Hlavní obsah
Finance

Česká republika získala od Evropské unie 1 bilion Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Alexas_Fotos / pixabay.com

Letos si připomeneme 20 let členství ČR v EU. Kolik za tuto dobu ČR zaplatila EU a kolik od EU dostala? Vysoké číslo mě překvapilo. Kdo byli v posledních letech největší příjemci dotací? Kolik dostane ČR v současném programovém období – do roku 2027?

Článek

Když Česká republika vstoupila v květnu 2004 do Evropské unie, otevřely se jí nové možnosti ekonomického a sociálního rozvoje. Po dvaceti letech členství v EU se celková bilance jeví jako výrazně pozitivní.

Z čistě finančního pohledu získala Česká republika z evropských fondů přes 1945 miliard korun, zatímco celkové odvody ČR do rozpočtu EU činily „pouze“ 877 miliard korun. Čistý finanční přínos z členství České republiky v EU tak o něco přesahuje impozantní bilion korun.

Finanční výhody a modernizační impuls

Největším (finančním) přínosem pro ČR jsou dlouhodobě strukturální fondy a Fond soudržnosti, z nichž země čerpá významné prostředky na rozvoj infrastruktury a podporu regionálního rozvoje.

Například v roce 2023 byla čistá pozice ČR (tedy obdrženo od EU mínus zaplaceno EU) vůči rozpočtu EU téměř 90 miliard korun, což je nejlepší výsledek za posledních osm let.

Evropské fondy

Evropské fondy představují zásadní prvek hospodářské politiky a ekonomické integrace Evropské unie. Jsou zaměřeny na rozdělování finančních zdrojů tak, aby došlo k vyrovnání hospodářských a sociálních rozdílů mezi členskými státy a regiony EU. Tento mechanismus je základním nástrojem pro podporu soudržnosti a společného rozvoje v rámci Unie.

Naše kladné saldo je financováno bohatšími členskými státy. Tento převod prostředků je umožněn díky pravidlům Evropského fondu pro regionální rozvoj, který podporuje méně rozvinuté regiony s HDP na obyvatele nižším než 75 % průměru EU. V České republice se většina regionů pohybuje blízko této hranice. Díky tomu jsme stále příjemci dotací. Zde ale považuji za důležité zmínit, že situace se může obrátit a HDP našich krajů může přesáhnout stanovené limity, což by nás přeměnilo z příjemce EU peněz spíše na plátce do společného rozpočtu EU. V takovém případě bychom mohli pomáhat ostatním členským státům, stejně jako nám nyní pomáhají bohatší státy EU.

Příjmy z Evropské unie nejsou omezeny pouze na klasické fondy. V posledních letech ČR také významně těžila z Národního plánu obnovy a nástroje EU na podporu oživení (NextGenerationEU, NGEU), což je dočasný nástroj na podporu oživení, který má pomoci napravit bezprostřední hospodářské a sociální škody způsobené koronavirovou pandemií. Už při mém pobytu ve Španělsku na konci roku 2023 jsem si všimla velké informační kampaně právě na NGEU. A od té doby jsem pár „reklam“ zahlédla i u nás. Tyto fondy přispívají k vysoké přidané hodnotě projektů a jsou klíčové pro snižování byrokratické zátěže. V roce 2023 jsme z NGEU dostali skoro 40 miliard korun. A padesátitisícový kus této dotace si může skrze většinové financování vzdělávacího kurzu utrhnout každý z nás. Nabídku naleznete zde na webu Úřadu práce.

Největší příjemci

V programovém období 2014-2020 bylo z příspěvků EU (vč. národních zdrojů, které jsou u některých dotací povinné) poskytnuto přes 542 miliard Kč. Následujících deset příjemců z veřejné správy společně získali zhruba třetinu všech zdrojů: Ředitelství silnic a dálnic ČR, Správa železnic, Úřad práce, Královéhradecký, Středočeský, Pardubický a Moravskoslezský kraj, Univerzita Karlova, Kraj Vysočina, České vysoké učení technické v Praze.

Rozpočtová pravidla a spravedlivé rozdělení

EU klade důraz na vyrovnaný rozpočet, při kterém výdaje nesmí přesáhnout stanovené limity. Finanční prostředky jsou alokovány členským státům na základě víceletých finančních rámců, které definují cíle a priority pro dané období. ČR jako členský stát odvádí do rozpočtu EU částky založené na vlastních zdrojích, které jsou derivovány z hrubého národního důchodu a dalších faktorů.

Programové období 2021-2027

Současné programové období EU pro roky 2021-2027 je klíčovým obdobím pro financování a realizaci evropských politik a iniciativ. Zaměřuje se na několik hlavních cílů, které reflektují priority a potřeby Evropské unie. Hlavní cíle zahrnují:

Zelená transformace

Podpora udržitelného rozvoje a dosažení klimatické neutrality do roku 2050 je klíčovou prioritou. EU klade důraz na investice do obnovitelné energie, zvýšení energetické účinnosti a podporu ekologických technologií.

Digitální transformace

Rozvoj digitální infrastruktury, podpora digitálních dovedností občanů a digitalizace veřejných služeb jsou prioritní oblasti, které mají zlepšit konkurenceschopnost a inovace v EU.

Ekonomická konkurenceschopnost a soudržnost

EU se snaží podpořit hospodářský růst a konkurenceschopnost všech svých regionů, s důrazem na vyrovnávání regionálních rozdílů a podporu méně rozvinutých oblastí.

Sociální soudržnost a integrace

Investice do vzdělávání, odborné přípravy, sociálních služeb a zdravotní péče jsou zaměřeny na zvýšení kvality života a pracovních příležitostí pro všechny občany EU.

Bezpečnost a obrana

Posílení bezpečnostních opatření, ochrana hranic a spolupráce v oblasti obrany a bezpečnosti jsou důležité pro zajištění vnější a vnitřní bezpečnosti EU.

Jestli máte zájem o více informací o běžícím programovém období, doporučuji se podívat na tento leták, který připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj. Zde je i zmíněno, že si ČR z evropských fondů vyjednala pro toto programové období skoro bilion korun. Více než polovina (550 miliard korun) bude k dispozici v několika fondech politiky soudržnosti.

Evropská solidarita a budoucnost

Členství v EU přináší České republice nejen finanční výhody, ale také geopolitickou stabilitu a jednotu. V reakci na mezinárodní krize, jako je ruská agrese proti Ukrajině, prokázala EU schopnost rychle se shodnout na významné (i když stále asi ne dostatečné) finanční podpoře. Tento aspekt jednoty je stejně důležitý jako samotný ekonomický přínos.

Výzvy zůstávají

Ačkoliv finanční podpora z fondů EU přináší České republice mnoho příležitostí a výhod, a to nejen těch čistě finančních, na které jsem se zaměřila v tomto textu, je třeba uvědomit si i některé výzvy, které s sebou přináší. Otázky efektivity, transparentnosti a správného využívání těchto prostředků jsou tématy, které vyžadují neustálou pozornost a zlepšování. Problémy jako neefektivní využívání dotací („hlavně vyčerpat co můžem“), korupce, potenciální zneužívání nebo složitá byrokracie jsou reálné problémy a zasluhují důkladnější zkoumání.

Chci, aby tento článek vyzněl pouze pozitivním tónem, protože těch tisíc miliard se tu rozhodně neztratilo, a tak diskuzi o problémech nechám na někdy příště.

Závěrem

Jak by to tady bez EU vypadalo? Každý z nás denně míjí, využívá nebo se spoléhá na něco, co bylo alespoň částečně financováno z fondů EU. Od moderních dopravních infrastruktur, přes technologická vylepšení v našich školách, až po inovace v zdravotnictví nebo i zateplení vlastního domu. Je těžké si představit, jak by naše obce a životy vypadaly bez těchto klíčových investic, které zlepšují naši každodenní kvalitu života i naši budoucnost.

Ať už je člověk pro členství České republiky v Evropské unii nebo proti němu, po 20 letech našeho členství v Evropské unii plyne jasný závěr: finanční přítoky výrazně převyšují odvody. Díky strategickému využívání evropských fondů ČR nejen posiluje svou ekonomiku, ale také podporuje sociální soudržnost a regionální rozvoj. Dvacáté výročí vstupu ČR do EU představuje hned několik příležitostí k bilancování a minimálně některé aspekty lze podložit „tvrdými“ daty.

Zdroje:

Tisková zpráva MF ČR:

Časopis ČSÚ „Statistika&My“ - duben 2024

Seznam operací (příjemců):

Programové období 2021-2027:

https://www.dotaceeu.cz/cs/evropske-fondy-v-cr/kohezni-politika-po-roce-2020

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz