Hlavní obsah
Internet a technologie

Populární dětská show Cocomelon je podle odborníků extrémně návyková a škodlivá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Ilustrační foto.

Cocomelon, to jsou takoví novodobí Teletubbies. A i tento pořad určený pro ty nejmenší diváky vyvolává minimálně rozporuplné pocity.

Článek

Pořad Cocomelon má poměrně dlouhou historii. Jako YouTube kanál se objevil už v roce 2006, tehdy ještě pod jiným názvem. Vzestup slávy ale zažívá až od druhé poloviny minulé dekády a také v souvislosti s možností streamování na Netflixu. V roce 2021 se Cocomelon podle Wikipedie stal dokonce druhým nejsledovanějším YouTube pořadem na světě, v USA dokonce prvním. O takových číslech by si mohli tvůrci Teletubbies nechat zdát.

Základem show pro diváky ve věku 0 - 3 let jsou klasické dětské písničky - samozřejmě v angličtině. Zpívají je postavičky s velkými hlavami a kukadly většími než ruce. Ústřední postavou je většinou jakési věčně se usmívající batole, pak samozřejmě další děti a veselá zvířátka. Tím, jak je Cocomelon stále populárnější, jsou epizody rozmanitější a postaviček přibývá.

Z výše uvedeného by se mohlo zdát, že jde o skvělý pořad pro děti a samozřejmě i pro jejich rodiče. Děcko posadíte před obrazovku nebo mu podsunete tablet a je klid. Nemluvně poslouchá veselé písničky, starší děti si je zazpívají a možná pochytí i trochu angličtiny. Rodiče zase mají čas na odpočinek nebo na úklid. Taková idylka to ale není.

Působí Cocomelon jako droga?

Někteří rodiče začali na sociálních sítích diskutovat o vhodnosti Cocomelon pro nejmenší diváky. Nelíbí se jim, jak se písničky neustále dokola opakují, také jim vadí sytost barev a skutečnost, že své malé ratolesti většinou od pořadu nemohou odtrhnout.

TikToker říkající si „thecircusbrain“ se rozhodl, že se pokusí zjistit, jak moc návykový Cocomelon může být. Kromě neustálého opakování rytmických písniček jej zarazila především rychlost měnících se scén. V průměru se ve zkoumané epizodě záběry mění každou jednu až dvě sekundy. To může znamenat, že děti jsou při sledování v neustálém napětí a neschopné odvrátit oči od obrazovky. Zkrátka děj je tak moc rychlý, že z něj nelze vystoupit.

Když TikToker vyzkoušel sledovat jiný animovaný pořad určený pro nejmenší, scény se v něm měnily až po čtyřech vteřinách, což je dostačující čas pro zachycení většiny prvků v každém střihu.

Diskuze pod příspěvkem na TikToku samozřejmě vyvolala řadu otázek. Přestimulovává sledování Cocomelon mozek? Působí sledování pořadu podobně jako drogy? Vychováváme tak děti, které se nebudou schopné soustředit déle než dvě vteřiny?

Co na to odborníci?

Názor odborníků na Cocomelon je z velké části spíše negativní, někteří potvrdili, že show pro děti je skutečně hyperstimulující. Pediatrička a odbornice na rané dětství Jerrica Sanenes uvedla pro časopis Evie, že pořad kromě nadměrné stimulace během sledování může způsobit i další problémy chování a poruchu pozornosti. „Cocomelon je tak moc stimulační, že působí jako droga,“ potvrdila v rozhovoru.

Dětská psycholožka Melissa Dvorsky vysloveně nepřirovnává sledování pořadu s užitím drogy, ale problém vidí spíše v délce sledování show. Některé studie podle ní uvádějí, že u dětí do dvou let, které nadměrně sledují pořady, jako je Cococomelon, se může narušit jejich zdravý vývoj. Důsledky se mohou negativně projevit i po dlouhých letech.

V současné době ale neexistuje žádný akademicky uznávaný výzkum, který by výše uvedené názory v souvislosti s Cocomelon potvrzoval. Existuje však množství studií, které obecně potvrzují negativní vliv sledování televize a YouTube na malé děti. Jedna z nich říká, že pokud dítě do tří let sleduje hodinu denně televizi, negativně se to projeví na jeho kognitivním vývoji ve věku 6 - 7 let. Jiná studie víceméně tento výsledek potvrzuje a doplňuje, že děti, které do třetího roku nadměrně sledují televizi či YouTube, mají v pozdějším dětství problémy s pozorností.

Příkladů by se asi našlo více. Cocomelon, ale i jiné show pro nejmenší, sice mohou děti zabavit a rodičům poskytnout nějakou dobu pro sebe, ale časem se jejich negativní vliv může projevit asi tak jako návrat dávno odhozeného bumerangu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz