Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Povinná výše mzdy v inzerátu není levicovým, ale hloupým zásahem státu do soukromého podnikání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Vláda chce nařídit firmám zveřejňovat v náborových inzerátech výši mzdy. Naštěstí to navrhla tak hloupě, že to ve finále firmám nebude vadit a uchazečům to nic neřekne, ale i tak jsou takové nápady nebezpečné.

Článek

Zveřejnění mzdy by totiž mělo být buď formou minimální odměny, nebo určitého finančního rozpětí. V praxi to bude znamenat, že firmy u pozice, kde bude adekvátní ohodnocení např. 40 tisíc korun, napíšou buď „minimální mzda 25 tisíc korun“ nebo „mzda 25 až 50 tisíc korun“.

Tedy stejně tak zbytečně, jak už to dnes většina z nich dávno dělá. Upřímně, je vám takové rozpětí vůbec k něčemu? Těžko…

Mít představu o tom, kolik chce firma uchazečům nabídnout, je samozřejmě super. Proč ztrácet čas odepisováním na nabídku nebo nedejbože chozením na pohovor do firmy, která si mě neváží ani tolik, aby ke mně byla od samého začátku upřímná a transparentní? To by bylo přece hloupé.

Výše odměny by v náborových inzerát rozhodně být měla, ale ne proto, že k tomu firmy donutí stát. Má je k tomu donutit sám trh. A taky už to dělá.

„Dobré“ firmy už přece pochopily, že zveřejnit informaci o mzdě je projevem dobré vůle a zdravého „firemního“ sebevědomí, který jim ve finále přihraje lepší kandidáty, kteří s netransparentními nabídkami nechtějí ztrácet čas. A proto už to dávno dělají – když to jde. Což ale nejde vždycky, protože všichni lidé zkrátka nejsou stejní a nemají stejné dovednosti, byť mohou obsadit stejnou pozici…

V ideálním tržním prostředí by navíc firmy, které při náboru nezveřejňují informace – jež jsou pro lidi důležité – vymřely, protože by se jim ozvali buď ti úplně nejhorší kandidáti, nebo dokonce vůbec žádní. Zvlášť při „české“ dlouhodobé míře nezaměstnanosti.

Stát jim ale tímhle jen rádoby levicovým zásahem do soukromého podnikání, který vůbec neřeší, jen uměle prodlouží život.

Stejně jako lidem, kvůli kterým se na krabici od fénu musí uvádět, aby si ho při koupeli neházeli do vany.

Evoluce i trh mají zkrátka vlastní mechanismy, kterými se chrání, a nepotřebují žádnou vládu, aby jim v tom pomáhala. A už vůbec ne takhle hloupě…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz