Hlavní obsah
Zdraví

O čem se kolem kojení stále nemluví: opravdu je snadné? A zdarma?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Luiza Braun, Unsplash

Při příležitosti končícího světového týdne kojení nabízím na důkazech založené odpovědi na 3 otázky, které váš pohled na kojení dost možná změní.

Článek

Kojení je zásadním aspektem výživy v raném dětství a přináší řadu zdravotních výhod jak pro kojence, tak pro matky. O tom, že jsou však kampaně na podporu kojení často přemrštěné a založené na velmi vachrlatých studiích, jsem už psala tady. Málo se však pořád mluví o tom, kolik kojení stojí - úsilí, sebezapření, bolesti i peněz. Nové maminky podle mě potřebují podporu, pochopení a uznání, ne slyšet, že je kojení snadné, krásné, levné a bez něj budou jejich děti hloupější a tlustší. Zatímco o příspěvky z druhé kategorie není tenhle týden nouze, chtěla bych do rybníčku přispět i druhým pohledem. Proto vám v tomhle článku nabídnu na důkazech založené odpovědi na 3 otázky, které váš pohled na kojení možná změní.

1. Proč matky nekojí tak dlouho, jak chtějí? A pomohou laktační poradkyně vždy?

Tato studie zkoumala, jak často a proč ženy nekojí tak dlouho, jak původně chtěly. Výzkum proběhl mezi 1177 matkami a výsledky ukázaly, že přibližně 60 % matek, které přestaly kojit, tak učinilo dříve, než si přály. Důvody předčasného ukončení kojení byly spojeny se zdravotními problémy matek a dětí, jako jsou potíže s kojením, výživou a hmotností kojence, nemoci a námaha spojená s odsáváním mléka.

Podle výzkumu Národního ústavu duševního zdraví jsou také obtíže spojené s kojením častou a nečekanou příčinou psychických problémů maminek po porodu. „Velmi často bylo zmiňováno kojení, a to navzdory faktu, že je uváděno jako protektivní faktor duševního zdraví a je známa celá řada jeho pozitivních aspektů jak pro matku, tak pro dítě. Nicméně některé ženy nemohou kojit přirozeně nebo jim kojení působí značné obtíže a bolesti. Kojení tedy není vždy ochranným faktorem, a pokud žena zažívá tyto problémy, může mít kojení potenciálně negativní dopad na její duševní zdraví, a v důsledku tak působit i na dítě.“

Mám dojem, že v naší společnosti a bublině matek je teď nejvíc vidět zpráva, že kdo dostatečně chce (a zaplatí si dost laktačních poradkyň a bylinných kapslí), kojit bude. I laktační poradkyně v online prostoru klidně naznačí, že nekojí jen ženy, které to vlastně dostatečně nechtěly, ne proto, že by s tím měly objektivní problémy (protože těch je přeci zanedbatelné minimum!). Přesto ale i z dat (prezentovaných na stránkách Laktační ligy) dle ÚZIS je přes 98 % žen rozhodnuto kojit a 70 % jich chce kojit dlouhodobě.

CO SI Z TOHO VZÍT: Více jak polovina žen čelí při kojení problémům, se kterými nepočítaly a které snadno vyřešit neumí. Připadají si, že selhaly. Je dobré si tyto potenciální problémy s kojením uvědomit dopředu, připravit se na ně a včas případně vyhledat podporu a skutečnou pomoc, která vám bude sedět. Laktační poradkyně mají různé vzdělání i přístupy a zatímco většina matek s nimi má obecně pozitivní zkušenost, v téhle studii téměř třetina uvedla zkušenost negativní. Cítily se pak méně schopné, úzkostlivější a kojily kratší dobu.

2. Je kojení zadarmo?

Tvrzení, že je kojení levné, nebo dokonce zdarma, mě zvedá ze židle. Automaticky totiž implikuje, že jsou čas, snažení a počáteční bolesti žen zcela bez ceny. Kojení samozřejmě není bez nákladů a jejich pochopení je zásadní pro vypracování účinných politik k jeho podpoře. Přímé náklady na kojení zahrnují vybavení, změněný příjem potravy a hlavně náklady ušlé příležitosti v podobě času. Z vlastní zkušenosti si pořídí žena, která chce kojit a naráží při tom na problémy, úplně všechno, co by jí to mohlo jen trochu usnadnit - od stříbrných kloboučků, několik typů odsávaček, po vícero schůzek s laktačními poradkyněmi, na její doporučení přidá již zmíněné doplňky na podporu kojení, homeopatika, kojící čaje, nahřívací polštářky, systém na suplementaci mléka a také nechá dítěti ustřihnout uzdičky. Upraví svůj jídelníček, aby konzumovala hlavně to, co „je dobré na kojení“. Jen tohle vydá určitě ke 20 tis. korun v prvních dvou měsících života miminka. Dlouhodobě ale více, protože drahé bylinky berou ženy často déle a bojí se je vysadit. Nezapočítala jsem také zbytné doplňky jako kojící polštáře a oblečení. A hlavně, stále ještě nezapočítáváme čas ženy.

Tým vědců z Yale University se proto na celkové výdaje spojené s rokem kojení v USA podíval komplexně. Započítali zvýšený příjem potravy kojící matkou, doplňování vitamínů a právě ušlý zisk z času věnovanému odsávání nebo kojení. Studie ukázala, že náklady spojené s kojením se pohybují přibližně od 7 940 do 10 585 USD za první rok, tedy až asi 232 tis. korun. Pro rodiny s nízkými příjmy je právě tohle (nejen) v USA obrovská bariéra, protože u 17,5 % domácností by kojení stálo více než polovinu ročního příjmu rodiny.

CO SI Z TOHO VZÍT: Novopečené matky a jejich okolí by si měly uvědomit, že je kojení spojeno s přímými i nepřímými náklady a připravit se na to. Finanční zátěž spojenou s kojením může zmírnit vyhledání podpory komunity spíše než poradenství, informovat se z dobrého zdroje, které prostředky jsou v podpoře kojení vůbec účinné nebo lze využít zdrojů a příspěvků na poradenství od pojišťoven. Čas matky ale ušetřit nejde.

3. Má cenu to zkoušet podruhé?

Zakončím to pozitivně, nebojte. Jen málo maminek ví, že pokud se s kojením u prvního dítěte trápily a musely to třeba vzdát předčasně (což si často hodně vyčítají), je velká šance, že to u dalších dětí bude snazší. Podle malé, ale velmi zajímavé studie publikované v Lancetu se tvorba mléka u druhého kojení výrazně zvyšuje (průměrně o 31 %). Zejména to platilo u těch, které měly problémy při první zkušenosti s kojením - tvorba vzrostla až o 90 %.

CO SI Z TOHO VZÍT: Vím z vlastní zkušenosti, jak problémy s kojením prvního dítěte bolí. Nedivím se žádné mamince, která to v rámci svého psychického zdraví nechce podruhé už ani zkoušet. Jen by ale řadu těch nerozhodnutých mohlo vědomí, že to bude podruhé dost možná o hodně snazší, povzbudit.

Závěr

Světový týden kojení slouží jako příležitost ke zvýšení informovanosti o kojení. O některých informacích se ale mluví více a dalších méně. Pochopením výzev, nákladů a možných obtíží spojených s kojením a důležitosti vyhledání vhodné podpory se mohou nové a nastávající maminky lépe připravit. Umožní jim to činit informovaná rozhodnutí, která povedou k úspěšnému kojení spíš než jen blahořečení kojení jako takovému. I když jde totiž kojení jako po másle, stále stojí ženu ČAS, úsilí, často bolest, stojí dát sebe a své (mnohdy úplně základní) potřeby na několikátou kolej a stojí to vnitřní sílu, protože je třeba to tak dělat dlouhodobě. A když to úplně po másle nejde, stojí spoustu peněz za doplňky, poradenství, pomůcky a další.

Oslavme tenhle Světový týden kojení tím, že se zasadíme o změnu přístupu společnosti ke kojení a uznáme nejen jeho prospěch, ale i cenu.

P.S. Vím o čem mluvím, v prvních měsících jsem měla s kojením problémy a doslova truchlila, že se mi ho asi nepodaří udržet. Stálo to hodně peněz, ano, ale ještě víc šrámů na duši. Nicméně se to podařilo a kojím už 20 měsíců. Proto i když souhlasím, že je kojení skvělé, prospěšné a je třeba kojící maminky podporovat, troufám si tvrdit, že podceňování problémů a ceny s kojením spojených působí spolu s nátlakem na co nejdelší kojení více bolesti. Samozřejmě může být vaše zkušenost jiná, objektivní fakta zmíněná v článku však ignorovat nejde.

Zdroje

  1. WHO, World breastfeeding week. (Zdroj)
  2. PoroPravdy, Benefity kojení: co opravdu víme. (Zdroj)
  3. Odom EC, Li R, Scanlon KS, Perrine CG, Grummer-Strawn L. Reasons for earlier than desired cessation of breastfeeding. Pediatrics. 2013 Mar;131(3):e726-32. doi: 10.1542/peds.2012-1295. Epub 2013 Feb 18. PMID: 23420922; PMCID: PMC4861949. PubMedCentral
  4. NUDZ. Tisková zpráva: Porodní trauma není jedinou příčinou duševní nepohody rodiček. Nový výzkum poukázal na opomíjené vlivy. zdroj
  5. Doubravka_kure_a_vrabcak, příspěvek na IG a vlastní dotazník: Doplňky stravy na podporu tvorby mateřského mléka
  6. Mahoney, S.E., Taylor, S.N. & Forman, H.P. No such thing as a free lunch: The direct marginal costs of breastfeeding. J Perinatol 43, 678–682 (2023). https://doi.org/10.1038/s41372-023-01646-z Zdroj
  7. Jackson L, De Pascalis L, Harrold J, Fallon V. Guilt, shame, and postpartum infant feeding outcomes: A systematic review. Matern Child Nutr. 2021 Jul;17(3):e13141. doi: 10.1111/mcn.13141. Epub 2021 Jan 24. PMID: 33491303; PMCID: PMC8189225. PubMedCentral
  8. Ingram J, Woolridge M, Greenwood R. Breastfeeding: it is worth trying with the second baby. Lancet. 2001 Sep 22;358(9286):986-7. doi: 10.1016/S0140-6736(01)06126-8. PMID: 11583756. PubMed

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz