Hlavní obsah
Názory a úvahy

Asistenti pedagoga: Nepotřebujeme jich tolik, potřebujeme ty kvalitní

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: www.pexels.com

Je u asistentů pedagoga problémem kvantita, která mnohdy vítězí nad kvalitou?

Článek

Jsem rodičem dítěte, které má asistenta pedagoga již od mateřské školy. Moje dítě je totiž autista, s intelektovým postižením a ADHD.

Jako každý rodič chci, aby bylo moje dítě obklopené lidmi, kteří jsou na něj hodní, chápaví a v našem případě také, aby věděli, jak s ním pracovat. Podpora a pomoc asistenta pedagoga je tedy pro naše dítě vcelku klíčová a zásadní.

Chcete volné prázdniny, víkendy a svátky? Udělejte si kurz

Byť je to vlastně smutné, tak tohle je nejčastějším důvodem toho, proč se někdo rozhodne stát se asistentem pedagoga. Volné víkendy, prázdniny, svátky, práce od 8. Lákavé, naprosto chápu. Ale. Práci asistenta pedagoga by dle mého názoru měl dělat člověk, který má určité sociální cítění a ta práce ho baví. Jinak to totiž nikam nepovede. Nechci, aby mému dítěti asistoval někdo, kdo ho bere jako nutné zlo a neví, jak s ním pracovat. To přeci nemá žádný smysl.

Pokud se dnes chcete stát asistentem pedagoga, stačí vám pouze základní vzdělání a kvalifikační kurz. Ano, tak jednoduché to je. Rozhodně nechci tvrdit, že by člověk měl mít vysokou školu na takovou pozici, ale opravdu je tohle správný přístup k tomu, zajistit lidi, kteří se starají o velmi zranitelnou část našich dětí? Najít toho správného asistenta, je totiž jako hledat jehlu v kupce sena.

Lepší finanční ohodnocení a trochu větší nároky?

Co takhle asistenty pedagoga lépe finančně ohodnotit, a zároveň mít na ně trochu vyšší požadavky?

Práce s postiženými dětmi, ať už fyzicky či psychicky je náročná a rozhodně dle mého názoru není pro každého. Takové dítě by nemělo sloužit jako cesta k volným prázdninám, či víkendům, aby se ženy, které převážně tuto práci dělají, stíhaly starat o své děti - vodit je do školy, vyzvedávat a neřešit hlídání na prázdniny. Protože zabrousíte do nějaké skupiny, kde diskutují ženy, které zvažují, nebo už se staly asistenty pedagoga, tak je tohle jejich nejčastější argumentace pro to, proč se pro tuto práci rozhodly. Smutné.

Takový asistent musí být trpělivý, chápavý, empatický. V případě fyzicky postiženého dítěte fyzicky zdatný. Měl by mít pokoru vůči zkušenějšímu učiteli a umět pracovat pod jeho vedením, což si spousta asistentů taky neuvědomuje. Asistent by se měl o dané dítě zajímat, zjistit si o něm věci, které mu pomohou k tomu, aby jeho práce s dítětem byla vzájemně příjemná a nesla své ovoce. Protože proto tam ten asistent je.

A pokud tam budou dále asistenti, kterým je jim svěřené dítě jedno a kteří budou práci brát jen jako část dne, kterou musí nutně přečkat, tak je to špatné pro obě strany.

Dle podmínek a myšlení společnosti může dnes asistenta pedagoga dělat každý. Jako rodič postiženého dítěte vás ale můžu ujistit, že tomu opravdu tak není.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz