Hlavní obsah
Lidé a společnost

David Stypka: Bojoval s rakovinou, kterou odhalil jeho tříletý syn. Zemřel před třemi lety na covid

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: znesnaze.cz/se svolením k publikaci

Jeho smrt zasáhla celý hudební svět. Od jeho skonu utekly již 3 roky, ale pro některé je to stále jako včera. David Stypka byl nejen úspěšný hudebník, ale také dobrý kamarád a táta. Navíc bojoval s rakovinou, kterou odhalil jeho tříletý syn.

Článek

David Stypka se narodil 21. července 1979 v Dobré u Frýdku-Místku. Poté, co úspěšně dokončil gymnázium, se rozhodl, že se stane novinářem v místním tisku. Vždy chtěl lidem přinášet aktuální zprávy a informovat je o tom, co se děje. Bavilo ho předávat informace a tím i pomáhat. Když ho však novinářské řemeslo přestalo bavit, zkusil si založit vlastní obchod se svíčkami. To nebylo vše a jeho tvůrčí a kreativní činnost se znovu projevila. Dokonce zkoušel i různé prodeje na festivalech, kde si získal stovky fanoušků.

David Stypka zkusil několik různých povolání, ale to, co ho skutečně bavilo, byla hudba. Od poloviny 90. let se začal pohybovat po různých hudebních kapelách. Postupem času vystřídal různá působení, a dokonce začal skládat vlastní písně. Zpěvák, kytarista a textař měl za sebou kromě jiných počinů také úspěšné a velmi oceňované album Neboj, které nahrál s kapelou Bandjeez. K tomu si na své konto připsal duet s Ewou Farnou, ale také cenu Anděl v kategorii sólový interpret roku 2017.

Jeho nemoc odhalil tříletý syn

Poté, co měl úspěšně rozjetou hudební kariéru, se rozhodl usadit i v soukromém životě. Se svou partnerkou Kateřinou si pořídili rodinný domek v jeho rodné obci a později přišly na svět i jejich tři děti – Matyáš, Tereza a Kristián. Paradoxem je, že právě jeden z jeho synů mu pomohl odhalit rakovinu slinivky břišní. Tehdy tříletý chlapec skočil svému tatínkovi na břicho, a to během jedné z her, kterou spolu pravidelně podnikali. David sice cítil, že je něco špatně již delší dobu, ale bolest, kterou ucítil po nárazu svého syna, ho přiměla ihned vyhledat lékařskou pomoc.

Naštěstí měl kolem sebe dobré lidi, kteří mu pomohli. „Zašel jsem za sousedem, shodou okolností hrudním chirurgem, a on mě jako první – konečně! – poslal na cétéčko, které odhalilo vážnou chorobu,“ prozradil v jednom ze svých rozhovorů situaci, která mu navždy změnila život. Prvotní šok však vystřídala malá naděje. Lékaři udělali ještě další vyšetření, kterým zjistili, že zřejmě není úplně pozdě, jak se může zdát. „Trvalo osm hodin, než jeho kolegové upřesnili, že to není tak fatální. Osm hodin jsem žil s tím, že neuvidím, jak rostou děcka,“ svěřil se hudebník na svém Instagramu.

Stále věřil ve svůj návrat, situaci zkomplikoval covid

David Stypka později podstoupil náročnou léčbu. Operovali ho, chodil na chemoterapie a postupně se dostával zpět do života. To ještě nikdo netušil, že v roce 2020 svět postihne covid, se kterým měl bojovat i David. Ten, jenž byl zmožený náročnou léčbou, nebyl v tak dobré kondici, aby dokázal tuto nemoc hravě překonat. Když se v roce 2021 nakazil covidem, pocítil problémy s dýcháním, a proto si zavolal sanitku. Své mamince tehdy ještě stihl říct, že se určitě vrátí domů. To se již bohužel nestalo. Když psal ze svého nemocničního lůžka smsku, že se cítí lépe, všichni jeho blízcí začali doufat, že se brzy vrátí domů k rodině.

Místo toho však dne 10. ledna 2021 náhle a zcela nečekaně zemřel. Svět tehdy obletěla zpráva, kterou nikdo nemohl vstřebat. A dodnes na něho všichni s láskou vzpomínají.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz