Hlavní obsah
Krása a fitness

Chytré hodinky: nástroj který nám dá mnoho informací, mezi nimi i čas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Půta / osobní trenér / Dall-E

Chytré hodinky s vodotryskem podle umělé inteligence

Nositelná elektronika se stala jednoznačně moderním trendem. Ti, kdo pravidelně cvičí, často rychle sáhnou po zařízení, které jim pomůže sledovat jejich aktivity.

Článek

Mít přístroj, který sleduje naše tréninky, počítá kroky a poskytuje aktuální informace o zátěži, je prostě úžasné. Vzpomínám si, jak jsem na začátku své běžecké kariéry používal GPS na svém chytrém telefonu a hodinky sloužily pouze k měření tepové frekvence. Tehdy jsem s nimi možná neuměl pracovat tak, jak bych chtěl, ale stejně jsem si tento záznam cenil.

Dalším krokem v mé cestě byl přechod k fitness náramku a pak mé první chytré hodinky, které neustále monitorovaly mou tepovou frekvenci během celého dne i noci. Postupně jsem začal přikládat větší důležitost těmto datům a rychle jsem zjistil, které informace mi přinášejí největší užitek.

Data, bez kterých se rozhodně neobejdete

Základním prvkem, který byste chtěli u hodinek zaměřených na sledování pohybu a aktivity, je nepřetržité měření tepové frekvence. Pro začátečníky je také užitečným indikátorem sledování počtu ušlých kroků. I když bychom tady mohli s výčtem klíčových funkcí přestat, dnes je třeba mnohem více informací, jako informace o poloze, vzdálenosti, nadmořské výšce, tempu, kadenci běhu a tak bychom mohli pokračovat ještě dlouho.

Funkce, které oceníte

Paradoxně mezi klíčové funkce chytrých hodinek, které budete využívat a oceníte, patří budík. Přestože to může znít až směšně, probouzení pomocí vibrací na zápěstí je neocenitelnou vlastností. Když vstáváte dříve než zbytek rodiny, není lepšího nástroje než hodinky, které vás probudí a zbytek rodiny nechají spát.

Dalším klíčovým prvkem je monitorování klidové tepové frekvence. I když se může zdát jako obvyklá věc, bez které jsme se doposud obešli, při bližším zkoumání zjistíte, že poskytuje mnohem více než jen číselnou hodnotu. Klidová tepová frekvence se měří během noci, těsně před probuzením nebo po probuzení v klidovém stavu. Tento ukazatel zaznamenává tělesnou reakci na předchozí zátěž. Při pandemii Covidu se tato funkce osvědčila, kdy hodinky na rukou zdravotníků byly schopny přesně předvídat nákazu několik dní předtím, než se začaly projevovat symptomy onemocnění.

S tepovou frekvencí pak souvisí i podrobný záznam o kalorickém výdeji. Hodinky zohledňují můj klidový výdej energie a na základě neustálého monitorování tepové frekvence a aktivity integrují všechny vydávané kalorie do celkové statistiky. Díky tomu mám například přehled o tom, kolik kalorií jsem v daném období spálil a kolik bych měl přijmout s ohledem na své stanovené cíle.

Zásadním prvkem je rovněž jakýsi virtuální tréninkový deníček, který shromažďuje mé aktivity na jednom místě. Tím mám možnost přehledně procházet údaje o mé tepové frekvenci, času stráveném v různých tepových zónách a získat informace o tom, kolik kalorií jsem během cvičení spálil.

Co všechno dnes chytré hodinky umí a co jste možná ani netušili

Stanovení individuálních tepových zón

Každý, kdo se věnuje cvičení, zná pravidlo, že efektivní spalování tuků dosáhne v rozmezí 65-80% maximální tepové frekvence. Moderní hodinky vám nyní dokážou na základě 30 minutového běhu poskytnout informace o vašem konkrétním rozvržení tepových zón.

Pokročilá spánková data

V dnešní době se klade stále větší důraz na kvalitní odpočinek, proto jsou hodinky, které nabízí kvalitní spánková data, skvělým nástrojem. Je však třeba být obezřetný, protože občas mohou hodinky vyhodnotit, že spíte, i když například večer pouze sledujete film.

Měření VO2max

Změřit maximální množství kyslíku, které naše tělo dokáže při aktivitě využít, je užitečné zejména pro běžce a další vytrvalostní sportovce. Tato hodnota poskytuje cenné informace pro plánování tréninku.

Měření teploty

Nejnovější generace chytrých hodinek disponuje funkcí měření teploty, což využijete třeba v případě nemoci svých dětí.

Měření tlaku

Funkce, která dříve vyžadovala speciální přístroje, se nyní přesouvá do chytrých hodinek. Pro lidi s problémy s tlakem představuje cenný údaj.

Měření EKG

Měření, které nemá lékařský charakter, ale může být poskytovat užitečné informace. Byť třeba v Česku stále není v hodinkách dostupné.

Volání, zprávy, hudba, placení

Pro mnohé uživatele jsou důležité parametry, jako je displej a barvy. Nicméně v případě sportovních hodinek jsou tyto funkce spíše okrajové. Moderní hodinky vám umožní volat, odpovídat na zprávy, propojit je se sluchátky a poslouchat svůj oblíbený playlist na Spotify nebo jednoduše platit v obchodě, a to i bez mobilního telefonu.

Jak si představuji ideální hodinky

Vzhledem k rozmanitosti nabídky chytrých hodinek je klíčové jasně stanovit priority při výběru, které se liší podle zamýšleného použití. Zde jsou mé důležité parametry:

Výdrž baterie: Preferuji hodinky, které vydrží alespoň 4 dny bez nutnosti častého nabíjení. Cokoliv pod 1 týden pak považuji za mírně omezující, zvláště při delších výletech se záznamem GPS.

Měření tepu: Tepová frekvence poskytuje klíčové údaje o mé fyziologii, a proto je pro mě nezbytná.

Čitelnost za jakýchkoliv podmínek: Důležité je, aby byly informace na displeji dobře čitelné i za přímého slunečního světla.

Značka: Kontinuita záznamu a spokojenost s danou značkou jsou pro mě klíčové. Věrně používám hodinky Garmin po dobu posledních 4 let.

Design: I když subjektivní, hodinky, které nosím 24 hodin denně, by měly alespoň základně vyhovovat mému vkusu.

Další funkce: Pokročilé běžecké metriky, VO2max, platební funkce, hudba a další jsou vítanými funkcemi, ale jejich absence je snesitelná, pokud splňují má hlavní kritéria.

Pokud vybíráte hodinky, přeji vám šťastný výběr. Pokud již máte svůj model, doufám, že souhlasíte alespoň s některými postřehy. A pokud váš každodenní zájem spočívá ve sbírání odznáčků (pro Garmiňáky) nebo vyplňování koleček (pro uživatele Apple Watch), pak doufám, že vám vaše hodinky přinášejí radost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz