Hlavní obsah
Názory a úvahy

Konec České pošty se blíží, začne v roce 2025

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia, Autor: Česká pošta – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0

k 1. lednu 2025 dojde k vyčlenění Balíkovny z České pošty, což v podstatě odstartuje její konec. Listovní zásilky, složenky a „offline“ komunikace se státem nemá budoucnost.

Článek

Vláda ve středu schválila transformaci České pošty. Na Nový rok 2025 z ní vyčlení Balíkovnu, která kompletně převezme logistické a balíkové služby a podle generálního ředitele Miroslava Štěpána bude hned v prvním roce vykazovat tržby okolo šesti a sedmi miliard korun.

Když z firmy, která letos vykáže ztrátu jeden a půl miliardy korun a od roku 2018 už je v kumulované ztrátě kolem 5,7 miliardy, vyjmete jedinou perspektivní část, která podle všeho dokáže vygenerovat tržby šest až sedm miliard ročně, nevěstí to vůbec nic dobrého.

Ale pro poštu to samo o sobě není to nejhorší.

Daleko zásadnější je fakt, že České poště už zbude – vedle „zprostředkovávání komunikace se státem“ – jen doručování listovních zásilek a peněžních poukázek.

Vzhledem k tomu, že listovních zásilek se vlivem digitalizace posílá rok od roku méně a méně a v používání internetového bankovnictví i v online interakci s veřejnou správou patří Češi k absolutní evropské špičce, je otázkou, co bude Česká pošta za takových pět až deset let vlastně dělat.

Nutno podotknout, že o monopol na listovní zásilky pošta přišla už v roce 2013 a že komunikaci se státem ji „její“ ministerstvo samo „kanibalizuje“ datovými schránkami, které s jistou pravděpodobností jednoho dne budou povinné pro všechny občany.

Pro ty, kteří podnikají, jsou už od letoška

Nechci se úplně pouštět do predikcí toho, kdy přesně „zmizí“ posílání papírového čehokoli (ať už dopisů, peněz nebo šeků) a kdy si poslední člověk přijde se státem „popovídat“ raději na poštu, než aby to vyřešil z mobilu.

Ale vím naprosto jistě, že za takových deset let budou obě tyto věci tak raritní, že udržovat kvůli nim tři tisíce kamenných poboček, jež by mohly státu na nájemném vydělávat desítky miliard, bude tak strašně hloupé, že už to jakákoli vláda prostě bude muset zavřít.

Konec České pošty se zkrátka blíží…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz