Hlavní obsah
Internet a technologie

Netflix bojuje proti sdílení hesel. Jak se boji snadno a příjemně vyhnout?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Už před časem prolétla médii zpráva o tom, že streamovací gigant Netflix, který v Česku sledují miliony lidí, ale platí ho jen pár stovek tisíc, přitvrdí. Dnes už víme, jak, a vlastně o nic moc nejde.

Článek

Netflixu se vznikem konkurenčních platforem jako HBO Max, Disney+ či Amazon Prime (a brzy Showtime a další) ubývají předplatitelé a klesají zisky, což se jeho akcionářům samozřejmě nelíbí.

Jednou z hlavních zbraní proti tomu má být zavedení varianty levnějšího předplatného s reklamami nebo boj proti sdílení účtů, o kterém se mluví už několik měsíců, ale teď konečně máme konkrétní představu o tom, jak jej chce Netflix realizovat.

V praxi má ono slavné přitvrzení vypadat tak, že každý uživatel bude mít podle své IP adresy nastavenou tzv. „primární lokaci“, kterou určí Wi-fi síť, k níž je připojená jeho televize, případně notebook, pokud televizi nemá.

Podle toho Netflix pozná, kde jste doma, a na všech zařízeních připojených k této Wi-fi jej můžete sledovat tak jako doteď.

Problém ale může nastat ve chvíli, kdy sdílíte heslo s rodinou nebo kamarády, se kterými nežijete v jedné domácnosti a připojujete se tak přes jinou Wi-fi.

V takovém případě po vás Netflix může požadovat poplatek, který sice zatím nevyčíslil, ale v několika latinskoamerických zemích tento model testuje a za každého dalšího člena tam účtuje zhruba jednu čtvrtinu ceny „standardního“ tarifu. V Česku by to tak znamenalo zhruba 80 korun navíc. Nic by vám ale neměl strhnout automaticky bez vašeho vědomí.

A teď už k tomu příjemnému vyhnutí se celému boji (a poplatku navíc)…

I Netflix samozřejmě chápe, že sem tam nejspíš budete s notebookem na chalupě nebo na dovolené, a proto zavádí lhůtu 31 dní, během kterých se stačí s vaším zařízením přihlásit k „primární lokaci“ a zkouknout na ní jeden film.

Tím mu ukážete, že jste tu „doma“ a dalších 31 dní vás nebude otravovat (ani účtovat).

V praxi vám tedy bude stačit přijít jednou za měsíc ke kamarádovi, který váš sdílený účet platí, a podívat se na něco na vašem notebooku (a na jeho Wi-fi) společně. Tím Netflixu ukážete, že jste se „vrátili z chaty domů“ a na další měsíc máte vystaráno.

Po 31 dnech si navíc můžete lhůtu i bez návštěvy jednorázově prodloužit SMS kódem o dalších sedm dní. To kdybyste zrovna byli na delší dovolené. Pak už se ale zase budete muset vydat na filmový večer ke kamarádovi. A to je přece úplně super cena…

Netflix tím potěšil své akcionáře i investory, neb jeho akcie se po zveřejnění bližších informací vydaly „nahoru“, a navíc možná přispěje k větší socializaci svých předplatitelů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz