Hlavní obsah
Finance

Pobírají ukrajinští senioři české důchody?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

S neustávající debatou o valorizaci důchodů a apokalypse, která českému důchodovému systému nejpozději za dvacet let hrozí, se vrátily do oběhu dezinformační řetězové e-maily z léta loňského roku.

Článek

E-maily strašily české důchodce tím, že desítky tisíc ukrajinských seniorů, kteří do Česka přišli po začátku ruské invaze, plošně pobírají „naše“ důchody.

Ministerstvo práce a sociálních věcí už to sice v srpnu loňského roku uvedlo na pravou míru, ale pojďme si to říct ještě jednou.

Ne. Nepobírají. Tedy alespoň ne plošně.

Ukrajinci (ani nikdo jiný) nemají nárok na český důchod, pokud nesplňují stejné podmínky jako všichni ostatní. A Česko nemá žádnou povinnost platit jim plošně důchody po dobu tří let, která se v řetězových e-mailech vyskytuje, ani po jakoukoli jinou dobu.

Jak to teda je?

Jinými slovy, aby mohl ukrajinský senior pobírat český starobní důchod, musel by mít nejen důchodový věk, ale také minimální dobu důchodového pojištění, která je stejná jako pro všechny ostatní – 35 let včetně náhradních dob nebo 30 let, za které bylo zaplaceno pojistné.

Díky tomu, že Česko má s Ukrajinou od roku 2003 uzavřenou smlouvu o sociálním zabezpečení, je sice možné počítat doby pojištění získané v Česku i na Ukrajině, ale jednotlivé státy pak jejich poměr zohlední ve vyplácených důchodech.

Aby toho mohli Ukrajinci využít, museli by mít v Česku odpracovaný alespoň 1 rok a v takovém případě by jim náležela zhruba jedna třicetina důchodu. Pokud je mediánový důchod zhruba 18 tisíc, bylo by to nějakých pět set korun, spíš méně. Zbytek by měl dostávat z ukrajinského důchodového systému nebo ze systémů těch zemí, kde během života pracoval…

Rozhodně neexistují žádné solidární změny výpočtů, výjimky pro uprchlíky před válkou ani nic jiného. Česko zkrátka nikomu neplatí důchod, na který nemá nárok.

Ukrajinci naopak můžou pomoci

Jeden dopad na český důchodový systém by ale příchod Ukrajinců mít mohl, a to pozitivní.

Pokud je na českém území nově nějakých pět set tisíc Ukrajinců, z nichž tu dejme tomu pětina zůstane i po skončení války a založí zde rodiny, pomohou nám „vymazat“ desetiprocentní pokles narozených dětí v roce 2022, kdy v Česku přišlo na svět nejméně dětí za posledních dvacet let.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz