Hlavní obsah
Seberozvoj

Malé změny můžou změnit život: Tajemství mikronávyků

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Unsplash

Taky se občas probudíte plni chuti radikálně změnit svůj život? V tomhle článku vysvětluji, proč to není dobrý nápad a co zkusit místo toho. Abyste tentokrát už opravdu uspěli.

Článek

Mnozí z nás máme tyhle momenty. Kdy si říkáme: „Tak, a od zítřka změním svůj život.“ Možná to bylo na Nový rok, po dovolené nebo po přečtení inspirující knihy. Ale jak často se nám podaří tuto radikální změnu skutečně udržet?

Jako kouč s lety zkušeností jsem viděla, jak pokusy o drastické změny často končí frustrací a neúspěchem. A to jak u mých klientů, tak ale i u sebe samotné. Mnohem efektivnější je proto budovat takzvané mikronávyky – malé, postupné změny. Které ale vedou k trvalým výsledkům.

Síla mikronávyků

Představte si, že se rozhodnete zlepšit svou kondici. Namísto toho, abyste se hned zítra zapsali do posilovny a strávili tam dvě hodiny denně, začněte jinak. Tím, že každý den půjdete na desetiminutovou procházku.

Je to malé, dosažitelné a pravděpodobnost, že to vydržíte, je mnohem větší. Přesně o tom mluví James Clear ve své knize Atomové návyky (Atomic Habits). Clear zdůrazňuje, že malé změny se postupně kumulují a mohou vést k ohromujícím výsledkům.

Jeden z mých klientů, Martin, byl workoholik. Jeho cíl byl jednoduchý: mít více času pro rodinu. Místo toho, aby radikálně snížil své pracovní nasazení, začali jsme malými kroky.

Martin si dal za cíl každý den odejít z práce o 15 minut dříve. Tento malý krok mu umožnil trávit více času s rodinou. Postupně si uvědomil, že může efektivněji rozdělit svůj pracovní čas. A že se to bez něj v práci čas od času opravdu nezblázní. A k tomu se naučil lépe delegovat svoje povinnosti, a to se vždycky hodí.

Malé kroky vedou k trvalým změnám

Další příklad je moje kamarádka Jana, která se rozhodla zdravěji stravovat. Místo toho, aby vyhodila vše nezdravé z ledničky a přešla na striktní dietu, začala tím, že každý den přidala jednu porci zeleniny ke svým jídlům.

Tenhle mikronávyk jí pomohl postupně změnit své stravovací návyky bez pocitu frustrace a selhání. Jana často říká, že kdyby šla do extrému, pravděpodobně by to nevydržela. Takhle byla ale její cesta ke zdravějšímu jídelníčku prakticky bezbolestná.

Stephen Guise ve své knize Minizvyky (Mini Habits) mluví o tom, jak malé, snadno splnitelné cíle vedou k velkým změnám. Guise sám začal tím, že každý den udělal jeden jediný klik. Tento malý krok ho postupně přivedl k pravidelnému cvičení. Což by se mu při pokusu o radikální změnu pravděpodobně nepodařilo.

Proč radikální změny selhávají?

Radikální změny často selhávají, protože jsou neudržitelné. Když se snažíme změnit příliš mnoho věcí najednou, naše vůle se rychle vyčerpá a vrátíme se ke starým zvykům. Mikronávyky však budují nové zvyky postupně, aniž by nás přetěžovaly. Jsou jako malé kroky na dlouhé cestě, které nás bezpečně dovedou k cíli.

V naší moderní společnosti jsme často netrpěliví a chceme výsledky hned. Ale jak říká staré přísloví: „Řím taky nepostavili za jediný den.“ Malé změny nám umožňují udržet si motivaci a energii, což je klíčové pro dosažení dlouhodobých cílů.

K tomu na rozdíl od dramatických změn, u mikronávyků zažíváme uspokojení spojené s úspěšným zvládnutím stanoveného úkolu třeba i několikrát denně. To dělá celý proces příjemnější a nás motivovanější u něj vydržet.

Pokud se rozhodnete změnit svůj život, začněte malými kroky. Zkuste si dát jeden malý cíl na každý den. Ať už je to pár minut meditace, krátká procházka nebo čtení jedné kapitoly knihy. Tyhle malé kroky vám pomohou vytvořit návyky, které vydrží.

Nezapomeňte, že cesta k velkým změnám začíná malými krůčky.

Pokud se chcete o tématu dozvědět o něco více, odkazy na literaturu zde:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz