Hlavní obsah
Aktuální dění

S „novými“ Parlamentními listy svítá opozici i jejím voličům na super časy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Pixabay

Co přinese změna vydavatele Parlamentních listů a s čím se nový majitel musí nutně vypořádat?

Článek

Parlamentní listy – kontroverzní médium, jež oslovuje tu část společnosti, která nenachází pochopení v hlavním mediálním proudu – tento týden koupili miliardáři a zakladatelé herního studia Bohemia Interactive Slavomír Pavlíček a Marek Španěl.

Druhý jmenovaný o sobě říká, že patří „na ten druhý břeh“ (než typičtí čtenáři Parlamentních listů). Do té sféry společnosti, která byla vždycky „výrazně protibabišovská a protizemanovská“, nicméně Parlamentní listy prý nekupuje proto, aby je „umravnil“, ale proto, aby podpořil pluralitu názorů ve společnosti, která je podle něj klíčová.

Nechce prý hlavně, aby lidé s odlišnými názory byli automaticky řazeni do kategorie „proruských kolaborantů“, a klade si i další cíle, na které nejsme od někoho z nejvyšších pater žebříčku nejbohatších lidí podle Forbesu úplně zvyklí.

(S majetkem zhruba 15 miliard korun jim patří dělené sedmadvacáté místo.)

A právě to, že tyhle věty říká někdo z „druhého břehu“, je pro Parlamentní listy naprosto klíčové. Je to natažená ruka, která může (ale nemusí) kontroverznímu médiu zajistit uznání, relevanci, a všem, kdo je konzumují, jistou dávku sebevědomí.

A když si představím třeba jen to, že k tomu web Parlamentních listů dostane:

  • vizuál z tohoto století,
  • editory, kteří chápou rozdíl mezi onlajnem a printem (takže se tamní články budou dát přečíst i bez prášků na soustředění),
  • a redaktory, kteří budou web plnit klasickým „servisním“ obsahem a nejen kontroverzními „peckami“,

tak mohou noví majitelé celé tohle názorové křídlo společnosti posílit o obrovské množství lidí, kteří jsou někde napůl cesty, ale pocitově/esteticky cítí, že bez ohledu na obsah patří spíš do mainstreamu a „listům“ se třeba jen ze studu vyhýbají.

Vzpomeňme, jak Marek Prchal před deseti lety vnesl estetiku do politiky, přihrál Andreji Babišovi 19 % voličů (tehdy ještě úplně jiných než dnes) a navždy změnil volební kampaně…

Pokud se Španělovi s Pavlíčkem podaří pozvednout Parlamentní listy po všech stránkách jen o trochu výš, koukají z toho v příštích volbách obrovské voličské přesuny, na kterých mohou vydělat nemainstreamové strany jako Trikolora, SPD, Přísaha a další.

Jako když „vlastenecké“ názory reprezentované Martinem Konvičkou převzal Václav Klaus mladší (tehdy ještě všeobecně respektovaný), vytáhl je do hlavního proudu a „zpřístupnil“ je tak i pro „neextremistické“ voliče, pro „normální lidi“.

Přesně to teď čeká Parlamentní listy.

Co chystá pirát Bartoš?

Pokud se ale vypořádají s tím, co na ně aktuální chystá vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš, jenž chce s pomocí specializovaných projektů a spolků „odříznout infošmejdy“ od příjmů z inzerce.

A právě spolek Nelež – jenž tlačí i na soukromé subjekty, aby na vybraných webech neinzerovaly – eviduje Parlamentní listy mezi dezinformačními weby, kterým by měl být příjem z inzerce zapovězen.

Ano, celkem 30 miliard v majetku dvou nových majitelů by stačilo Parlamentním listům možná na několik tisíc let, ale zaprvé je určitě nebudou chtít dlouhodobě příliš dotovat a zadruhé je to reputační riziko, které může odradit právě ty čtenáře, kterým už dnes v konzumaci „Listů“ brání jakýsi stud.

Pokud s tím ale Pavlíček se Španělem dokážou něco udělat, čekají opoziční strany super časy.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz