Hlavní obsah
Lidé a společnost

Petr Rychlý kromě hraní zkusil podnikání a otevřel butik. Zkrachoval, měl dluhy a dostal infarkt

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor: Luděk Kovář, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Oblíbený herec Petr Rychlý (56) se prosadil nejprve jako televizní bavič. Ale poté dokázal, že má i na vážné role. Jen v oblasti podnikání mu to nevyšlo podle představ.

Článek

Petr Rychlý (56) byl mezi svými spolužačkami na základní škole známý jako třídní bavič a už tehdy snil o tom, že se stane hercem. Jeho cesta ke slávě však vedla přes nečekanou náhodu. Po maturitě na střední ekonomické škole se hlásil na DAMU, ale ani jeden ze tří pokusů nevyšel, což mu značně nahlodalo sebevědomí. „Když jste mladý a přijde vám z renomované školy dopis, že nemáte talent, tak to s vámi otřese a začnete o sobě pochybovat,“ přiznal herec.

Vše začalo v hospodě během zábavy

Petr Rychlý se své lásky k divadlu nevzdal ani po neúspěšných pokusech dostat se na DAMU. Zůstal na severu Čech a začal pracovat v oblastním divadle v Mostě. Jeho výrazná osobnost by ho pravděpodobně stejně dovedla k úspěchu, ale jak se říká, štěstí přeje připraveným. Jednoho dne během výletu do Prahy bavil v hospodě na Malé Straně nejen své přátele, ale i ostatní hosty, a přitáhl tím zaslouženou pozornost. Shodou okolností do hospody přišel i herec Jiří Lábus (72), který byl z Rychlého improvizovaného vystoupení nadšený.

Protože se přátelil s Martinem Dejdarem (57), který v té době moderoval televizní pořad Na vlastní nebezpečí, Lábus neváhal a na nový talent svého kolegu upozornil. Pak už to šlo rychle. V televizi pochopili, jakého baviče mohou získat a nabídli Petrovi pořad Ptákoviny. Petr Rychlý si rychle získal popularitu a oblibu, což vedlo k nabídce dalších pořadů, kde se mohl plně projevit jako moderátor. Patřily mezi ně pořady Rychlý prachy Natoč to! V té době to vůbec nevypadalo, že by mohl zazářit i v hlavní roli, na což si musel ještě chvíli počkat. Jeho životní šance přišla až s postavou doktora Čestmíra Mázla v seriálu Ordinace v růžové zahradě, která ho katapultovala mezi nejvýraznější tváře českého televizního světa.

Po herečce přišla tenistka, která mu zachránila život

V době, kdy se Petr Rychlý oženil s herečkou a dabérkou Pavlou Vojáčkovou (57), ještě nebyl tak známou osobností. Spolu mají dva syny, ale s příchodem popularity se Petr změnil a jejich manželství začalo mít problémy. Po šestnácti letech následoval rozvod, který proběhl klidně a bez skandálů. Po posledním soudním jednání si dokonce oba, už bývalí manželé, šli společně sednout na skleničku. Ještě během rozvodového řízení si však Petr našel novou velkou lásku.

Tentokrát byla z úplně jiného oboru, ze sportu. Jednalo se o tenistku Janu Pospíšilovou (52), která závodila dvanáct let profesionálně. Dohromady je dalo pracovní setkání. V Přerově se konalo předávání sportovních cen Zlatý kanár a Petr tam vystupoval jako moderátor. Jana se dostavila jako host. Petr ji neznal, protože do té doby se o ženský tenis moc nezajímal, ale líbila se mu jako žena. Zalíbení bylo vzájemné, postupně se sblížili a Petr se stal potřetí otcem – a znovu syna!

Neposlouchal své tělo a skončil v nemocnici

Aby své ženě dopřál radost a podpořil její zálibu v módě, rozhodl se Petr Rychlý pustit do podnikání. Společně otevřeli butik s italskou módou na prestižním místě – přímo na Václavském náměstí. Bohužel pouhé nadšení k úspěchu nestačilo a postupně začaly narůstat dluhy. Nakonec museli butik zavřít, i když se naštěstí nejednalo o astronomické částky. Kvůli finančním ztrátám si ale Petr začal brát více práce, než kolik byl schopen zvládnout, a jeho tělo na to rychle zareagovalo.

Během natáčení Ordinace v růžové zahradě utrpěl infarkt, který byl důsledkem přepracování. Seriálový doktor se tak ocitl v roli pacienta. Při pohledu na jeho pracovní diář Petrovi řekli, že se ke svému tělu choval naprosto bezohledně, jako k nějakému stroji. Poslechl jejich rady nejprve jen napůl a nechal se uschopnit ještě dřív, než byl úplně zdravý. Málem se mu to znovu vymstilo – při prvním představení po návratu z nemocnice dohrával na pokraji vyčerpání. Od té doby si dává pozor a dbá na to, aby měl také nějaké volné dny.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz