Hlavní obsah
Názory a úvahy

Praho, ty jsi narkomanů blaho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: https://freepik.com

Ilustrační foto

Jedete pouze do práce nebo do krámu a po cestě potkáte spoustu prapodivných individuí, kteří po vás chtějí drobné, smrdí přes celou tramvaj, nebo na vás v horším případě i sprostě pokřikují.

Článek

V ulicích Prahy (samozřejmě i jiných měst) můžeme často zahlédnout i shrbeného člověka, který si právě dopřává jointa, a nebo si dokonce aplikuje nějakou drogu přímo do žíly. Mnohokrát se mi stalo, že po mně nějaké takové smrduté a nelidsky se pohybující individuum chtělo peníze. Když jsem jej slušně odmítla, tak na mě prskalo všelijaké urážky. Ano, měla jsem z nich strach a raději jsem se rychle přesunula jinam. Nevím, jak vy, ale já jsem z toho znechucena. A co teprve, když to vidí naše děti? Nebo se o nějakou jehlu někde píchnou?

Je důležité dětem neustále vtloukat do hlavy, aby na nic takového nesahaly, a pokud jehlu někde najdou, ať vyhledají nejbližšího dospělého a oznámí mu to, ten pravděpodobně bude vědět, co s tím. V dnešní době nejsme před narkomany v bezpečí skoro nikde, injekční stříkačky se mohou válet všude, tito lidé jsou bezohlední.

Jak postupovat při likvidaci injekční stříkačky?

„Objevíte-li někde pohozenou použitou injekční jehlu nebo stříkačku, zásadně se jí nedotýkejte a nález okamžitě oznamte Policii ČR na linku tísňového volání 158 nebo Městské policii na linku tísňového volání 156, jenž zabezpečí jejich bezpečnou likvidaci prostřednictvím vyškolených osob,“ píše se na stránkách policie ČR.

Foto: https://freepik.com

stříkačka

A teď, pro někoho méně, pro někoho stejně závažné, cigarety a alkohol

Patříte mezi ty, kteří považují alkohol a cigarety za stejný problém jako ostatní „tvrdé“ drogy? Pokud ano, nejspíš jste jeden z mála. Většina lidí alkohol a cigarety, mnohdy i marihuanu neboli „jointa“ a zřídka třeba i kokain neboli „čáru“, řadí do takzvaných „společenských drog“ (tedy neškodných) a sami je konzumují bez výčitek, ačkoliv není není žádným tajemstvím, že je to zdraví škodlivé. Zatímco zbytek těchto látek řadí do „tvrdých drog“, od kterých se výrazně distancují.

Jenže pravda je taková, že z globálního hlediska jsou alkohol a cigarety možná ještě nebezpečnější. Protože se plíživě přikradou do života mnohem větší spousty lidí a ten pak pomalinku a nenápadně ničí, ačkoliv to na nikom dlouho nemusí nikdo poznat (mnohdy to člověk nepozná ani sám na sobě). Když jdete například po obchodním centru a uvidíte narkomana, většinou to hned poznáte a potkáte třeba jednoho nebo dva, ale kuřáka nebo alkoholika, pokud se za ním zrovna nenese oblak smradu, poznat vůbec nemusíte a těch tam mohou být i stovky.

Anketa

A jak to máte vy?
Cigarety a alkohol nepovažuji za nijak nebezpečné.
25 %
Cigarety a alkohol považuji za stejně nebezpečné jako ostatní "tvrdé" drogy.
75 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz