Hlavní obsah
Aktuální dění

Ekonomická demokracie je převlečený komunismus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

„Zastánce nerůstu“ udělal během 50 minut v DVTV pro kapitalismus víc než všechny jeho obhajoby za posledních dvacet let dohromady. Jeho úmysl byl ale přesně opačný.

Článek

Na první pohled vypadá koncept „nerůstu“ skvěle. Nadprodukce čehokoli objektivně zatěžuje planetu, kterou asi budeme ještě dlouho potřebovat, tak by možná bylo dobré se k ní chovat ohleduplně.

A zpochybňování myšlenky, že neustálý hospodářský růst je nezbytný pro lidský blahobyt, je taky úplně v pořádku. Nic přece nemůže růst do nebe a nebylo by od věci, kdyby s tím trhy jednou provždy přestaly počítat.

V určitý moment přece není na stagnaci nic špatného, je-li vědomá a neohrožuje vlastní existenci.

Environmentální udržitelnost, sociální spravedlnost, lepší kvalita života… to všechno jsou pojmy, proti nimž nemůže nikdo namítnout vůbec nic.

Jenže „zastánce nerůstu“ je v ostře diskutovaném rozhovoru s Martinem Veselovským – bohužel pro něj – zasadil do kontextu, a tím celý nerůst veřejně popravil.

Ve jménu „ekonomické demokracie“ v DVTV v podstatě vyhlásil válku všem bohatým, kterým by zakázal nakupovat jachty a jimž by jejich vlastní zaměstnanci měli nařizovat, kolik mají čeho vyrábět nebo co mají dělat s nerozděleným ziskem – samozřejmě ho rozdělit mezi všechny, protože přece není jediný důvod, aby si majitel úspěšné a bohaté korporace dělal s penězi, které vydělal, co se mu zlíbí.

Kromě toho kritizuje třeba nákup soukromých médií, investice do reklamy nebo vysokou uhlíkovou stopu, kterou za sebou bohatí – oproti chudým – nechávají. Nepřímo pak i jejich neúměrně vyšší spotřebu, pro kterou sám nevidí žádné opodstatnění. A proto by si přál, aby ve světě „nerůstu“ nezůstával společnostem, respektive jejich majitelům či akcionářům, žádný zisk.

Protože s ním nedělají to, co by s ním chtěl dělat on.

Peníze, které by firmě zbyly, by buď rovnoměrně rozdělil mezi zaměstnance, nebo by o jejich osudu nechal hlasovat. A ideálně bychom se vlastně nebavili o „firmách“, ale o „družstvech“, jejichž právní formu by měly třeba i automobilky.

Když se ho Veselovský ptal, jak se vlastně ten „jeho“ systém liší od komunismu, odpovědět nedokázal, ale v jiné části rozhovoru mimo jiné obdivoval slavné berlínské vyvlastnění čtvrt milionu bytů.

Nemusíte ho poslouchat ani moc důkladně a ani moc dlouho, aby vám brzy došlo, že vlastně ve skutečnosti nemá problém s kapitalistickou orientací na růst, ale s hromaděním majetku v rukách bohatých, jimž by ho chtěl všechen prostě jen sebrat.

A přijde mu to naprosto v pořádku…

Kdyby mu totiž šlo o opravdický „nerůst“, mohl by se zamyslet třeba jen nad finanční motivací akcionářů k udržitelným KPIs, a nemusel by jim hned chtít přerozdělovat majetek.

Svým vystoupením ale bohužel přispěl jen k tomu, že většina z těch, kteří si ještě do středy mysleli, že „nerůst“ je fajn, už o něm nikdy nebudou chtít ani slyšet.

A to není pro nikoho dobře, protože „nerůst“ je fajn. Ale jen pokud se k němu úplně všichni rozhodnou zcela dobrovolně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz