Hlavní obsah
Lidé a společnost

Mazaný hokejový trenér, kvůli kterému musela NHL úplně změnit pravidla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

O Rogeru Neilsonovi jste nejspíš nikdy neslyšeli. V NHL sice mezi lety 1977 až 2002 vedl hned osm týmů a jeho jméno dodnes svítí v Hokejové síni slávy, ale v Česku zůstal mezi běžnými fanoušky v podstatě neznámý.

Článek

Jeho přínos pro hokej, tak jak ho známe dnes, byl ale obrovský.

Neilson v Kanadě a Spojených státech proslul především dvěma schopnostmi: Důkladnou analýzou videozáznamů, která mu vynesla mimo jiné přezdívku Captain Video, a hledáním mezer v hokejových pravidlech, které následně demonstroval v praxi.

Kvůli jeho, z dnešního pohledu, až komickým taktickým kouskům musela NHL změnit hned tři pravidla.

Hra bez brankáře

Když hokejový tým v závěru zápasu prohrává a zároveň věří, že s výsledkem ještě může něco udělat, odvolá brankáře z branky a pošle za něj na led útočníka.

Vytvoří tím přesilovou hru, během které se mu poměrně často povede vstřelit branku. Ale zároveň riskuje, že obránci vyhozením puku z obranného pásma trefí prázdnou branku a je po nadějích.

Kouč Nielson si ale poněkud volnou formulaci vyložil po svém, a když branku opouštěli jeho brankáři, nechali v ní vždy napříč svou širokou hokejku, aby přes celé kluziště nemohli inkasovat. O výstroji se přece v pravidlech nic nepsalo.

Dnes by jeho tým v takovém případě inkasoval – přestože by puk nepřešel přes brankovou čáru – šlo by o takzvaný technický gól.

Jeden na jednoho místo nájezdů

Nájezdy v hokeji už viděl asi každý. A každý by byl asi hodně překvapený, kdyby viděl, jak nájezdy pojal kouč Neilson.

V pravidlech se totiž – před tím, než se na ně podíval – psalo jen to, že bránící tým může poslat na led jednoho hráče, který soupeři zabrání dát gól. Ale nikdo neřekl, že to musí být brankář. Ani, že „hráč“ musí stát v brankovišti.

Neilson tedy na led proti útočníkovi poslal obrovského obránce, přes kterého se útočník k (prázdné) brance vůbec nedostal.

Dnes už je kvůli němu v pravidlech zakotvené, že bránícím hráčem musí být brankář.

Příliš mnoho hráčů na ledě

Třetí majstrštyk kouče Neilsona se týkal velmi specifické situace. V hokeji se běžně vylučuje na dvě minuty za to, když je vás na ledě víc, než by v tu chvíli mělo být. Ale neplatí to při hře 5 na 3. Dřív za to dokonce nenásledoval vůbec žádný trest.

Až když Neilson při hře ve třech proti pěti přerušoval každý útok hráčem „navíc“ ze střídačky, protože za to následovalo jen výhodné vhazování místo nepříjemného útoku, pravidla se změnila.

Dnes – pokud se to stane v závěru utkání nebo v prodloužení – hrozí za to trestné střílení.

Asi vás nepřekvapí, že v roce 2001 získal kouč Neilson právnický titul na McMasterově univerzitě v kanadském Hamiltonu. Ale zatímco hokejová pravidla na něj byla vždycky krátká, o rakovině, na kterou o dva roky později zemřel, se bohužel to stejné říct nedá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz