa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Zakladatel největší spermobanky na světě mluví o nové vikingské invazi. Společnost sídlící v Dánsku totiž stojí za více než 2 tisíci porody ročně po celém světě.

Článek

Cryos International je dnes největší spermobankou na světě. Kromě mužských pohlavních buněk skladuje i vajíčka. Ole Schou, který stál v roce 1981 za vznikem firmy, se pyšní exportem do více jak stovky zemí světa.

Sen o zmrzlých spermiích

Mnoho začínajících podnikatelů sní o tom, jak bude jejich projekt úspěšný. Většinou jsou to pouze představy či vize úspěchu, ale jak tomu tak bývá, střet s realitou je jiný. Start podnikání, který již dříve Ole Schou popsal pro deník The Guardian, také začal snem. Tehdy ale nešlo o žádné bláhové snění, ale přímo o mytologií zavánějící báji.

V dánském Aarhusu ležícím na pobřeží chladných vod Severního moře se roku 1981 Schouovi do paměti vryl sen, v němž mořské pobřeží zamrzlo a uvěznilo tak miliardy spermií do obrovského ledového pole. Tehdy 27letý student aspirující na doktorát v oboru podnikání a ekonomie nemohl vidinu vytlačit z hlavy. Vzpomíná, jak se vydal do knihovny a začal si zjišťovat fakta o spermatu a plodnosti obecně.

Po získání základních vědomostí začal experimentovat s vlastním spermatem, které zmrazoval a rozmrazoval. Tak udělal první krok k největší spermobance.

Aarhus jako hlavní město spermatu

Cryos International stále expanduje, a to doslova. Ročně údajně vyprodukuje více jak dvě tisícovky dětí, které dělají radost neplodným rodičům ve více jak stovce zemí světa. Dalo by se říci, že Aarhus je již více než 40 let hlavním městem zamrzlých spermií, kterých je v zásobě téměř 200 litrů.

Foto: Pixabay

Aarhus je na první pohled klidné dánské město.

V hlavním centru společnosti se sperma pečlivě analyzuje a následně se rozesílá na kliniky po celém světě. Dárci mohou buňky odkázat novým rodičům zcela anonymně a nebo jim zanechat základní údaje o sobě - váhu, výšku, barvu očí či vlasů, ale i zájmy, vzdělání, povolání a dokonce jim i věnovat svoji novorozeneckou fotografii. Vše ale beze jmen. Ta zná jen klinika.

A proč vikingská invaze? Většina dárců je totiž z Dánska. Nicméně novější pobočky na Kypru a na Floridě mohou začít té skandinávské brzy konkurovat.

Další zdroje:

https://www.cryosinternational.com/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz