Hlavní obsah
Názory a úvahy

Babiš učí. K čemu má být doopravdy škola?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Škola nemá být k tomu, aby vás donutila přečíst Švejka a naučit se zpaměti planety sluneční soustavy. Má najít vaše silné stránky, rozvinout je a poslat vás s nimi sebevědomě do světa. Škoda, že nás to učí zrovna Andrej.

Článek

Jen na úvod: Andreje jsem nikdy nevolil a volit nebudu, ale zkuste si tenhle komentář přečíst bez předsudků.

Ještě před tím, než z něj začaly děti na Primě dělat hlupáka, zeptal se jich Andrej, k čemu je podle nich škola.

Ze třídy se ironicky ozvalo, že „asi ke vzdělání, ne?“ a Andrej, že ne. „Škola je k tomu, aby zjistila, jaké máte nadání,“ předčítal ze své knihy (kterou nenapsal).

V moderní vzdělávací literatuře se dočtete to stejné. Třeba ve Finsku (na rozdíl od Česka) – pokud váš mozek z jakéhokoli důvodu nedokáže pojmout názvy čtyř kravských žaludků, osmi planet nebo 206 Čapkových knih –, vás učitelé nebudou šikanovat, ale pokusí se najít oblast, ve které budete vynikat.

Takže kdyby Andrej studoval v Česku, možná dnes dělá ostrahu někde v supermarketu, ale měl to štěstí, že se mu dostalo švýcarského vzdělání, které objevilo - a hlavně rozvinulo – jeho talent.

Díky tomu si dnes sice myslí, že mléko vyrábí kráva přeměnou trávy ve svém druhém žaludku, ale zároveň těch krav vlastní desítky tisíc a na mléku vydělává miliardy.

Škola totiž nemá být k tomu, aby vás donutila přečíst Švejka (i když si ho prý dá teď o víkendu) a naučit se zpaměti planety sluneční soustavy. Má být k tomu, aby našla vaše silné stránky, rozvinula je a poslala vás s nimi sebevědomě do světa.

Aby se i člověk, který nemá zrovna studijní talent, mohl stát miliardářem.

Tohle poznání pak staví Andrejovo zoufalé počínání před tabulí úplně do jiného světla. Jasně, neví věci, které všichni víme a považujeme za jasné. Možná je to i ostuda. Ale možná je to ještě větší ostuda všech současných českých politiků, že je tenhle „analfabet“ porazí ve všech volbách a stane se premiérem.

Andrej pochopil, k čemu je škola. My ne. A smějeme se mu, že je „debil“. Přitom jsme to my, kteří ještě pořád věříme, že škola je k tomu, abychom věděli, co je endoplasmatické retikulum nebo kolik veršů má sonet.

Byla by super ironie, kdyby portrét člověka, který si málem nevzpomněl ani na jednu knihu Karla Čapka (mimochodem kamaráda TGM, kterého Andrej tolik obdivuje), od ledna visel ve všech třídách po republice. Ale kdyby ze zdi každému připomínal, že „škola je k tomu, aby zjistila, jaké máte nadání“, možná by jednou opravdu „bylo líp“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz