Hlavní obsah
Sport

MS v hokeji: Na víc nemáme, konec ve čtvrtfinále není ostuda a líp nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Slováci si dělají srandu, že hokejové MS pro ně posledním zápasem ve skupině vždycky končí, zatímco pro Čechy teprve začíná. Ale…

Článek

Starý vtípek už tak nějak nepočítá s tím, že pro Čechy končí hned v následujícím zápase.

Loni jsme přivezli medaili po deseti letech, během kterých jsme hned pětkrát neprošli přes čtvrtfinále.

Pamětníci „zlatého hattricku“ a výkonů v nultých letech tohoto století si to sice nechtějí připustit, ale mezi top čtyřku už Česko prostě nepatří ani náhodou.

Ve světovém žebříčku jsme na šestém místě, a to před nás brzy zase půjdou Švýcaři, které jsme nedávno těsně přeskočili. Co do počtu obyvatel menší země má více registrovaných dospělých hokejistů než Česko a tamní národní liga je podle koeficientu hokejové Ligy mistrů kvalitnější než Česká.

To stejné platí o německé nejvyšší soutěži a dost možná to brzy bude platit i o rakouské, kde se peníze nápojářského koncernu Redbull snaží skoro o zázrak. A jde jim to, i když to na mezinárodní scéně zatím není tolik vidět.

Ano, v NHL máme pořád „mraky“ hokejistů, konkrétně čtyřicet jedna, což je po Kanadě, USA, Rusku, Švédsku a Finsku nejvíc. Ale jen tři z nich se narodili po roce 2000. Přitom Němci, kterých je za mořem cekem jen osm, mají takové hráče hned čtyři.

Počet juniorů se navíc v Česku – na rozdíl od ostatních zemí s výjimkou Lotyšska – rok od roku konstantně snižuje.

A když se podíváte na tabulku produktivity české extraligy, tak z první desítky nejlepších hráčů je jen jednomu méně než třicet let. Většině je dokonce mezi pětatřiceti a čtyřiceti.

Není tedy divu, že na MS jel „přestárlý“ mančaft, který mnozí kritizovali, ale ono prostě není kde brát. A stejně tak není jediný důvod myslet si, že někdy bude líp.

Nebude.

Jediné štěstí je, že hokej na světě stejně nikoho pořádně nezajímá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz