Hlavní obsah
Názory a úvahy

Pokrytectví důchodců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://freepik.com

Ilustrační foto

Důchodci se objevují všude, v MHD, v obchodech, u doktora, ale to je naprosto v pořádku. Co není v pořádku, je to, že dost často bývají velice nerudní.

Článek

Také se vám stává, že se v tramvaji tlačí nějaká babička nebo dědeček ke dveřím a vůbec je nezajímá, že také vystupujete? Vráží do nás, tlačí se, něco si potichu (mnohdy i nahlas) mumlají. Může za to jejich lítost, že to nejlepší už mají za sebou a my to máme teprve před sebou? Možná.

Foto: https://freepik.com

Ilustrační foto

Často slýchám v tramvaji hlasitý hovor přes telefon, do kterého nějaká starší paní nebo pán řve, má to na odposlech a slyší to celá tramvaj. Potom ale nastoupí skupinka mladých, která se hlasitě směje, něco si povídá a pasažéři se už netrpělivě otáčejí a snaží se výrazem dát najevo, že je to obtěžuje. Obě situace otravují asi všechny, bez ohledu na věk. Ale co dává důchodcům právo si stěžovat na „nás mladé“, když jsou to mnohdy vlastně jen pokrytci? A to je jen jeden z mnoha příkladů.

Spousta z nich je totiž bezohledná kolikrát ještě víc než „my mladí“. Když o tom tak přemýšlím, napadá mě jediné. Důchodce si může dělat co chce, jenom proto, že je starý (podobně, jako si maminky myslí, že můžou všechno, když s sebou mají dítě). Být starý je dnes totiž asi něco, jako být celebrita.

Úcta ke starším nemusí být automatická, měla by to být především úcta k osobě jako takové, k osobě, která je této úcty hodna bez ohledu na její věk.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz