Hlavní obsah
Umění a zábava

Signal Festival - kulturní událost roku světových parametrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Vrzáček

Videoprojekce Luminary Glyphs od maďarského umělce Andráse Nagye na budově Městské knihovny.

Signal Festival jednoznačně již 11 let patří mezi v Česku pořádané kulturní události světového významu. Není divu, že se na něj do Prahy každoročně sjíždí stotisíce návštěvníků.

Článek

Signal Festival letos oslavil své jedenácté narozeniny velkolepě. Pořadatelům se podařilo do Prahy přilákat absolutní světovou špičku vizuálního a digitálního umění a současně dát českým umělcům prostor ke konfrontaci. Výsledkem byla fascinují různorodá podívaná pro návštěvníky všech věkových kategorií.

Ozvláštnění a okouzlení jsou nejspíše dva nejpřiléhavější přívlastky, které vystihují podstatu všech Signal Festivalů. Na právě proběhlém ročníku bylo vidět, jak pořadatelé vyspěli a s jakou bravurou dokázali umisťovat do veřejného prostoru adekvátní umělecká díla. Jednou jimi byl videomapping na fasádě některé z pražských budov, jindy performance, nebo světelná a zvuková instalace.

Na návštěvnících z celého světa bylo vidět, že Signal Festival přijali, a že se pro ně stal kulturně společenskou událostí. Někteří měli zájem vidět všechna umělecká díla a jejich návštěvu spojili s objevováním krás noční Prahy, jiní si pečlivě vybírali a výběr odvozovali od svých osobních preferencí. Obrovskou výhodu měli ti, kdo nemuseli spěchat a mohli si návštěvu rozložit do více dnů. Za projití stály obě, a to jak trasa Centrum, tak Karlín a Holešovice propojené nově otevřenou lávkou HolKa. Atraktivní byly také tzv. Satelity i nabídka akcí zařazených do doprovodného programu.

Pořadatelskému týmu vedenému zakladatelem a ředitelem festivalu M. Poštou a hlavním kurátorem P. Mrkusem se podařilo vytáhnout do pražských ulic, na náměstí a do parků celé rodiny a umožnit jim sdílený umělecký zážitek. Ten však nepřicházel samozřejmě, neboť místa, na kterých byl zprostředkován byla přeplněna mnoha dalšími návštěvníky, kteří se snažili najít to nejlepší místo, nebo pořídit nejlepší snímky, případně si sdělit novinky se svými blízkými. I když je základním principem festivalu dynamičnost, proměna a komplexní vjemový zážitek, k jeho dosažení je opakovaně potřeba soustředění. K podstatě jednotlivých děl je nutné pronikat, nechat je na sebe působit a citlivě vnímat emoce, které v návštěvníkovi vyvolávají. Soustředění není vždy lehké, nicméně jej lze dosáhnout.

Signal Festival 2023 se stal minulostí. Příznivci festivalu snad mohou věřit, že všichni klíčoví sponzoři, mezi kterými je Hlavní město Praha a Ministerstvo kultury zachovají festivalu přízeň i v době balíčkových úspor. Bylo by škoda o Signal Festival přijít. Pro řadu z nás se stal pravidelnou událostí v našich kulturních kalendářích, bez které si je nemožné představit začínající podzim. Signal Festival díky skvělému vedení a vazbám na zahraničí nabízí všem schopným soustředění hluboký umělecký zážitek ve veřejném prostoru. Na různých místech Prahy vyvolává v návštěvnících pozitivní sdílené emoce, které nám aspoň načas dávají zapomenout na běsy, které se odehrávají nedaleko od našich hranic.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz