Hlavní obsah
Bydlení

Útrapy rekonstrukce: průtahy, křivé podlahy a stížnosti sousedky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Unsplash

Ilustrační foto

Rok a půl se naše životy zmítaly v područí kompletní rekonstrukce panelákového bytu. Ta přinesla strasti, do kterých se tímto psaním znovu nořím a necítím se v tom komfortně. Předání zkušeností však za to stojí.

Článek

Nejen samotné stavební práce, ale také plánování, organizace, shánění stavební firmy, hypotéka, vyklízení bytu, stěhování, úklidy, zabydlování, vybavování bytu … to vše, a ještě mnohem víc tato akce znamenala.

Můj minulý článek popisoval začátky rekonstrukce našeho bytu. Nyní půjdu do hloubky některých prací, při kterých ne vše probíhalo hladce. Souhra různých okolností a pochybení nám rekonstrukci z původních dvou měsíců prodloužila o další téměř dva měsíce navíc. O kuchyni nemluvě, ta se své finální podoby dočkala až po roce.

V době rekonstrukce jsme bydleli na chalupě a časový harmonogram sliboval dva prázdninové měsíce stavby. Prodloužení časového plánu nám uštědřilo problém v podobě náročného cestování do školky, práce a zpět na chalupu (práci v létě jsem řešila z chalupy a přizpůsobovala dceřiným prázdninám). Lezavé podzimní dny přinesly chlad, nevábný pobyt na chalupě a stresy s dceřinými návštěvami třídy předškoláků. Přibývalo nutných potřeb zahrabaných v hromadách zabalených krabic, které jsme měli uložené v pronajaté místnosti našeho paneláku.

Zedník, malíř, obkladač, instalatér - práce všeho druhu, v jedné osobě

Se zaměstnancem smluvní malé stavební firmy jsme byli naprosto spokojeni. Provedl samostatně, rychle a pečlivě veškeré bourací, zednické, instalatérské, obkladačské i malířské práce.

Bourání příček, futer, umakartového jádra, trhání staré dlažby, plovoucích podlah, starých konzolí. Škrábání starých stěn, opravy stěn, štukování, malování. Stavba nových příček, nového zděného jádra, přizdívek. Upevnění rastrů a sádrokartonových podhledů. Vodovodní rozvody a odpady pro nové umístění koupelny, toalety a kuchyně. Kompletace koupelny a toalety. Obklady a dlažba.

Drážkování pro elektrické rozvody potrápilo sousedy

Kompletní elektrikářské práce nám zajišťoval příbuzný s parťákem. S jejich prací, až na časové průtahy v návaznosti na další práce, jsme byli také moc spokojeni. Činnost elektrikářů znamenala nejen velký rámus při řezání drážek do betonových stěn a podlah, současně nám zavedla do bytu sousedy. V podlaze koupelny kluci právě drážkovali, ve chvíli ticha zaslechli bouchání na vchodové dveře. Sousedka z bytu pod námi oznamovala, že jí „vypadla“ elektřina. Kluci si uvědomili: „Tak proto před chvílí ta malá jiskra při řezání drážky.“ Okamžitě přeříznutý kabel opravili a tím sousedce elektřinu zprovoznili. Zajímavé, jak v podlaze našeho bytu nalezneme i elektrické rozvody bytu sousedů. Také starší paní z patra nad námi si přišla osobně postěžovat, že ji velmi obtěžuje velký rámus. Elektrikáři ji provedli bytem, ukázali, na čem pracují a jak dlouho jim to ještě daný den bude trvat. Sousedčin sluch i následující den drásal rámus z drážkování, proto se tentokrát obrátila telefonicky na mě. S pochopením jsem ji vyslechla a vyjádřila lítost. „Opravdu velmi nerada kohokoliv vyrušuji, natož rozčiluji, ale bohužel hoši musí svou práci udělat.“ Přemýšlela jsem, že ji slušně nasměruji na procházku za krásného slunného odpoledne, aby si od rámusu z naší stavby odpočinula. Nechala jsem to být, však jí samotné to snad dojde.

Najít uzávěr topení připravilo bojovku pro technika

Topenáři jsme předali druh, počet i délku nových radiátorů pro jejich objednání a nákup. Montáž topení vyžadovala v dostatečném předstihu zjistit umístění hlavních uzávěrů ústředního topení a zařídit k nim bezproblémový přístup. Schopný technik správy našeho panelového domu nám předal informace o jejich umístění a prostory šel osobně obhlédnout. U jednoho uzávěru nebyl vůbec problém, nacházel se v chodbě u sklípků. Druhá místnost s uzávěrem však technikovi připravila malou bojovku. Daný klíč do zámku dveří nepoužívané kočárkárny nepasoval. Chyba byla na straně neznámého družstevníka na černo okupujícího celou místnost svým haraburdím. Dokonce si vyměnil dveřní vložku, aby mu tam nikdo nechodil. Prolomením zámku a výměnou vložky se nám prostor k druhému potřebnému uzávěru topení uvolnil. Na technikovi pak ještě zůstalo vypátrání majitele věcí a zajištění vyklizení místnosti.

Topenář svou práci v našem bytě vykonal rychle a kvalitně. Stará litinová tělesa jsme mu přenechali k odvozu do výkupny. Po pár dnech ze závitu přívodu jednoho topného tělesa začala kapat voda. Ochotný topenář neváhal a rychlostí blesku provedl potřebnou opravu.

Podlaháři a jejich nedokonalosti

Když jsme došli do fáze nástupu podlahářů, objevil se problém. Chlapi právě potřebovali čerpat dovolenou. Co mám dělat, nebudu jim v odpočinku bránit. Týden stavba netknutě stála. Po dovolené se pustili do práce a my jsme do bytu nesměli vstoupit. Jen jsme doufali, že vše probíhá hladce. Vylévání a rovnání podlah bylo pro pokládku vinylové podlahy klíčové a muselo být precizní. Po vylití, vyrovnání a vyschnutí podlah čekám telefonát, že přichází další fáze prací. Dočkávám se však informace, že se postup musí opakovat. Podlaha potřebuje další vrstvu. Náklad a čas navíc nejsou stěžejní, jen ať je podlaha v pořádku a rovná. Konečně po procesu vidíme vylité a suché podlahy, po nichž bytem kráčíme. Ještě přebroušení a pak pokládka lepeného vinylu. Podlahy jsme zvolili moc krásné a kvalitní, tak doufáme ve skvělý výsledek. Jdeme se podívat. Ale … copak ty vybouleniny na podlahách mezi pokoji? Myslela jsem, že povrch pod vinylovými podlahami má být naprosto rovný. Bylo mi podlaháři vysvětleno, že pro úplnou rovnost podlahy by se musela nalít ještě třetí vrstva. Proč to tedy nebylo provedeno? Bohužel nebyli schopni vysvětlit. A co ta dvě odřená místa na nové podlaze? Prý nevědí, ale bylo by velmi komplikované podlahu opravovat. Pěkně se u nás podlaháři vyřádili. Říkám si, proč jim nepřišlo hloupé takové dílo předávat? Já osobně bych se za takový výkon do země propadla.

Čekání a znovu čekání na interiérové dveře

Interiérové dveře a zárubně jsme si vybrali přímo na prodejně. Předali jsme obchodnici pro objednání potřebné rozměry a specifikace. Především, zda dané dveře se zárubněmi budou pravé či levé. Jejich výroba trvala přes 3 měsíce.

Přesně po pěti měsících od našeho objednání nám montéři dveře a zárubně přivezli. V rozestavěných místnostech našeho bytu jsem si trochu uklidila malé místečko, kam jsem si zalezla s pracovním notebookem. Jedním okem jsem montéry kontrolovala a druhým řešila pracovní emaily. Po nějaké chvíli mi pracovníci oznámili, že je jedna zárubeň špatně vyrobená. Namísto pravé vyrobili levou. Dané dveře tedy ke špatné zárubni nepasovaly.

Žhavím drát na obchodnici, která naši objednávku vyřizovala a koordinovala. Velmi se omlouvala za chybu a slibovala velmi brzkou nápravu. Mezitím si pracovníci po hrubém nasazení zárubní na dveřní otvory dali pauzu. Odešli na svačinu a toaletu do blízkého obchodního centra. V našem bytě totiž zatím chyběla.

Dílko jsem obhlédla a zjistila, že se jim podařilo dvě zárubně sousedních dveří posadit každou jinak vysoko. Po jejich návratu jsem je na rozdíl upozornila a požádala o opravu.

Montéři pomlouvali zedníka za centimetrový rozdíl ve výšce dlažby oproti předsíni s vinylem. Tvrdili, že je to zkažené a neexistuje žádná lišta, která by přechod pohodlně zakryla. Vzápětí navrtávají pojezd posuvných dveří a slyším nadávky. Provrtali se betonovou šesticentimetrovou příčku skrz na skrz. Pak podruhé a potřetí. Pojezd v pořádku upevněn a znovu žhavím drát. Tentokráte volám našemu zedníkovi a prosím jej o následnou pomoc s opravou poškozené stěny. A kritika montérů dveří nebyla vůči zedníkovi opodstatněná, na přechod mezi koupelnou a předsíní bezproblémově umístil pěknou přechodovou lištu.

Zárubně a dveře namontovány. Přibližně prý za měsíc přijde na řadu umístění právě vyráběné správné zárubně k poslednímu dveřnímu otvoru.

Výroba zárubně a její následná montáž trvaly dva měsíce. Obchodnice po montérech jako odškodné poslala hrneček a propisku s logem firmy.

Obchodník z koupelnového studia se přepočítal

Do koupelnového studia jsme zavítali na předem domluvenou schůzku. Obchodníkovi jsme předali naše nákresy, rozměry prostoru a představy vizuálu. Na místě jsme vybrali veškeré konkrétní vybavení pro naši budoucí koupelnu a toaletu. Obchodník nám s výběrem ochotně poradil a vybrané kousky jsme si na prodejně i prohlédli. Následně jsme emailem čekali grafickou vizualizaci s rozměry i cenovou nabídku.

Chvíli to trvalo, ale dočkali jsem se. Grafický návrh jsme nejprve pro doladění připomínkovali poprvé, podruhé a pak jsme ho konečně mohli schválit. Obchodník vše propočítal a objednal vybavení, aby vše pěkně navazovalo na stavební práce v bytě.

Jedna z posledních částí pro dokončení rekonstrukce přichází na řadu. Čas na záchod a koupelnu. Ajaj, první zádrhel. Náš zedník mi telefonuje, že nemůže namontovat umyvadlo bez skříňky. Ani se již ničemu se nepodivuji, že nás obchodník z koupelnového studia nevaroval a skříňku nenabídl. Raději rychle jednám. Zjišťujeme potřebné rozměry a skříňku pod umyvadlo jedeme koupit. Druhý den je připravena k namontování.

Práce na koupelně a toaletě probíhají, než … došly obklady! V koupelnovém studiu nám obchodník špatně spočítal a objednal počet potřebných balení obkladů. Telefonáty, doobjednání dvou chybějících balíků a čekání na zprovoznění jádra domácnosti.

Už jsme na dně

Říjnové úmorné čekání, vyčerpání, frustrace. Na chalupě nás trápila zima, noční teploty se blížily nule. Všední dny ráno v 6 odjezd a k večeru v 19 příjezd, večeře, hygiena, spát a druhý den nanovo.

Hurá, koupelna a toaleta jsou v provozu, konečně jsme se dočkali. To nejdůležitější pro nastěhování hotovo. Na kuchyň jsme samozřejmě nezapomněli a máme ji provizorně namontovánu včetně spotřebičů. Žádný med to nebyl. A k tomu ji čekal další půlrok od provizória do finále, ale toto povídání vydá na další samostatný článek.

A ta sousedka nad námi mi v průběhu celé rekonstrukce volala ještě čtyřikrát. Byla jsem trpělivá, vždy ji soucitně vyslechla, mrzelo mě, že ji rušíme. Avšak když volala ještě popáté, přesně na Nový rok, po více než dvou měsících od našeho nastěhování do zrekonstruovaného bytu, bylo to už přes čáru. Nezdvořile se na mě obořila, proč v tuto dobu rámusíme, vrtáme a něco opravujeme. Upozornila jsem ji na fakt, že bydlení v paneláku přináší i takovéto situace a než se na někoho osočí, mohla by si jít poslechnout od jakých dveří se rámus line. Sláva, od té doby již nezavolala.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz