Hlavní obsah
Finance

Daň z nemovitosti paradoxně zaplatí ti, kteří žádnou nemovitost nevlastní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Vláda se navzdory svým předvolebním slibům chystá zvýšit daň z nemovitosti až na dvojnásobek. K čemu to povede?

Článek

Nechme teď stranou, jestli je zvýšení daně z nemovitosti férové (vzhledem k předvolebním slibům koalice SPOLU), ospravedlnitelné (vzhledem k tomu, že výnos z této daně je v Česku druhý nejnižší v celé OECD) nebo logické (na rozdíl od DPH nebo daní z příjmu daň z nemovitosti vůbec nesouvisí s rostoucí inflací).

Zaměřme se jen na ty dopady, které – jako vždy – nejvíc pocítí chudí. Buď ti, kteří paradoxně žádnou nemovitost nevlastní, nebo ti, kteří své byty pořídili před třiceti lety za hubičku a dnes jsou v důchodu, takže pro ně každá tisícovka navíc představuje nepříjemný problém.

Žádný Robin Hood!

Daň z nemovitosti se na první pohled tváří jako takový Robin Hood. Jako nástroj, který bohatým lidem vytrhne peníze z jejich hlubokých kapes a naplní jimi státní rozpočet, odkud pak ve formě sociálních transferů zamíří tam, kam patří – k chudým.

Ale kdepak.

Zaprvé, daň z nemovitosti je jednou z mála daní, která (zatím) nemíří do státního rozpočtu, ale do pokladnic krajů a obcí, takže ve finále se z nich zaplatí nějaké to osvětlení, předražené lavičky nebo červená barva na vyznačení cyklostezek.

Ale to není zdaleka to nejhorší. Zvýšení daně z nemovitosti totiž velmi pravděpodobně jen rozevře příjmové nůžky bohatými (vlastníky nemovitostí) a chudšími (nájemníky).

Majitelé nemovitostí totiž tyto zvýšené náklady nechají zaplatit chudé – daň vydělí dvanácti a přičtou svým nájemníkům k měsíčnímu nájmu. Jako když postaví výtah…

Navíc, čím dražší a nedostupnější v Česku bydlení bude, tím rychleji nájmy porostou tak jako tak, a nějaká ta pětistovka se v tom spíš ztratí.

Mohlo by být hůř!

Pozitivnější dopad by možná měl snad jen poněkud bláznivý nápad investičního bankéře Ondřeje Jonáše, jenž o víkendu řekl Hospodářským novinám, že by daň z nemovitosti zvýšil na pětadvacetinásobek.

Za průměrný pražský byt v ceně sedmi milionů byste tak ročně poslali na magistrát sto tisíc korun místo zhruba čtyř.

Podle Jonáše by ale přímým efektem bylo snížení hodnoty tohoto bytu skoro o polovinu, takže v dalších letech už byste platili „jen“ 50 tisíc a byty by si mohlo dovolit více lidí, takže by jejich ceny nerostly tak rychle.

Ale tisíce lidí, kteří si byty nakoupili v posledních letech, by jako mávnutím proutku přišli o miliony, které by navíc měli bankám dál splácet, takže by nejspíš páchali hromadné sebevraždy a silnicemi přemalovanými na cyklostezky už by je ani městskými pohřebáky od Rolls Royce nebylo kudy odvážet…

Takže závěrem: zvýšení daně z nemovitosti na dvojnásobek není při současné výši nic tragického, ale tvářit se, že je to daň, kterou zaplatí bohatí, je buď naivní, nebo hloupé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz