Hlavní obsah
Aktuální dění

Paradox ministryně obrany Černochové: Její kritici by ji měli milovat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: ODS

Jak se ministryně obrany Jana Černochová – jedna z nejdiskutovanějších političek posledních týdnů – vlastně dívá na svět a proč je „divné“, odkud se berou její kritici?

Článek

Když proscrollujete sociální sítě Jany Černochové, narazíte v komentářích na opravdu hodně chvály, ale za „hranicemi“ její vlastní zdi už svět tak růžový není.

Velká část z těch, kteří se ji klání coby „nejlepší ministryni obrany v historii“ nebo té, která „konečně chová úctu k válečným veteránům“, má dozdobené profilové fotky ukrajinskou vlajkou. Zato ti, kteří na ni pod zpravodajskými články nejvíce „plivou“, mávají v profilovkách vlajkami českými.

A tady už to – vzhledem k dlouhodobým politickým postojům Černochové – začíná být zvláštní.

Islám v ČR nechceme

Už v roce 2015, po teroristických útocích v Paříži, totiž Černochová varovala před hrozbou radikálního islámu a vyzývala k přehodnocení migrační politiky Evropské unie. Čili zhruba to, po čem „vlastenci“ dávno volají taky.

Chtěla chránit vnější hranice Schengenu nebo „skutečně rozlišovat, kdo je uprchlík, a kdo je ekonomický migrant“, a dokonce i vystoupila na demonstraci Islám v České republice nechceme. Pořád super…

Po demonstraci se zase zastávala ostatních účastníků, které mnozí označovali za „nácky“. Sama tam prý žádné nácky neviděla, jen mnoho „ustrašených úplně normálních a vzdělaných lidí“, což jsou přece ti, kteří jí na sociálních sítích nejvíc nadávají a kteří jinak ve vládní straně „nikoho nemají“.

Kromě toho Černochová později odmítla stažení českých vojáků z války v Afghánistánu a dlouhodobě usiluje o zvýšení výdajů na obranu. Už jen proto, že „Turecko zcela otevřeně doprovází migranty na hranice s Řeckem a tím destabilizuje a ohrožuje celou Evropskou unii, jak prohlásila na půdě Poslanecké sněmovny, když odsuzovala režim tureckého prezidenta Erdoğana.

I to asi demonstranti s českými vlajkami slyší rádi, ne?

V čem je problém?

Co se týče války na Ukrajině, tak Černochová zase poměrně otevřeně říká, že si nikdo nepřeje, aby válka trvala příliš dlouho. A když se pětibojař Svoboda zapletl do toho, kdo je a kdo není agresor a jestli by svět náhodou neměl ruským sportovcům odpustit, „vyřešila“ ho s ohledem na obě strany naprosto elegantně.

Zatímco někteří by Svobodu tenkrát nejradši poslali rovnou do vězení, Černochová ho jen vzala za ukrajinskými vojáky. A když se jí za to novináři z Echa24 vysmívali, rázně se proti nim ohradila – znovu formou, která by její kritikům měla imponovat, viz její tweet.

Ne nadarmo se na jejím facebookovém účtu dočtete, že jde o první ministryni, která „má koule“.

A tak se nabízí otázka, co kritikům ministryně obrany s magisterským diplomem z mezinárodních vztahů, platným zbrojním průkazem, potápěčskou licencí a dlouholetými zkušenostmi z politiky vlastně tak vadí. A jestli by jim Jana Černochová vadila úplně stejně, kdyby se jmenovala Jan Černoch.

Nebo možná raději Jan Běloch.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz