Hlavní obsah
Lidé a společnost

Milena Duchková se stala nejmladší olympijskou vítězkou. Emigrovala do Kanady a živí se jako zubařka

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Markus Bärlocher / Wikimedia Commons / Volné dílo

Milena Duchková se proslavila jako nejmladší olympijská vítězka. I po padesáti letech od svého úspěchu si stále drží své prvenství a nikdo tento rekord nepřekonal. Sportovkyně kvůli režimu emigrovala do Kanady, kde dnes pracuje jako zubařka.

Článek

Milena Duchková se narodila 25. dubna 1952 v Praze. Již od dětství měla všechny předpoklady pro úspěšnou sportovní kariéru. Otec pracoval jako lékař a matka jako učitelka, což jí poskytlo stabilní a klidné rodinné prostředí. Toto zázemí jí později pomohlo nejen ve sportu, ale i v dalším životě. Sama totiž vždy vyznávala rodinu a rodinné hodnoty měla na prvním místě.

Milena započala svou sportovní kariéru již v útlém věku. V osmi letech se začala věnovat skokům do vody pod vedením trenérky Marie Čermákové. Toto rozhodnutí se později ukázalo jako zásadní pro její budoucí život a sportovní úspěchy. Marie Čermáková navíc rozpoznala její talent a rozhodla se ji trénovat. Ačkoliv rodiče zpočátku váhali a obávali se, zda to jejich dcera zvládne, nakonec svolili a ona se pustila do aktivního sportu. Později se ukázalo, že to bylo velmi správné rozhodnutí. Milena jako malá tvrdě trénovala, nevynechala jediný den plavání a chtěla být nejlepší.

Foto: Markus Bärlocher / Wikimedia Commons / Volné dílo

Milena Duchková během prvního tréninku a přípravě na olympijské hry.

Nejmladší česká olympijská vítězka

Již jako šestnáctiletá dosáhla významného úspěchu na olympijských hrách v Mexiku, a to v roce 1968, kde zvítězila ve skocích do vody z desetimetrové věže. Duchková tehdy předvedla dokonalý výkon, zejména v šesté sérii, kdy provedla jeden a půl překot s dvojitým vrutem, což ji vyneslo na přední příčky soutěže. Tento výkon ji katapultoval mezi sportovní elitu a učinil z ní nejmladší československou olympijskou medailistku. Její talent se i nadále rozvíjel a přinesl jí další úspěchy, včetně titulu mistryně Evropy v Barceloně z roku 1970.

Následně se rozhodla přihlásit na Univerzitu Karlovu a začala studovat obor zubního lékařství. Rodiče měli z jejího studia radost, ačkoliv bylo v kombinaci se sportovní kariérou skutečně náročné. Další úspěch přišel o dva roky později, v roce 1972, kdy získala stříbrnou medaili ve skocích do vody na olympiádě v Mnichově. Ačkoli se jí nepodařilo obhájit zlatou medaili, ke které měla velmi dobře našlápnuto, její výkon byl skutečně pozoruhodný. O vítězství ji připravil jeden nepovedený skok. Její neuvěřitelný úspěch uchvátil sportovní svět a inspiroval celou generaci mladých sportovců.

Foto: Český olympijský tým- se svolením k publikaci

Milena Duchková na olympiádě.

Konec sportovní kariéry a emigrace do Kanady

Život této výjimečné sportovkyně však nabral nečekaný směr. Po složitém období v Československu, které nastalo po nastolení komunistického režimu, se Milena Duchková rozhodla emigrovat do Kanady, kde začala zcela novou kapitolu svého života. Milena Duchková se ještě zúčastnila i olympijských her v Montrealu v roce 1976. Bohužel, kvůli zranění ramene nepostoupila do medailové kvalifikace. Krátce poté ukončila svou sportovní kariéru. V roce 1980 Milena Duchková odcestovala na roční pobyt do Kanady, protože získala roční pracovní smlouvu jako trenérka místního národního týmu. Po uplynutí této doby se s manželem rozhodli požádat o politický azyl. V této zemi našla úspěšná česká sportovkyně nejen nový domov, ale také novou profesní dráhu. Dnes žije ve Vancouveru a pracuje jako zubní lékařka. J

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz