Hlavní obsah

10 kilo dole za 3 měsíce a jak na to?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Půta / osobní trenér / Dall-E

10 kilo dole za 3 měsíce není nikterak neřešitelný problém. Stačí dodržovat pár zásad a nemůže se vám to nepovést.

Čas do letní dovolené se krátí a vy přemýšlíte, jestli už není pozdě na to se pustit do hubnutí?

Článek

Řeknu vám, že 3 měsíce jsou dostatečně dlouhá doba na to, abyste zvládli bez problémů zhubnout 10 kilogramů. Stačí dodržovat několik základních pravidel a nemůžete neuspět.

Jídlo je základ

Hubnutí není možné bez pečlivého přístupu k jídlu. Zapomeňte na všechny reklamy, které slibují zázraky s rozpouštěním tuků díky speciálním produktům. Klíčem k úspěšnému hubnutí je udržení těla v kalorickém deficitu. Pro zhubnutí přibližně 3 kilogramů za měsíc je potřeba vytvořit deficit nejméně 18-20 tisíc kalorií. To neznamená hladovění, ale kombinaci pohybu a správně nastaveného kalorického příjmu, abyste vaše tělo donutili hubnout. Zároveň je cílem se naučit, jak hubnout dlouhodobě, bez jojo efektu. Cílem není hubnout každý rok, ale zhubnout a cítit se skvěle ve svém těle napořád.

Pohyb a trénink

Pokud budete v pohodě s jídelníčkem, můžete se vrhnout na pohyb a cvičení. Ideálně byste měli absolvovat 3-5 silových aktivit, které budou trvat alespoň hodinu, a zároveň mít dostatek dalšího pohybu. Platí, že kam můžete v okolí dojet autem, tam začněte chodit pěšky. Silovým tréninkem se rozumí jakékoliv cvičení, které nebude jen o aerobní aktivitě. Není to nutnost, faktorů je více, ale pokud chcete zhubnout a zároveň u toho dobře vypadat, tak se tento přístup rozhodně vyplatí.

Soustřeďte se na základní cvikyposilujte střed těla pomocí cvičení s vlastní váhou i s další zátěží. Pokud si tréninkem nejste jisti, najděte si trenéra, který vám v začátcích pomůže, nebo začněte cvičit v posilovně s někým, kdo má alespoň základní zkušenosti.

Spánek

Dobrý spánek a celková regenerace jsou dalším klíčovým faktorem na vaší cestě k úspěchu. Nedostatek kvalitního odpočinku a s tím související psychická únava může snadno zmařit vaše úsilí a jakýkoliv pokrok.

Spěte ideálně po dobu 7-8 hodin a snažte se jít spát každý večer ve stejnou dobu. Zjistěte, co pro vás funguje nejlépe, protože každý z nás je jedinečný a potřebuje trochu jiný režim, abychom fungovali správně.

Odstraňte stres a udržujte pozitivní nastavení

Snadno se to řekne, hůře se to realizuje, ale snažte se vyvarovat stresu. Alespoň na chvíli se zklidněte a udržte si pozitivně nastavenou mysl. Uvidíte, že správně nastavená hlava ovlivňuje výkon více, než by se mohlo zdát.

Hlavně vydržte, i když třeba první týden neuvidíte žádný velký výsledek. Tři měsíce jsou dlouhá doba a pokud se budete držet správných zásad, úspěch je nevyhnutelný. Navíc, tato doba je dostatečná na to, abyste si zvykli na pravidelný pohyb a pokračovali v něm i po uplynutí této doby.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz