Hlavní obsah
Zdraví

Chůze je zadarmo, i tak trpí více než 60% lidí v ČR nadváhou nebo obezitou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: https://freepik.com

Ilustrační foto

Chůze je skvělý prostředek jak pálit kalorie a udržovat naši váhu v normě, ale spousta lidí ji podceňuje. Přitom je zadarmo, můžete chodit s celou rodinou a ani se u ní nemusíte zapotit.

Článek

Státní zdravotní ústav uvádí, že více než 60% lidí v České republice trpí nadváhou nebo obezitou. Také prudce stoupá počet obézních dětí. Obezita s sebou ale přináší spoustu zdravotních rizik.

Hodně lidí má pocit, že aby zhubli, tak musí vyřadit většinu potravin, trpět hlady a cvičit jako otroci. Ale hádejte co? No, samozřejmě to není pravda. O hubnutí jsem zde už pár článků napsala a nerada bych se opakovala, ale shrnu alespoň základní principy hubnutí.

Hubnutí nastává, když se tělo dostane do kalorického deficitu. To znamená, že musíte mít vyšší výdej energie než příjem. Je to naprosto jednoduché, buď budete méně a lépe jíst, anebo se začnete (o hodně) více hýbat. Nejlepší je samozřejmě kombinace obojího.

Skvělým prostředkem, jak zvýšit svůj výdej, je chůze. U chůze se totiž zdánlivě ani moc nenamůžeme, ale přitom pálíme kalorie. Pokud si dáte třeba tři hodinky procházky, spálíte mnohem víc kalorií než intenzivním hodinovým kardio tréninkem, zároveň to ale bude téměř bez námahy. To je právě důvod, proč je chůze tak podceňovaná a zároveň je to důvod, proč je chůze tak skvělá.

Vypíchněme si některé výhody, které chůze přináší:

1) Je to pohyb o nízké intenzitě (tzn. nenáročný), při kterém zároveň pálíme kalorie, takže přispívá k úbytku hmotnosti. Za hodinu procházkové chůze spálí průměrný člověk cca 200-300 kcal. Obézní člověk nebo člověk s nadváhou spálí ještě více.

2) Pravidelná chůze pomáhá snižovat riziko srdečních chorob a zlepšovat krevní oběh.

3) Chůze posiluje svaly nohou a zlepšuje celkovou fyzickou kondici.

4) Jako i jiné pohyby chůze uvolňuje endorfiny, takže přispívá k dobré náladě a snižuje stres.

5) Pravidelná chůze také zlepšuje trávení a předchází zažívacím potížím.

6) Pravidelný pohyb, tedy i chůze, zvyšuje bazální metabolismus a to všichni chceme!

Co je bazální metabolismus? To je energie, nebo počet kalorií, které tělo potřebuje pro jeho vlastní provoz, tedy tolik energie tělo spotřebuje, když pouze leží celý den na lůžku a nedělá nic nad rámec vlastního bytí. Protože kalorie jsou takový „benzín“ pro tělo, spotřebováváme je i na dýchání, funkci orgánů apod. Když jich máme nadbytek, tak si je tělo uchová, když jich máme málo, tělo hubne. Musíme si dávat pozor, abychom nepřijímali méně kalorií, než potřebuje náš bazální metabolismus!

Dále je určitě potřeba si vysvětlit, co je takzvaný NEAT a jak nám můžou malé krůčky pomoci k hubnutí. Pokusím se to vysvětlit tak jako lidově. NEAT je v podstatě veškerá vydaná energie nad rámec bazálního metabolismu. Takže pokud bazální metabolismus je naše palivo pro funkce orgánů a pro chod celého těla, tak NEAT je každý pohyb navíc. Mytí nádobí, úklid, když jdete nakoupit, chodíte v práci apod.

Co si spoustu lidí neuvědomuje, je to, že NEAT za celý den nám může výrazně pomoci zhubnout. Proto začněte s chutí uklízet, vařit, chodit na nákupy, omezte využívání auta a MHD pouze na nejnutnější potřebu a zařazujte co nejvíce procházek. Tím jste schopni za den spálit stovky kalorií navíc.

Například člověk, který celý den leží u herní konzole a pak si jde na hodinu a půl zacvičit, spálí mnohem méně kalorií, než člověk, který si zacvičit sice nejde, ale celý den má obchůzky, uklízí, běhá v práci, běhá na nákup apod.

Moje rada tedy zní, co nejvíc se hýbejte, uklízejte s chutí, choďte na nákupy po svých a už jen tím ohromně zvýšíte svůj kalorický výdej.

Na závěr jsem sepsala pár bodů, se kterými má nezkušený člověk na začátku redukce nejčastěji problémy.

Nejčastější problémy lidí, kteří se rozhodnou hubnout:

První problém - jaký máte mít vlastně příjem? To si snadno vypočítáte na nějaké kalorické kalkulačce na internetu, stačí si do vyhledávače zadat kalkulačka energetického příjmu. Zpravidla to po vás bude chtít výšku, váhu, věk, pohybovou aktivitu a případně procento tuku v těle. Existuje na to i vzoreček, ale tím vás nebudu zatěžovat, když si to můžete nechat vypočítat kalkulačkou.

Druhý problém - kde zjistíte kolik kalorií mají potraviny, které jíte? To je opět jednoduché, každá balená potravina to má napsáno vzadu na etiketě, ale pozor, údaje bývají na 100g, je tedy potřeba to přizpůsobit gramáži, kterou jste spořádali.

Třetí problém - jak spočítáte, kolik kalorií jste celkem snědli za celý den? Stáhněte si do telefonu nějakou aplikaci, která počítá kalorie, a zapisujte si tam jídlo, alespoň ze začátku. Také si můžete zavést sešit, kam si budete vše psát tužkou a počítat sami, ale to zabere asi mnohem více času a čas jsou peníze, že?!

Čtvrtý problém - jste líný/á cvičit ,a tak myslíte, že nemůžete zhubnout? Omyl, hubnutí není o cvičení, ale hlavně o jídle. Nicméně cvičení je skvělý pomocník a můžete toho pak i sníst více (pokud si to správně spočítáte), rozhodně také zařaďte chůzi!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz