Hlavní obsah
Právo a státní správa

Chyby soudců a státních zástupců stojí daňové poplatníky desítky milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

justiční omyly

Téměř 150 milionů české daňové poplatníky stály chyby soudců a státních zástupců na odškodněních pro justiční omyly jen v roce 2021 a každým rokem se za ně platí víc a víc.

Článek

V minulém článku jsem vás informovala o případu Roberta Tempela, největšího justičního omylu nejen v České republice, ale hlavně ve střední Evropě. Roberta Tempela stála chyba soudců a státního zástupce 12 let života. Kolik ale bude tato chyba stát daňové poplatníky při pokusu o kompenzaci ztráty velké části jeho života? Robert Tempel si žádá o 97 milionů. Zdá se vám tato částka neuvěřitelná? Podobné a mnohdy i vyšší částky platí občané České republiky justičním omylům každý rok.

Rekordní odškodnění bylo vyplaceno justičním omylům v roce 2021

Jedná se o částku přesahující 148 milionů, kterou musela Česká republika vyplatit obětem justičních omylů za nezákonná uvěznění nebo nepřiměřenou délku soudního řízení. Zjednodušeně řečeno, za chyby soudců a státních zástupců daňoví poplatníci vyplatili jejich obětem téměř 150 milionů korun. Soudci a státní zástupci totiž za svou špatně odvedenou práci nemají žádné finanční postihy. Za jejich chyby tak platí občané České republiky, zatímco oni vykonávají svou dobře placenou funkci dál. Soudci si totiž v České republice přijdou na nejméně 100 tisíc měsíčně, státní zástupci pak na nejméně 90 tisíc měsíčně.

Chyby dělá česká justice, ale doplácí na ně občané

Ze statistik Ministerstva spravedlnosti vyplývá, že celkové náklady na odškodnění justičních omylů od roku 2012 činí 1,2 miliardy korun, a o této skutečnosti nás informovala média minulý rok v dubnu. Justiční omyly tedy nejsou věcí pouze jednotlivce, ale doplácí na ně celá společnost. Ze zprávy Ministerstva financí vyplývá, že státní dluh v roce 2023 vzrostl a v současné době činí až 42,8 % HDP. Ministerstvo financí tak upozorňuje na nutnost zavedení „úsporného balíčku“, který bude mít jistě i své dopady na občany České republiky. Už takhle ale vzrostl počet domácností, které se ocitly v roce 2021 na okraji chudoby. Podle médií se ve finanční tísni ocitla každá šestá domácnost v České republice. Stát tedy s penězi daňových poplatníků nakládá trochu jako opilý miliardář, kdy finanční prostředky využívá přinejmenším nehospodárně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz