Hlavní obsah
Lidé a společnost

Jiří Straka! Nejmladší vrah v dějinách české kriminality

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

nejmladší sériový vrah, Jiří Straka

Když se řekne Spartakiádní vrah, každému je jasné o kom je řeč. Jiří Straka, coby šestnáctiletý chlapec, spáchal tři vraždy, dva pokusy o vraždu, pět znásilnění a tři loupeže a pět krádeží.

Článek

V minulém článku jsem se zabývala stoupající kriminalitou mládeže. Mladiství vrazi nejsou záležitostí pouze dnešní doby. Dnešní článek budu věnovat nejznámějšímu mladistvému sériovému vrahovi. Dohromady na území Prahy napadl 11 žen. Dá se tak tedy říct, že se jedná o jednoho z největších sériových mladistvích vrahů české kriminalistiky. Brutalita jeho činů šokovala i ostřílené vyšetřovatele. Proč vlastně Jiří Straka vraždil?

Mladý a neklidný, za to s vysokou inteligencí a silou

Jiří Straka již v mládí vykazoval vysokou inteligenci, ale jeho studijní výsledky jí zdaleka neodpovídaly. Mohla za to jeho neklidná povaha a nedostatečná životní motivace. Ve škole nebyl ani vzorným žákem. Dopouštěl se drobných přestupků jako jsou krádeže, vyrušování při hodinách a porušování školního řádu. V roce 1983 nastoupil na hornické učiliště ve Stochově, kde pobýval na internátu a domů do Prahy se vracel pouze na víkendy.

Místo horníkem se stal vrahem

Svou první dokonanou vraždu spáchal v dubnu 1985. Mladou 23 letou ženu udusil jejím vlastním spodním prádlem. Jako talisman si ponechal její stříbrný řetízek. Podruhé vraždil v květnu téhož roku. V tramvaji si za svou oběť vytipoval 53 letou ženu, kterou okradl o její šperky a hodinky, ta jako zázrakem jeho napadení přežila. Téhož dne napadl ještě jednu ženu, kterou umlátil její vlastní botou s podpadkem. Poslední vraždu spáchal o 12 dní později, kdy napadl a uškrtil 30 letou ženu.

Mladíka zničily jeho psychické problémy

Po zatčení Jiřího Straky vyšetřovatel vyděsil jeho nízký věk. Byla mu diagnostikována sexuální agresivita se silným sklonem k sadismu až nekrofilii. Dále u něj lékaři konstatovali amorálnost a absenci citů. Jiřího Straku tedy podle všeho k jeho činům dohnaly jeho neléčené psychické problémy.

Devět let na mřížemi, deset let v psychiatrické léčebně, osmnáct let na svobodě

Jiří Straka nastoupil do vězení ve svých 17 let. Jako mladistvému mu soud vyměřil nejvyšší možný trest odnětí svobody na 10 let. Po Havlově amnestii mu byl trest o rok zkrácen. Ve vězení si Jiří Straka prošel šikanou. Dle dostupných informací mu za jeho skutky spoluvězni rozkopali genitálie. Propuštěn z vězení byl roku 1995, ale byl převezen do psychiatrické léčebny, kde se léčil dalších deset let. Po dokončení léčby v roce 2005 se oženil, změnil si jméno a snaží se žít v ústraní.

„Žiješ, ale souložit už nebudeš.“

V dokumentu Zpověď vraha mimo jiné popisuje šikanu, kterou ve vězení prožíval, „Byl jsem tlačenej k tomu, abych spáchal sebevraždu. Abych to nevydržel. A to mě donutilo k tomu, abych si řekl, takovou radost vám neudělám. Jestli mě chcete zabít, tak mě zabijte vy.“. Smrt si pro něj přáli i jeho rodiče, „Myslím si, že by to pro Jirku i pro nás bylo vysvobození.“ řekl v dokumentu otec Jiřího Straky. Straka dokonce popsal, jak mu při napadení vězeňskou službou jeden z příslušníku říkal, „Žiješ, ale souložit už nebudeš.“ a přitom mu kopal do genitálií. Nakonec se tedy rozhodl pro kastraci dobrovolně, „Věděl jsem, že bez kastrace se ven nedostanu ani omylem.“.

„Neoběsili jste mě, tak mě nechte žít.“

V dokumentu se mimo jiné Jiří Straka potkal i se synem jedné ze svých objetí, který mu při rozhovoru řekl, že nemá právo žít. Něco obdobného předpovídal i Jiří Markovič, vyšetřovatel, který Jiřího Straku dopadl. Ten se obával, že Jiří Straka bude páchat trestnou činnost dál. Jenže Jiří Straka žije na svobodě již 18 let a to bez větších konfliktů se zákonem. Případ Jiřího Straky do dnes budí vášně. Ač je to již 36 let, lidé stále na jeho osobu nahlížejí jako na nebezpečného devianta a s tímto cejchem bude muset asi žít do konce života, protože Jiří Straka, jako nejmladší sériový vrah v České republice, je rozhodně žijící legenda české kriminality.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz