Hlavní obsah
Názory a úvahy

Kauza olympionika Svobody aneb Kam sahá svoboda slova?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Pixabay

Olympijský vítěz a předseda Komise sportovců ČOV David Svoboda řekl v ČT, že o válce „máme spoustu informací, někdy protichůdných“ nebo že rezoluce OSN o tom, že Rusko je agresorem, „může být mýlka“, a ministryně obrany už pro něj vymýšlí trest.

Článek

Rusofilové a možná i někteří liberálové se ale se slovy o cenzuře pozastavují především nad tím, jestli se nám sem vrací komunismus a kam se vytratila ta slavná svoboda slova.

S tou svobodou slova je to ale stejné jako s každou jinou svobodou – končí přesně tam, kde začíná jiná.

A pokud něčí slova narušují „bezpečnost, ochranu práv a svobod druhých nebo třeba ochranu veřejného zdraví“, tak na nich z pohledu zákona nemůže být svobodného vůbec nic.

A ne proto, že nám to nařídila Evropská unie nebo protlačila moderní levice, která v Česku v podstatě neexistuje, ale protože je to tam napsané už přes třicet let.

Svoboda s velkým „S“

Slova se zkrátka stávají trestnými, pokud s jejich pomocí veřejně popíráte, zpochybňujete, schvalujete nebo ospravedlňujete zločiny proti lidskosti, válečné zločiny nebo genocidu, a toho se Svoboda s velkým „S“ – jakkoli to zní ironicky – v ČT dopustil a JXD už by ho za to posílal do vězení.

Jenže!

Aby Svobodovi za patrně nešťastné schvalování něco reálně hrozilo, muselo by se prokázat, že tím chtěl něco způsobit nebo alespoň věděl, že to způsobit může. Že to neprovedl pouze z nedbalosti. Protože schvalování válečných zločinů, šíření poplašné zprávy atd. jsou všechno tzv. „úmyslné trestné činy“.

A vzhledem k tomu, že se Svoboda ihned omluvil a utrousil cosi o pasti moderátorky, šlo nejspíš skutečně jen o nedbalost či hloupost, která brzy vyšumí.

Kamarádovi říkejte, co chcete, ale…

Ale protože už jsem si přečetl spoustu nářků o tom, že by si člověk už měl zase začít dávat pozor na to, co říká kamarádovi v hospodě, tak na závěr přidám jedno ponaučení:

Pokud v té hospodě budete jen vy dva a řeknete si to mezi sebou, můžete být v pohodě. Veřejné šíření nebo schvalování totiž musí probíhat minimálně před třemi osobami současně přítomnými.

Když si tedy budete vychvalovat Putina nebo hajlovat v tichosti mezi čtyřma očima a ušima, trestné to není…

Ale raději s tím nelezte do České televize.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz