Hlavní obsah
Aktuální dění

105 let od vzniku Československa: Nový prezident, nový přístup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: yacubee / pixabay.com

Včerejší oslavy 105. výročí vzniku Československa přinesly pobavení, hrdost a pohled na novou éru prezidentství a uznání významným osobnostem země. Prezident Pavel – vizionář.

Článek

Úderný začátek oslav

Včera, dne 28. října 2023, jsme oslavovali 105. výročí vzniku Československa a naše politická scéna nám neplánovaně připravila scénář jako z takové milé komedie. Ačkoliv naše historie je plná vážných a odvážných okamžiků, není na škodu si občas zasmát, dokonce i uprostřed vážného ceremoniálu na Vítkově. Představte si scénu z filmu, ve které se hlavní postava, charismatický prezident Pavel, snažící se dodržet všechny protokoly, neúmyslně udeří vojáka dlouhým a evidentně těžkým praporem do hlavy a shodí mu pokrývku hlavy. Je to přesně ten moment, kdy se v kině rozezní smích. Všichni hrdinové na plátně se ale snaží zachovat vážnou tvář, prezident se rychle vzpamatuje a s grácií jemu vlastní pokračuje v ceremonii.

Poté, co se později prezident omluvil na sociálních sítích, bylo potěšující sledovat, že i naše armáda se k situaci staví s humorem a reaguje: „Příště prostě s helmou!“ A všichni si uvědomují, že ačkoliv se mohou stát nepředvídané chyby, důležité je zachovat důstojnost, humor a hrdost.

Po Zemanovi je tu nová éra!

Kromě menšího pobavení na začátku dne bylo ale včera především skvělé a osvěžující sledovat, jak po letech máme prezidenta, který je hrdým zástupcem naší země a který nás inspiruje svými slovy a činy.

Projev prezidenta Pavla před udílením vyznamenání byl skvělý a vyvážený. Je to osvěžující změna oproti předchozí éře, kdy jsem cítila, že se za svého prezidenta musím stydět. Prezident Petr Pavel je důkazem toho, že i v české politice můžeme mít reprezentativní osobnosti.

Prezident Pavel použil ve svém projevu hlášku „Padáme proto, abychom se mohli naučit vstát“, která odkazuje na větu z filmu Batman začíná. Toto poselství zdůrazňuje myšlenku odolnosti a vytrvalosti, což je klíčový aspekt postavy Batmana. Pavel tento koncept zdárně využil ve svém projevu, aby zdůraznil důležitost vytrvalosti a odhodlání překonávat překážky a pokračovat navzdory neúspěchům.

Bez kontroverzí?

Dalším kontrastem mezi současným a předchozím prezidentem je způsob, jakým byly vybrány osoby pro ocenění. Za Zemanovy éry byly některé volby považovány za kontroverzní. Mezi oceněními se několikrát objevili Zemanovi příznivci a podporovatelé a naopak nebyly oceněny osoby, které byly obecně považované za významnější. Po prvním udílení vyznamenání během Pavlova prezidentství se zdá, že důraz je kladen na méně kontroverzní výběry, což může signalizovat snahu o navázání důvěry s veřejností a obnovu prestiže těchto vyznamenání.

Zeman nepřišel

Miloš Zeman měl na tento významný den „lepší program“, a tak na ceremoniál nedorazil. Jeho včerejší věta pro novináře „Dobře o něm (prezidentovi Petru Pavlovi) mluvit nemohu a špatně o něm mluvit nechci,“ ukazuje rozdíl v osobnostech obou prezidentů velmi intenzivně. Neumím si představit, že by něco takového o někom pronesl prezident Pavel. Vždyť jak říká každá příručka o zpětné vazbě, na každém se dá najít něco dobrého, o čem mluvit.

Naopak bývalý prezident Klaus dorazil a na místě nechyběla ani vdova po prvním českém prezidentovi, paní Havlová.

Moderní leader v čele země

V dnešní době, kdy se svět potýká s tolika výzvami, je více než kdy jindy důležité mít kolem sebe leadery, kteří nás mohou inspirovat a vést vpřed s hrdostí a odhodláním. Kde by asi teď byla Ukrajina, kdyby neměla v době vpádu ruských vojsk v čele právě jednoho takového prezidenta? A toto naše (československé) výročí je připomínkou toho, co jsme jako národ dokázali dosáhnout a co všechno ještě můžeme dosáhnout v budoucnosti.

Projev zaměřený na budoucnost

Rok 2023

Prezident Pavel se zaměřil ve svém projevu na budoucnost a vizionářské cíle, což může inspirovat a motivovat občany k spolupráci a hledání nových řešení.

Dále pak hovořil o větší participaci občanů, což dle mého ukazuje ukazuje, že si cení názorů a příspěvků občanů a chce, aby se aktivně podíleli na formování země. Celkově bych řekla, že jeho přístup je více inkluzivní, což může v některých lidech vyvolávat pocit většího zapojení a sounáležitosti.

Celkově mi přijde, že prezident Pavel v dnešním projevu vystupoval jako „vizionářský“ vůdce, který se snaží inspirovat lidi k tomu, aby se dívali dopředu, zapojili se a přizpůsobili se novým výzvám.

Rok 2022

Oproti tomu například loňský projev prezidenta Zemana byl výrazně zaměřený na rekapitulaci minulosti. Celkově Miloš Zeman ve svém projevu vystupoval více jako „tradiční“ vůdce, který zdůrazňuje historii, ocenění a aktuální problémy. Jeho projev byl více zaměřen na to, co se stalo a jakými jsme se stali dnes.

Ohlédnutí za oceněnými

Významných osobností, které byly oceněny za svůj výjimečný přínos pro stát a jeho občany, bylo poměrně mnoho.

Mnozí z vyznamenaných se věnovali politice, jak je vidět z ocenění Petra Pitharta, Pavla Rychetského nebo Karla Schwarzenberga, kteří byli oceněni Řádem bílého lva, nejvyšším státním vyznamenáním České republiky, za své zásluhy v politice.

Ocenění bylo uděleno i hrdinům z vojenské historie, hasič a policisté, kteří riskovali své životy při záchraně druhých. Celá řada vyznamenaných představuje elitu v oblasti vědy, kultury, umění a sportu. Celkově tato ocenění reflektují širokou škálu úspěchů a zásluh jednotlivců, kteří se podíleli na formování a posilování českého státu a jeho kultury.

Zdroj:

Vlastní názory autorky,

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-prehledne-seznam-vyznamenanych-28-rijna-40448640?utm_medium=szn-notifikace&utm_source=sticky-ribbon

https://cnn.iprima.cz/o-pavlovi-nemohu-mluvit-dobre-zeman-vysvetlil-proc-i-pres-pozvani-odmitl-jit-na-hrad-416128

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-dokument-projev-prezidenta-k-oslavam-28-rijna-218012

oficiální live stream z ceremoniálu ze dne 28.10.2023

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz