Hlavní obsah
Cestování

Zlaté Chorvatsko. Jet na vodu už není pro chudý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Právě jsem se vrátil z vody. Odjížděl jsem na ni v době, kdy český mediální prostor zaplavilo téma drahého Chorvatska, jež počátkem letošního roku přijalo euro, zaokrouhlilo ceny nahoru a údajně brutálně zdražilo.

Článek

Reálné zkušenosti českých turistů to ale nepotvrzují.

Nevím, v Chorvatsku jsem letos ještě nebyl, ale vím jistě že v jižních Čechách taky zaokrouhlovali. A určitě o dost víc než v zemích, které se musely vypořádat s přechodem na novou měnu.

Inflace tam vystřelila takovým tempem, že to některé kempy ani nestačily reflektovat na svých webových stránkách.

To si takhle čtete na webu jednoho z nich, že „ceny za osobu se pohybují od 70-90 Kč/den a za stan 70-90 Kč/den“ a při platbě si řeknou o dvouapůlnásobky.

Ale pojďme od začátku…

Raft za desítku aneb investiční hit

Raft pro pět lidí na týden vyjde na 9 600 Kč. To sice není tak hrozné, ale vzhledem k tomu, že si ho můžete koupit za zhruba 30 tisíc, dostanete se na návratnost investice (při půjčení jen na 12 týdnů v roce) někam k 384 % p.a. Byt v Praze má dnes výnos zhruba 4 % a oblíbený index S&P 500 v průměru asi 9 %. Takže úkol na příští léto? Investovat do nafukovacího raftu!

Za převoz raftu si ještě naúčtujete pětikilo a za přepravu všech členů posádky na start dalších třináct set. Jste tam za jedenáct tisíc a to jste ještě ani nevyjeli…

Jen co se trochu dostanete do tempa, narazíte na plovoucí bar, ve kterém si to mojito prostě musíte dát, protože jiný způsob, jak se v té hnědé vodě mezi zarostlými břehy můžete cítit jako v Karibiku, zkrátka neexistuje.

130 korun za normální a 180 za „dvojité“? Ceny jako v Barceloně, ale ok, dejte to sem. Teď jsme vyjeli a první den na dovolené počítá prachy jenom trouba, ne?

Populárního panáka s tak krásně demokratickým názvem Utopený komunista nemůžete vynechat ani kdybyste náhodou hned v prvním kempu neměli už ani floka. Všechno přece všem!

Panáky za osmdesát, pivka za šedesát a svíčková z plastu za dvě stě jsou tady na denním pořádku.

Z Prahy jsem na tuhle cenovou kotvu zvyklý, ale většinou se s ní pojí trochu vyšší standard, včetně bezplatné toalety. Vím, jsem na vodě, neočekávám stříbrné příbory, porcelánové talíře a lustry od Lasvitu, ale když se mi svíčková na stole pohupuje na hladině guláše někoho, komu přede mnou taky asi moc nechutnalo, obsluhu si dělám sám a kvalita toho všeho nepřekoná ani školní jídelnu, je to prostě „drahý“.

Sečteno podtrženo: v závorce Svíce, tři pivka, panák a záchod, to celé krát čtyři a jste tam za dvojku.

180 korun za noc „na bezdomovce“

Když v kempu slavnostně postavíte ten stan, který jste sehnali v „Dekáči“ za dvojku, abyste ušetřili za ubytko a jdete zaplatit těch sedmdesát za osobu jako před dvěma lety, spadne vám čelist.

180 za osobu a 180 za stan. Kdybyste stan neměli, platit za něj naštěstí nemusíte, ale spát pod širákem, tzv. na „bezdomovce“, jak uvádí ceník, vás vyjde stejně draho. Chatka nebo Teepee, ve kterém vám prší na hlavu, je za litr plus 180 krát počet osob.

Podezřele levný je ale „podsadový stan“, který je jenom o čtyřicet korun dražší než ten můj vlastní, „nepodsadový“. Divné…

Večeře vyjde logicky podobně jako oběd, ale po celém dni chutná líp a piv padne taky o něco víc.

Mezisoučet po prvním dni: cca 16 500 korun

Mezisoučet po prvním dni bez raftu: cca 5 500 korun

Jako Egypt s all inclusive

Kéž by to šlo jen vynásobit sedmkrát… Zítra v Krumlově totiž padne svíce za 330, burger za 370 a pivka za 70. K tomu pár kilo rajčat, paprik a okurek, protože ze všech těch knedlíků, hranolků a smažáku už máte zalepená nejen střeva, ale i tlamu a mozek a potřebujete se trochu pročistit.

A možná si budete chtít taky dát trochu lepší kafe a podívat se na Krumlov z věže, ale to už je nadstandard…

Ale i kdybych těch 5 500 jen vynásobil sedmi a přičetl raft, jsme tam ve čtyřech za 50 tisíc (na týden). A to jen tehdy, když vstaneme po snídani, nebudeme si chtít dát dvě mojita denně a „řidič“ nám zapomene rozpočítat dopravu z Prahy a zpátky.

To je dvanáct a půl na osobu.

Jako týden v Egyptě s all inclusive!

V tom Egyptě, místo kterého jezdí „chudí“ na vodu, aby ušetřili…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz