Hlavní obsah
Lidé a společnost

Libuše Šafránková svou první rolí rozplakala filmaře, svým odchodem ale celý svět

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Nextfoto.cz - zakoupená licence od Pavla Gwuždě

Některé umělce mají lidé tak rádi, že zprávě o jejich smrti nemohou vůbec uvěřit. Patřila k nim i herečka Libuška Šafránková, kterou milovaly celé generace diváků. Herečka sice odešla do hvězdného nebe, v srdcích diváků je ale nesmrtelná.

Článek

Libuše Šafránková se narodila 7. června 1953 ve Šlapanicích u Brna. Dětství měla Libuše Šafránková skutečně pohádkové. Veškerý volný čas trávila se svými kamarády, ale také s babičkou, která ji pravidelně hlídala. Ta jí také přivedla na myšlenku stát se herečkou. Libuška totiž jako malá uměla krásně zpívat a její mluvený projev byl skutečně okouzlující. Herectví ale nebyla jasná volba a na základní škole rozhodovala pro zcela jiný směr.

Foto: Autor: J.Broukal – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=141681401

Jako Hermiona v Zimní pohádce v Národním divadle

Úspěšná herečka, která zamířila rovnou do Prahy

Chtěla studovat chemii a stát se vědkyní. Nakonec se ale rozhodla, že nastoupí na brněnskou konzervatoř. A právě tam si ji jednoho dne našli tvůrci z Československé televize, kteří hledali mladičkou dívku do filmu Babička od Boženy Němcové. Libuše roli získala a tím se odstartovala její dlouholetá úspěšná kariéra. Hned svým prvním vstupem na scénu dala Libuše světu najevo, jakou velkou sílu osobnosti v sobě má. Točily se závěrečné záběry, ve kterých Barunka přichází říct včelám, že babička zemřela. Libuše svoji roli prožívala naplno, skutečně plakala a slzám se neubránili ani ostřílení členové štábu. Kameraman prý dokonce dojetím zapomněl točit. Další role na sebe nenechaly dlouho čekat a herečka měla skutečně o zábavu postaráno.

Následovaly ještě další menší role v divadle v Brně, kde zaujala svým výkonem v Shakespearově tragédii Romeo a Julie. Po vystudování konzervatoře zamířila do Prahy. Tam by se dostala do kteréhokoli divadla, na které by ukázala, ale mělo to malý háček. V některých souborech bylo podmínkou členství ve straně. To zásadová Libuška odmítla a snažila se dále prosadit na vlastní pěst. V Činoherním klubu, kam nastoupila, ale takové překážky nekladli. Asi ji tam nasměroval osud, protože právě v tomto divadle poznala svého osudového muže na celý život. V době, kdy se seznamovali, ale zažíval Josef Abrhám svůj osmiletý vztah se zpěvačkou Naďou Urbánkovou.

Stala se z ní nezapomenutelná Popelka, která dobyla celý svět

Její nejslavnější rolí byla ta v pohádce Tři oříšky pro Popelku, kterou však původně hrát neměla. Počítalo se s herečkou Janou Preissovou, té ale zabránilo v natáčení těhotenství. Proto si režisér vybral krásnou a milou Libušku. Té se do natáčení nechtělo, a tak pořád dávala přednost divadlu. Až její herecký kolega jí poradil, aby tuto roli vzala. Nakonec jí scénář okouzlil natolik, že si připadala, že je pro ni tato role jako dělaná. Měla v sobě něco křehkého a zároveň klukovského. V šatech, ve kterých cválala na koni Juráškovi jí musela být pořádná zima.

Další velká role přišla ve filmu Jak utopit dr. Mráčka aneb Konec vodníků v Čechách, kde se do herečky zamiloval její kolega Jaromír Hanzlík. Měl ale smůlu, protože její srdce patřilo již někomu jinému. Vztah s Josefem Abrahámem začal náhodně, ale skutečně romanticky. Jednoho dne Libušku pozval na večeři a od té doby začal jeden z nejkrásnějších a nejstabilnějších vztahů showbyznysu. Ke sblížení dvojici pomohl i jejich herecký kolega Pavel Landovský.

Foto: Autor: Martin Strachoň – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=108525323

Hrob Libuše Šafránkové na šlapanickém hřbitově

Syn šel jiným směrem, herečka byla stále šťastná

A jak to bývá zvykem, že děti jdou cestou svých rodičů, v tomto případě je to trochu jinak. Umělecké směry její syn Josef sice zdědil, ale herectví se nevěnuje. Stal se režisérem. Ze svého dětství si pamatuje akorát to, jak s rodiči pobýval v šatně Činoherního klubu, kde jeho matka a otec hráli. Bylo tam ale permanentně nakouřeno tak, že s vyskytujících se herců viděl pouze nohy. Rodiče pak i režíroval, a to ve filmu Hoteliér. To ale bylo jednoduché, protože jim stačil pouze prostor a scénář. Celý národ i hereččini zahraniční fanoušci se silně znepokojili, když vyšlo najevo, že Libuše bojuje se zákeřným onemocněním.

Zhoubný nádor jí zasáhl plíce. Podstoupila operaci a vypadalo to, že všechno zvládne. Podporu měla i ve svém milujícím manželovi, ale i také od celého českého národa, který se o svoji milovanou herečku bál. Protože byla Libuše velkou bojovnicí, tak nad rakovinou zvítězila. O to více šokující pak byla zpráva, kterou přinesla média v roce 2021, dva dny po jejích narozeninách. Do nemocnice byla přijata na plánovanou operaci, ale domů se již nevrátila. Zůstala tak pouhá vzpomínka na herečku, která dokázala rozzářit oči všech věkových kategorií.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz