Hlavní obsah
Zdraví

Biomatky, vraťte se do reality: Očkování odmítáte, černý kašel vítáte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vicki Hamilton / Pixabay.com

ČR čelí rekordnímu nárůstu výskytu černého kašle. Tento článek vyzývá (záměrně poněkud agresivně) k odpovědnosti ve formě (pře)očkování před „osobní volbou“ a zdůrazňuje potřebu ochrany celé naší společnosti skrze proočkovanost.

Článek

Data od SZÚ

V České republice v současné době čelíme výraznému nárůstu případů černého kašle. Případy poslední týdny rychle stoupají. Když se podíváme na čísla - za necelých sedm týdnů od začátku roku již 698 případů - je jasné, že jsme na pokraji možné krize. Obzvlášť znepokojující je 16 infekcí černým kašlem u dětí do jednoho roku života. Dle zveřejněných projekcí to vypadá, že rok 2024 bude, co se týká černého kašle v ČR, nejhorším rokem minimálně za posledních deset let. V poslední době byl nejhorším rok 2014, kdy bylo zaznamenáno 2521 případů černého kašle.

Moje tělo, moje volba?

A přesto, uprostřed této hrozby, se stále najdou lidé, kteří se rozhodnou pro riskantní hru s očkováním, čímž ohrožují nejen sebe, ale celou naši společnost.

V různých skupinách (on-line i naživo) jsem se již několikrát setkala se situací, že se daná matka snažila odkládat očkování hexavakcínou, která mj. obsahuje i vakcinaci proti černému kašli, co nejdéle. Tento přístup opravdu nechápu, vždyť totálně ignoruje doporučení odborníků a zvyšuje riziko výskytu všech těch šesti nemocí: záškrt, černý kašel, dětská obrna, tetanus, hepatitida B, Hib.

Představa, že „moje tělo, moje volba“ nebo „moje dítě, moje volba“ se vztahuje i na očkování, je totiž zásadně chybná. Ano, rozhodovat o svém vlastním životě bychom měli sami. Ale rozhodnutí o vakcinaci se netýká jen vás! Toto není otázka osobní svobody, ale jde o veřejné zdraví.

Vaše rozhodnutí nenechat své děti naočkovat nebo odmítnout očkování v těhotenství není jen vaší osobní záležitostí. Stejně jako není vaší osobní záležitostí rozhodnout se nezastavit na červenou na křižovatce plné přecházejících školáků. Obě rozhodnutí mají dalekosáhlé důsledky pro okolí a vyžadují větší zodpovědnost než jen osobní pohodlí nebo obavy.

Jestli jste si toho náhodou nevšimly, jste, milé matky, součástí společnosti. Vaše rozhodnutí má reálné, fyzické dopady na ostatní lidi - zejména na ty, kteří se z vážných zdravotních důvodů nemohou očkovat.

Jde hlavně o kolektivní imunitu

Nedávný nárůst případů černého kašle je tak pro všechny z nás děsivou připomínkou toho, co se stane, když kolektivní imunita slábne. Historie nám ukázala, jak devastující může černý kašel být, především pro naše nejmenší a nejzranitelnější. Před zavedením očkování umíraly na černý kašel stovky dětí ročně. Chceme se opravdu vrátit k takovému stavu? Nebo jen budete alibisticky doufat, že ostatní budou naočkovaní, aby se nic nestalo vašemu miláčkovi?

Je naprosto egoistické a nezodpovědné ignorovat vědecké důkazy a odmítnout očkování. Výzkum provedený na internetu, „ideálně“ v různých skupinách na facebooku, na základě „zaručených“ informací od influencerů a těch, co šíří dezinformace, nebo strach z neexistujících „toxinů“ v očkovacích látkách, „přetížení imunitního systému“ miminka hexavakcínou, nemůže a nesmí mít přednost před desetiletími vědeckých poznatků a reálných zkušeností. Vaše rozhodnutí založené na dezinformacích nebo na iracionálním strachu ohrožuje životy.

Uvědomte si, že vaše odmítnutí očkování i přímo napomáhá rozvoji antibiotické rezistence. Černý kašel, kterému by mohlo být jednoduše zabráněno vakcínou, se tak stává (dalším) zdrojem zbytečného užívání antibiotik, což vede k dalšímu vývoji rezistentních bakteriálních kmenů. Uvědomujete si důsledky vašeho rozhodnutí?

Je čas přestat hrát hru na osvícenou matku, která ví snad vše lépe než lékaři a vědci. Když něco říká vyhledávání na Googlu, nemusí to znamenat, že to je pravda… Vaše rozhodnutí nechat své děti neočkované nebo odmítnout očkování pro sebe není znakem mateřského instinktu nebo osobního prozření. Je to podle mne znak hlubokého nepochopení toho, jak funguje veřejné zdraví a věda.

Víme, co je potřeba udělat. Musíme zvýšit proočkovanost na úroveň, která nám umožní chránit celou naši společnost - zejména ty nejzranitelnější členy. Pokud vás váš „osobní výzkum“ přivedl k závěru, že očkování není pro vás nebo vaše děti, pak je na čase přehodnotit vaše zdroje a možná i vaše priority. Vaše volba by neměla být smrtící hrozbou pro ostatní.

Pokud opravdu věříte v ochranu nejzranitelnějších mezi námi, pak není nic kontroverznějšího než ignorovat nejúčinnější nástroj, který máme k ochraně veřejného zdraví: očkování. To, že se rozhodnete nechat své děti neočkované v době, kdy čelíme nárůstu smrtelných nemocí, není jen vaše „osobní volba“. Je to rozhodnutí, které ohrožuje celé skupiny lidí a ukazuje tak akorát na vaši hlubokou nedbalost vůči společnosti.

Není to jen o proočkovanosti, vím

Ano, uvědomuji si, že proočkovanost není jediný důvod nárůstu případů černého kašle a že existuje mnoho faktorů, které mohou přispět k jeho šíření. Avšak odmítání očkování je jako odmítnutí použít deštník, když je průtrž mračen a pak se divit, že jsme promokli. Vakcinace je jeden z nejsilnějších nástrojů, které máme k ochraně nejen sebe, ale i celé naší populace před závažnými infekčními nemocemi.

Zkontrolujte si (pře)očkování

Pro nás ostatní může současná situace sloužit jako připomínka, abychom si zkontrolovali vlastní očkování a obzvláště dbali na přeočkování našich starších příbuzných. Ignorování očkování je jako zapomenout dát vodu do vázy s květinami a pak se hrozně divit, když uvadnou.

Na druhou stranu bych ráda poznamenala, že mě se nikdo během mých dvou těhotenstvích neptal, jestli se chci nechat přeočkovat proti černému kašli. A samotnou mě nenapadlo zjišťovat, jestli bych se měla na něco nechat očkovat. Takže věřím, že zvýšená informovanost zajisté neuškodí. Zdezde jsou letáky o černém kašli připravené SZÚ. Doporučení z prvního z nich „Každá těhotná žena (při každém těhotenství) by se měla nechat přeočkovat proti černému kašli mezi 27. a 36. týdnem těhotenství“ mě opravdu překvapilo a pro ty ženy, které jsou teď těhotné, ho považuji v současné situaci za velmi důležité.

Očkovat se při každém těhotenství mě opravdu překvapilo.

Zdroj:

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-cerny-kasel-strme-na-vzestupu-za-tyden-pribylo-188-nakazenych-40460628

https://szu.cz/aktuality/proockovanost-celosvetove-klesa-upozornuje-svetovy-a-18-evropsky-tyden-ockovani-2023/

https://szu.cz/aktuality/cerneho-kasle-rapidne-pribyva-epidemiologove-predpovidaji-ze-cr-ceka-pertusovy-rok/

https://www.ockovacicentrum.cz/cz/cerny-kasel

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz