Hlavní obsah
Internet a technologie

Víla nebo oběšenec? TikTokem se šíří další nebezpečný nesmysl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

TikTok je semeništěm nesmyslů. Některé jsou bohužel nebezpečné. Třeba jako nový virál #fairyflying.

Článek

TikTok opět zavalila lavina virálního nesmyslu, který se sice na první pohled může zdát nevinný, ale opak je pravdou. Krátká videa (reels), šířící se pod hashtagem #fairyflying, ukazují různé zpravidla mladistvé osoby, jak zdánlivě visí ve vzduchu, aniž by bylo vidět, co se děje nad jejich rameny. Výsledek by alespoň podle tvůrců měl vypadat jako létání víl, jenže spíše evokuje oběšence.

Příspěvky pod tímto hashtagem už mají desítky miliónů shlédnutí, což nutí další a další tvůrce k vytváření podobných videí. Například toto velmi realisticky vypadající dílo autorky jménem @emmytherattypatty již vidělo 11 milionů uživatelů. Žena na něm visí zády ke kameře, přičemž vypadá, jako by se vznášela pod stropem. Ze záznamu není na první pohled vidět, čím je držena. Při bližším zkoumání je patrné, že používá jakési podomácku vyrobené zařízení, které drží její bílé crocsy za stůl. Bezpečné to rozhodně není.

Jak upozorňuje například magazín Forbes, zejména mladší uživatelé TikToku mohou podobné kousky zkoušet napodobit, aniž by měli tušení, jak se správně zavěsit. Jaké to může mít důsledky, není třeba domýšlet. V lepším případě to může být pád, v horším případě smrtelný úraz.

Jeden z možných triků, jak mladiství předvádějí vílí létání, přičemž jsou na obrazovce vidět jen vznášející se nohy a volné ruce, ukazuje například tento reel. Jenže jak je u sociálních sítí známo, jejich uživatelé se snaží před ostatními co nejvíce předvést.

Trend „fairy flying“ je tak dalším příkladem, kdy sociální média negativně stírají hranici mezi fikcí a realitou. Zkrátka co vidíte na internetu, nemusí být vždy skutečné.

Negativní dopady TikToku na několika frontách

TikTok je „proslavený“ svým negativním dopadem na mladistvé. Nejenže letos v březnu Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) upozornil na fakt, že tato čínská sociální síť sbírá nepřiměřené množství osobních dat, cloumá jím několik afér založených na nebezpečných výzvách.

Například výzva zvaná „blackout challenge“ má na svědomí několik mladých životů. Jeden smrtelný incident se zřejmě odehrál i u nás. Letos v únoru se v Jičíně nejspíš v souvislosti s výzvou uškrtil jedenáctiletý chlapec.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz