Hlavní obsah
Aktuální dění

Zrušení Karlovarského kraje by prospělo všem. Nejvíc jemu samotnému

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Místopředseda sněmovního rozpočtového výboru Miloš Nový (TOP 09) přišel v týdnu s odvážným nápadem: zrušit Karlovarský kraj. Co z toho kouká?

Článek

„Historicky nejhorší kraj ve všem,“ jak Karlovarský kraj kdysi onálepkoval Andrej Babiš, právě zažívá svůj každoroční týden slávy. Pořádá mezinárodní filmový festival, takže si politici – bohužel pro něj – zase jednou vzpomněli, že vůbec existuje.

Ve sněmovně se tak zrodil nápad, že by bylo vůbec nejlepší tenhle podle počtu obyvatel nejmenší kraj Česka úplně zrušit. Celý kraj má totiž stejně obyvatel jako město Ostrava, takže podle mnohých vůbec nedává smysl, aby existoval.

Samotná správa kraje je totiž zbytečně nákladná. Musíte platit hejtmana, jeho náměstky, zastupitelstvo, ze zákona minimálně tři výbory, komise a celý úřednický aparát.

Stát může ušetřit miliardy

Kdyby se celá samospráva sloučila s Plzeňským krajem v kraj Západočeský (jako tomu bylo mezi lety 1960 a 2000), ušetřil by stát ročně podle odhadů několik desítek milionů. Kdyby změnu provázelo hlubší předělání rozpočtového určení daní, šlo by ušetřit i miliardy.

Daleko zásadnější je ale pro celý Karlovarský kraj – respektive o oblast, kterou pojmenovává – fakt, že by místní měli v parlamentu mnohem větší šanci prosadit své zájmy.

Třísettisícový kraj má totiž ve dvousetčlenné sněmovně jen pět zástupců (teď navíc dva z koalice a tři z opozice). Už proto je těžké najít shodu. Ale když pak jde o to prosadit něco, co jde „proti“ Praze (23 poslanců) nebo Středočeskému kraji (26 poslanců), je to úplně bez šance.

Spojením s Plzeňským krajem by se z nově vzniklého Západočeského stal s osmi set tisíci obyvateli pátý nejlidnatější a potažmo i nejvlivnější kraj s vlastní univerzitou, fotbalovým klubem evropských parametrů, do kterého právě vstoupili ambiciózní investoři z Rakouska a Švýcarska, dvěma špičkovými hokejovými kluby, světovým pivovarem, dvěma oblíbenými pohořími, věhlasným mezinárodním filmovým festivalem, a hlavně šestnácti poslanci ve sněmovně, jejichž slova by měla při prosazování zájmů těchto „aktiv“ poměrně velkou váhu.

Kraj, který neexistuje, nemůže být nejhorší!

Jak vidno, současný Karlovarský kraj přispívá do výčtu toho nejlepšího „z obou světů“ jen špetkou, takže o to větší by byl jeho poměrný zisk.

Naprosto zaručené ale je, že kdyby kraj na papíře přestal existovat, už by logicky nemohl být „nejhorší ve všem“ a obyvatelům města s jedním z nejkrásnějších center v celé Evropě by se mohlo po letech vrátit ztracené sebevědomí, které si půjčují vždy jen na první prázdninový týden.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz