Hlavní obsah
Názory a úvahy

Na osmiletých gymplech je místa dost. Nepřijatí na to prostě neměli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Už dva týdny posloucháme, že kraje – coby zřizovatelé škol – selhaly v „nabídce“ středoškolských míst pro silné ročníky. Je to ale důvod, proč se většina dětí nedostala na osmiletá gymnázia?

Článek

Ne.

Protože navzdory nejpočetnějším davům, které kdy opustily základní školy, se počet přihlášek na osmileté gymply nijak výrazně neliší od počtů z předchozích let.

Ty silné ročníky jsou totiž děti narozené v letech 2007 a 2008, kterých bylo ve srovnání s rokem 2006 o deset, respektive o patnáct tisíc víc.

Jenže na osmiletá gymnázia šly tyhle ročníky logicky už před čtyřmi lety. Ty letošní byly naopak nejslabší za posledních jedenáct let (před úplně nejslabším rokem 2022), byť na počtu přihlášek se to nijak výrazně neprojevilo viz přiložený graf.

Foto: Seznam Zprávy

Graf přihlášek na střední školy

Dětí bylo sice méně, zato ambice jejich rodičů byly evidentně vyšší než obvykle, a tak všude čteme o tom, že by se ty gymply měly radši úplně zrušit, protože přispívají k nějaké nerovnosti nebo co. Asi proto, že se na „výběrové školy“ nedostali všichni.

Ale letos za to nemohl nikdo jiný než děti samy. Na osmiletá gymnázia si letos podaly 34 397 přihlášek, což je sice o dva, respektive o čtyři tisíce víc než loni a předloni, ale méně než v roce 2020 a skoro stejně jako v roce 2019.

Konkurence tak byla v podstatě stejná jako kdykoli dřív, a přesto od zhrzených rodičů slýcháme, že „stát“ pro jejich dítě neudělal dost.

Je to totiž lehčí, než si přiznat, že pro ně neudělali dost oni sami.

Nebo, že některé děti na gympl prostě nemají.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz