Hlavní obsah
Jídlo a pití

„Jím málo a stejně nehubnu,“ slýchám ze všech stran

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Ilustrační foto

Od doby, co jsem zhubla, za mnou často chodí lidé z okolí a ptají se, jak jsem to dokázala. Většinou mi říkají, že sami jedí málo, ale prostě nehubnou.

Článek

To je nesmysl. Pokud jíte málo, zákonitě musíte hubnout. Trochu morbidní přirovnání, omlouvám se slabším povahám, ale vzpomeňte si na vězně v koncentračních táborech, tam lidé taky jedli (velmi) málo a všichni do jednoho byli vyzáblí, nestalo se, že by sem tam někdo byl tlustý, tedy že by přibíral, když jedl málo. Není to možné.

V čem tkví chyba většiny lidí?

Lidé většinou mají pocit, že jí málo, často si sami uvědomují, že ne moc zdravě, ale furt mají pocit, že i když jí nezdravě, tak je toho prostě málo a nechápou, jak mohou přibírat. Bohužel většinou se jejich strava skládá z průmyslově zpracovaných potravin, které mají spoustu přidaných kalorií navíc a zároveň mají i vysoký glykemický index a nízký sytící efekt, což předznamenává to, že budete mít za chvilku znovu hlad.

Můžete mít pocit, že jste toho za den snědli opravdu málo, například jste si ráno dali k snídani vajíčka s trochou slaniny, ke svačince jeden banán a pak během dne rychle do McDonaldu, kde jste si dali Big Mac menu s dietní kolou, nějakou sušenku, dejme tomu Bebe dobré ráno se sníženým obsahem cukru a nic jiného jste už nejedli, což znamená byli jste bez večeře. V tomto případě budete mít večer nejspíš hlad, ale zároveň máte pocit, že jste skoro nic nejedli, vždyť je to pouze relativně zdravá snídaně, kousek zdravého ovoce, jedno jídlo a malá sušenka se sníženým obsahem cukru - já sníst za celý den jenom tohle, tak umírám hlady.

Jako příklad uvedu ženu, která měří 164cm, váží 85kg, je jí 30 let a má sedavé zaměstnání, za den toho moc nenachodí a vůbec necvičí. Její příjem kalorií, aby hubla, by mohl být orientačně něco kolem 1650 kcal.

Pokud si spočítáme dvě vajíčka k snídani, dělané na troše másla, k tomu 30g slaniny a jeden plátek žitného chleba, dostaneme se cca na 420 kcal.

Když potom připočítáme Big Mac menu z „mekáče“, obsahující burger, velké hranolky, dvě pommes frites omáčky (dávají totiž dvě, mám pocit) a dietní kolu, dělá to 1086 kcal. (Pokud se ptáte, jak to vím, na jejich stránkách mají nutriční kalkulačku.)

S vajíčky a „mekáčem“ jsme se dostali dohromady na 1506 kcal. No jo, ale teď musíme ještě připočíst tu sušenku, která se tváří zdravě. Takže Bebe dobré ráno kakaové, se sníženým obsahem cukru má 214 kcal (podobné množství kalorií může mít například i velký zeleninový salát s kuřecím masem bez zálivky a zasytí vás mnohem lépe). A nesmíme taky zapomenout na zdravou svačinku - banán, ten má cca 103 kcal.

Teď by příjem této ženy dohromady dělal už nějakých 1823 kcal. A já se vsadím, že si tato žena během dne ještě sem tam někde něco zobla, což si člověk ani neuvědomuje, a mohla se vyšplhat klidně až na 2000 kcal i víc. Pokud má tato žena hubnout, měla by jíst o nějakých 350 kcal méně, takže v tomhle případně už by nehubla, ale naopak by možná i tloustla.

Co se tímto článkem snažím říct?

Pokud se stravujete převážně průmyslově zpracovanými potravinami, dost možná velmi podhodnocujete svůj příjem. Tyto potraviny vás totiž zasytí jen na malou chvíli, tudíž máte často hlad - z toho vychází pocit, že jíte málo a potom toho máte tendenci jíst víc. Zároveň mají tyto potraviny obrovskou kalorickou hodnotu.

Na závěr

Zkuste si stáhnout nějakou aplikaci na počítání kalorií a zkuste si třeba týden zapisovat opravdu všechno, co jíte, bez omezování se, opravdu čistý nástřel všeho co za den spořádáte. Uvidíte, že jíte daleko víc, než si myslíte.

Doufám, že tenhle článek někomu třeba otevře oči, každý sice ví, že „mekáč“ je nezdravý a lidé z něho tloustnou, ale pravdou je, že pokud budete vědět, kolik má který produkt kalorií, tak si do jídelníčku můžete zařadit i to a mnohé jiné.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz