Hlavní obsah
Zdraví

Bolí vás loket? Nenechte si jen tak namluvit, že ten váš je tenisový

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Půta / osobní trenér / Dall-E

Definice tenisového lokte je: přetížení/zánět šlachy, která připevňuje svaly příčně nad zevním loketním kloubem.

Článek

Pokud nejste profesionální tenista, tak ve většině případů je toto pojmenování pro vaše potíže naprosto nepřesné. Když vás tedy bolí loket, pravděpodobně to není přímo způsobeno loktem samotným, ale spíše je důsledkem jiné bolesti.

Problém hledejte v trapézech, řešení v oblasti lopatek

Velmi často se setkávám s touto bolestí u lidí, kteří mají několik společných rysů: často jezdí na kole, tráví dlouhé hodiny za volantem, začali intenzivně cvičit nebo jsou vystaveni vysokému pracovnímu stresu.

Co tyto lidi spojuje? Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o velmi nesourodé činnosti. Avšak problém tkví v oblasti trapézových svalů. Bez ohledu na to, zda se věnujete cyklistice, řízení auta nebo cvičení, při dlouhodobé zátěži se často stává, že začneme všechny tyto aktivity provádět přesně přes trapézy. To může vést k nepříjemným pocitům a bolesti vygradovat právě v bolesti loktů.

Kdo sedne po zimě na kolo, ten mi určitě dá za pravdu. Kdo jezdí v autě, kde nemá naprosto dokonalou pozici, ten určitě chápe o čem mluvím. Pokud sedíte za klávesnicí a najednou odpovídáte na nepříjemný e-mail, pak víte že krčení ramen je naprosto běžná věc. O silovém sportu a tom, že někdo najednou trénuje nad možnosti možnosti svého těla, se snad ani nemusíme bavit.

Problém spočívá v trapézových svalech. Bez ohledu na to, zda se věnujete cyklistice, řízení auta nebo cvičení, dlouhodobá zátěž na trapézech může vést k nepříjemným pocitům a bolesti. Když se přetížíte, začnete provádět všechny tyto činnosti bez dostatečného zapojení všech důležitých svalů a prostě to jen rvete přes trapézy. Vaše mezilopatkové svaly pak rychle ztrácejí sílu. A to není vše – dlouhodobé problémy s rameny, bolesti krční páteře a dokonce i „tenisový loket“ mohou být důsledkem tohoto přístupu.

Jaké je řešení?

Abyste posílili mezilopatkové svaly, nemusíte používat žádnou přidanou zátěž. Stačí, když využijete cviky v leže na zemi na břiše. Zvedněte ruce a svírejte lopatky k sobě. Můžete také sedět u stěny. Důležité je odstranit příčiny přetížení trapézů. Pokud jezdíte na kole, nechte si ho zkontrolovat odborníkem, aby sedělo správně. V autě se vyhněte situacím, kdy loket je příliš vysoko. A při cvičení konzultujte techniku s trenérem nebo fyzioterapeutem, který se zaměří na celý svalový řetězec.

Jak celou věc řeší západní medicína?

Velmi často při léčbě sahají ortopedi k populárním krokům:

1. Dejte si klid a omezte zátěž

2. Pokud bude bolest přetrvávat, namažte si to nějakým krémem a dejte si prášek

3. Použijte zábaly a obklady

4. Vyzkoušejte tejpy

5. Podstupte chirurgický zákrok

U sportovců se pak často aplikují kortikoidy, které sice na nějakou dobu vše utlumí, ale jejich užívání je doprovázeno velkou řadou rizik.

Nikomu netvrdím, ať tuto problematiku podceňuje a nevěří lékařům, snažím se jen ukazovat cestu, která mně a dalším mým klientům velice dobře zafungovala, protože žít s bolestí a opakovanými záněty lokte a ramene opravdu není normální.

Pro tyto a další informace mě sledujte zde, případně na mém IG @petrputa.trener a pokud tuto problematiku řešíte, napište mi to do komentáře.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz