Hlavní obsah
Názory a úvahy

Čeští poslanci berou poměrně víc než ti němečtí, pane ministře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Poslanecká sněmovna parlamentu ČR, psp.cz

V poslední době se hodně mluví o snižování, resp. zpomalování růstu platů politiků. Ministr spravedlnosti Blažek se v reakci na to dopustil lehčího přešlapu.

Článek

Předně jen v rychlosti, jak se platy poslanců počítají: Ministerstvo práce a sociálních věcí každý rok zveřejní tzv. platovou základnu, která je součinem průměrné mzdy a platového koeficientu.

Platová základna je pro letošek 94 757,50 Kč a platový koeficient pro řadového poslance 1,08, což po vynásobení dělá minimální poslanecký plat 102 tisíc a nějaké drobné.

Čím vyšší funkci poslanec má, tím vyšší má koeficient. Například běžný předseda výboru má 1,52 a třeba předsedkyně Poslanecké sněmovny (Markéta Pekarová Adamová) dokonce 2,9, což dělá měsíční plat přes 274 tisíc.

A teď k tomu Blažkovi… Ten mimo jiné řekl, že když „zrušíme“ platy politiků, budou v politice jen bohatí, což by asi byla pravda, ale o ničem takovém nikdo samozřejmě vůbec nepřemýšlí.

Ještě větší „trapas“ ale je, že Blažek – ve snaze ukázat, jak málo čeští poslanci berou – poukázal na Německo, kde „jsou platy politiků nesrovnatelně vyšší než platy soudců a nevede se o tom debata,“ což je prý „fascinující“.

Mě osobně na tom ale daleko víc fascinuje, že když srovnáte platy českých a německých poslanců, vztažené k průměrné mzdě v jednotlivých zemích, vychází z toho čeští poslanci dokonce lépe než ti němečtí.

Jasně, v absolutních hodnotách je mezi nimi propastný rozdíl. Oproti českému poslanci, který bere – jak už bylo řečeno – těch 102 tisíc, si jeho německý „kolega“ vydělá více než dvojnásobek, 243 tisíc.

Ale po zohlednění průměrné mzdy (což je taková nutnost, která si při podobném srovnání dělá vždy), která u našich západních sousedů loni činila zhruba 4 100 eur, už „vedou“ čeští poslanci.

Berou totiž 2,5násobek průměrné české mzdy, zatímco Němci zhruba 2,3násobek té německé.

Jednoduše řečeno: oproti „svým“ občanům berou čeští poslanci víc než ti němečtí, a to je přece daleko více vypovídající srovnání než nesmyslné vztažení k platům „pár“ soudců.

Nemám nic proti platům politiků, a naopak budu rád, když budou brát ještě víc, aby sněmovna lákala ještě „lepší lidi“, ale přišlo mi dobré tu fascinaci Německem uvést na pravou míru…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz