Hlavní obsah
Věda

Skyhook a Mogul. Tajné americké projekty, které rozpoutaly UFO horečku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

UFO je fenomén, který fascinuje laiky i vědce. Ve druhé polovině 40. let se odehrály dva významné incidenty, které nahrály konspiračním teoriím, přestože šlo o vcelku běžné experimenty.

Článek

Po druhé světové válce se zejména ve Spojených státech doslova roztrhl pytel s pozorováním UFO, tedy neidentifikovatelných létajících předmětů. Dnes už víme, že většina hlášení, která přicházela od veřejnosti, ale i letců, se dá vysvětlit buďto jako atmosférické jevy, či tajné experimenty americké armády, které později vypluly na povrch. Mezi nejzajímavější svého času tajné programy patří vypouštění balonů Skyhook a Mogul.

Zlatá UFO horečka začala po druhé světové válce

Během studené války se vlády Spojených států i Sovětského svazu snažily svého rivala zastrašit a překonat zejména novými vynálezy. Tento ideologický bipolární konflikt byl v podstatě hracím motorem technického pokroku na obou stranách a vedl mimo mnohé k výraznému posunu v oblasti dobývání vesmíru. Soupeřilo se ale třeba i po sportovní stránce. Politiku však nechme stranou.

První výše zmiňovaný projekt Skyhook zahrnoval užití výškových balonů bez posádky operujících ve stratosféře. Úřad pro námořní výzkum (ONR) je začal vyvíjet na základě dřívějšího projektu Helios, nicméně s lepší výbavou, například čerenkovým detektorem částic.

Přestože šlo s ohledem na svoji dobu o tajný projekt. Balony nesloužily pro špionáž, ale jejich primárním úkolem byl sběr meteorologických dat, který také zahrnoval fotografování slunce a podobně.

První balon Skyhook byl vypuštěn v září 1947 z lodě amerického námořnictva. Plachta byla po startu pomalu plněna plynem, a tak balon dosáhl kulovitého tvaru až v několikakilometrové výšce. To způsobovalo na pohled velmi zvláštní stoupání, očití svědci vzlet popisují jako poskakování nebo kulhání, což mohlo vést k panice nežádoucích pozorovatelů. A také, že vedlo.

Foto: U.S. Navy, Public domain, via Wikimedia Commons

Vypouštění balonu Skyhook

Letů balónů Skyhook se ve 40. a 50. letech minulého století uskutečnilo více než 1 500. Některé byly sestrojeny dokonce ze tří nosných balónů. Pomineme-li jejich přínos pro výzkum atmosféry a slunce a zaměříme-li se na spojitost projektu s pozorováním neidentifikovatelných létajících předmětů, zjistíme, že právě tyto balóny vyvolaly mezi Američany první UFO horečku.

Incident Thomasse Mantella

V lednu 1948 se americký armádní letec Thomas F. Mantell stal obětí leteckého neštěstí v Kentucky, kterému předcházelo pozorování neidentifikovatelného létajícího objektu. Mantell byl vyslán, aby jej pronásledoval, jenže objekt stoupal tak prudce a zvláštně, že letec začal i přes varování také prudce stoupat. V důsledku nedostatku kyslíku omdlel a havaroval, načež zemřel. Až mnohem později vyšlo najevo, že se pilot zcela zbytečně hnal za balonem Skyhook, který byl tehdy přísně tajným projektem námořnictva.

Nehoda byla svého času silně medializovaná. Hovořilo se o mimozemských plavidlech či sovětských zbraních. Mnoho Američanů bylo přesvědčeno, že Zemi navštěvují inteligentní mimozemské bytosti v létajících talířích, což podporovala i další pozorování balonů Skyhook.

Foto: National Museum of the U.S. Navy, Public domain, via Wikimedia Commons

Americké námořnictvo s jedním z experimentálních balonů

Projekt Mogul a Roswell

Projekt Mogul fungoval na podobném principu jako Skyhook. Tentokrát už bylo přísné utajení na místě. Americké letectvo totiž mezi lety 1947 a 1949 testovalo pomocí výškových neřízených balonů zařízení na detekci zvukových vln generovaných sovětskými testy atomových bomb. Projekt sice přinesl nějaké výsledky, ale z hlediska nákladů byl pro vládu neúnosný, a proto jej rychle nahradily nové technologie, například síť seismických detektorů.

Podoba balonů projektu Mogul byla velmi zvláštní a klasický balon rozhodně nepřipomínala. Většinou se jednalo o lesklé krychle nebo kvádry, a tak si náhodný pozorovatel okamžitě vybavil mimozemšťany.

Foto: United States Air Force, Public domain, via Wikimedia Commons

Balony Mogul

V roce 1947 se jeden z těchto objektů zřítil nedaleko města Roswell v Novém Mexiku. Událost, která vešla ve známost jako incident u Roswellu, rozpoutala masivní UFO šílenství. Armáda, která se za každou cenu snažila zakrýt skutečnou povahu havarovaného předmětu, tak v podstatě nahrála UFO příznivcům a konspirátorům. Americká vláda kostrbatě zakrývala, co se ve skutečnosti stalo, novinářům si vymýšlela báchorky o nehodě vlastních letadel, a tak se z incidentu stala nejslavnější UFO nehoda v historii země. Co naplat, že bylo později vše celkem spolehlivě vysvětleno.

UFO horečka postupně pominula, některá pozorování byla vysvětlena, jiná byla označena za podvrhy a jen malá část zůstává stále nevysvětlena. Proto je nutné tyto jevy i nadále zkoumat. Svět se opět stále více polarizuje a jedna strana teoreticky může disponovat zcela novou dosud neznámou technologií. A nebo, že by šlo skutečně o zelené mužíčky?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz