Hlavní obsah
Umění a zábava

Televizní losování o štědrovečerní Tři oříšky pro Popelku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Tak nám začal advent a televizní stanice nám už pomalu servírují štědrovečerní nálož pohádek. Kdo letos odvysílá Popelku?

Článek

Každoroční taškařice o to, kdo odvysílá Tři oříšky pro Popelku, nekončí. Pozadí toho, jaká stanice kultovní pohádku s Pavlem Trávníčkem a Libuší Šafránkovou uvede, je přitom až lehce úsměvné. Ony totiž o právo na vysílání losují. Letos měla štěstí Česká televize, a tak se Popelka na obrazovce objeví na „jedničce“ ve 20:30 hodin. Ještě před tím od 19 hodin bude k vidění nová vánoční pohádka Klíč svatého Petra.

Vánoční filmová sportka

Popelka je tak oblíbená, že Národní filmový archiv přistoupil už před jedenácti lety k neobvyklému kroku, a to formou losování. Film považovaný za národní poklad je nabídnut všem zájemcům za stejnou neveřejnou cenu. Kdyby Popelku měly právo vysílat jen ty stanice, které by třeba nabídly vyšší částku, asi by se o pohádku střídaly nejspíše jen dva kanály.

Podle staršího článku na iDnes se vysílací právo na film prodávalo na konci 90. let za milion a čtvrt, dnes má jít zhruba o polovinu. Nicméně jde pouze o spekulaci.

Pro diváka, který chce strávit Štědrý večer u televize, je však nepodstatné, která stanice Popelku odvysílá a kolik ji to stálo. Loni snímek nachystala Nova a v roce 2021 Česká televize. Pohádka je také v archivu Voyo, kde si ji člověk může pustit, kdy chce.

Popelka má v Národním filmovém archivu ještě jeden unikát

Národní filmový archiv dává podle výše odkazovaného článku k oblíbené pohádce ještě jednu výjimku ohledně vysílání. Většinu filmů, které nabízí, mohou stanice odvysílat dvakrát za rok, Popelku ale jen jednou. Je tak jasné, kdy bude každý rok k vidění. Tím se kult filmu ještě více posiluje.

Tři oříšky pro Popelku tak s přehledem zůstávají nejoblíbenějším vánočním filmem v našich končinách a není pravděpodobné, že by ji v blízkých letech vystřídal jiný snímek.

Co to ale letos udělat jinak a televizi třeba vůbec nezapínat?

Anketa

Sledujete na Vánoce Tři oříšky pro Popelku?
Ano, pravidelně.
77,5 %
Jen občas.
13,7 %
Ne.
8,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 534 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz