Hlavní obsah
Aktuální dění

Ředitel České pošty bral 468 tisíc měsíčně. Co o státu říkají zveřejněné platy úředníků?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Hlídač státu zveřejnil platy státních úředníků za loňský rok. Poskytlo je 242 z 323 oslovených institucí.

Článek

Na sociálních sítích se nejvíc řeší měsíční plat generálního ředitele České pošty, který činil 364 tisíc hrubého.

Vzhledem k velikosti a obratu pošty nejde o nijak závratnou částku – i když je to skoro dvojnásobek toho, co si vydělal premiér, ale poněkud zarážející už jsou bonusy ve výši 1,25 milionu, které na konci roku zinkasoval. (částka v titulku je měsíční průměr po jejich započtení)

Jestli si šéf firmy, která skončí ve ztrátě 1,7 miliardy korun, aktuálně zavírá přes 300 poboček a propouští stovky lidí s tím, že letos jí hrozí dokonce čtyřmiliardový propad, zaslouží přihodit skoro třicet procent k platu, je na zváženou.

Ale aspoň, že pošta už tentokrát údaje o platech „poslala“. V minulých letech totiž ani jednou „nepřišly“, jak je pro leckteré zásilky poměrně běžné.

Sítě mimochodem baví taky fakt, že nedorazily ani údaje z Českých drah – podobně jako jejich vlaky. Nebo jen mají zpoždění a přijdou příští rok? Těžko…

Ale to není ani zdaleka jediné, z čeho by se vám při pohledu na ne/zveřejněná (a krásně zpracovaná) čísla chtělo ťukat na čelo.

Proč bere guvernér České národní banky skoro stejně jako řadový člen bankovní rady? A čím si zasloužili bonusy přes jeden milion korun za rok, který naprosto bezprecedentním způsobem nezvládli?

Jejich hlavní povinností je péče o cenovou stabilitu a průměrná roční míra inflace, kterou cílí na 2 %, přitom vyšplhala na 15,1 %. To je sedm a půlkrát víc. Představte si, že by manažer v soukromém sektoru nezvládl svou povinnost stejně… Na bonusy by asi mohl zapomenout.

Proč má ministr zemědělství deset náměstků s ročním platem kolem dvou milionů, z nichž jeden bere dokonce víc než sám ministr a dalších několik „skoro stejně“? A většina z nich dokonce víc než spousta ministrů jiných rezortů?

Víc otázek než odpovědí…

Snad jediná alespoň trochu uklidňující informace je, jak spravedlivě k odměňování svých pracovníků přistupuje ministerstvo spravedlnosti – oba místopředsedové Ústavního soudu mají do koruny stejně. I s odměnami.

O dost méně spravedlivé je ale to, že je to skoro stejně, jako si vydělal vedoucí kanceláře prezidenta, a to tam asi není započítán pronájem party stanu.

A co že to tedy vypovídá o českém státu?

Že „nemít prachy“ tady asi nikomu nevadí a že některé věci jsou doopravdy k nezaplacení…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz