Hlavní obsah
Sport

Příručka pro Ledňáčky: Jak začít cvičit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rok přináší leden do posiloven zvýšený zájem o cvičení. Pokud si však přejete, aby vaše novoroční předsevzetí vydrželo déle než do února, je klíčové stanovit si správný a realistický cíl.

Článek

Stanovte si reálné cíle

Hledejte motivaci, která vás pohání, ale zároveň si vytyčte úkol, který je dosažitelný. Například, pokud vstupujete do posilovny s tím, že nyní vážíte o deset kil více než před pěti lety, může být reálným cílem zhubnout deset kilo do léta. Naopak, očekávat, že do léta dosáhnete postavy Arnolda, není realistické a může vést k zklamání a po prvotním neúspěchu i ke konci cvičení. Zároveň dávejte pozor na všemožné reklamy, které budou slibovat zázračné výsledky bez námahy.

Vyhledejte správnou pomoc

Pokud dosud nepatříte mezi pravidelné návštěvníky posilovny a máte chuť zkoušet něco nového, než je stereotypní běh na páse (což mimochodem můžete dělat venku při procházce) nebo jízda na kole, existují různé varianty, které můžete zvážit:

Jednou možností je vyrazit s kamarádem, který už nějakou dobu cvičí. To je sice běžný postup a může to být skvělá volba, avšak s tím je spojeno určité riziko. Ne každý BRO trenér bude mít potřebné znalosti, které vám mohou být prospěšné, například v případě bolestí zad nebo řešení předchozích úrazů.

Další možností je zkusit skupinové lekce nebo vyzkoušet více z nich. Tato varianta může být lákavá, protože získáte trenéra, který na vás dohlíží, a zároveň platíte relativně přijatelnou částku. Je však důležité si být vědom, že s větším počtem účastníků se na vás trenér může soustředit jen několik málo minut, což může ovlivnit kvalitu tréninku. Dále, častá rotace trenérů může způsobit nekonzistentnost v cvičebních programech. Je proto doporučeno vybírat lekce, kde trenér vede pravidelně několik dní v týdnu, nebo vyhledat zařízení, kde mají tyto lekce jasnou hierarchii.

Poslední možností je najít pomoc u osobního trenéra. Avšak s tímto rozhodnutím přichází výzva najít kvalifikovaného a vhodného trenéra. Kvalitní trenér se vás zeptá na vaše cíle, bude vám vše vysvětlovat během tréninku, bude chtít slyšet vaši zpětnou vazbu, a především se bude věnovat vám, rozhodně během vašeho tréninku nebude koukat do telefonu.

Připravte se, že se nic nestane přes noc

V dnešní době často očekáváme okamžité výsledky a rychlý úspěch, ale je důležité si uvědomit, že skutečné změny nebo úspěchy nejsou většinou otázkou jedné noci. Připravte se na fakt, že cesta k dosažení vašich cílů a přání vyžaduje trpělivost a pravidelnou práci. I když se každý den neposunete, za měsíc uděláte pořádný kus práce a za půl roku budete úplně jinde, než když jste začínali. Jak se říká: Konzistence je klíč.

Zaměřte se na jídlo

Chcete-li dosáhnout skvělých výsledků ve svém tréninku, nestačí pouze cvičit; je nezbytné zaměřit se i na stravování. Osobně nejsem velkým fanouškem diet a výživových poradců, protože věřím, že každý z nás musí sám pochopit, co jíme, proč to jíme a co pro náš organismus představuje prospěšné. Začněte tím, že si do svého telefonu nainstalujete aplikaci s Kalorickými tabulkami a po dobu týdne si jednoduše zaznamenávejte, co konzumujete. Doporučuji preferovat nezpracované potraviny a dbát na udržení vyváženého energetického příjmu, přičemž nezapomínejte na dostatečný přísun kvalitních bílkovin. To, že budete věnovat čas jídelníčku, posune vaše snažení na úplně jinou úroveň.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz